Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Π. Μαρινάκης: Εισαγόμενη η ακρίβεια - Η κυβέρνηση «τα έχει βάλει» με εταιρείες για την αισχροκέρδεια

Π. Μαρινάκης: Εισαγόμενη η ακρίβεια – Η κυβέρνηση «τα έχει βάλει» με εταιρείες για την αισχροκέρδεια

Δεν υπάρχει καμία - αυτή τη στιγμή - αίσθηση ή πρόθεση για ανασχηματισμό, δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας ανέλυσε ο Παύλος Μαρινάκης, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Παράλληλα, μίλησε για το μεταναστευτικό, τα σενάρια ανασχηματισμού, ενώ επανέλαβε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν θα αξιολογήσει, ούτε εκείνος, ούτε η κυβέρνηση, μία εσωκομματική διαδικασία.

«Εισαγόμενη η ακρίβεια»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην ακρίβεια, έκανε λόγο για «εισαγόμενο πρόβημα» και σημείωσε πως αντιμετωπίζεται από την κυβέρνησε σε τρεις άξονες.

«Ο πρώτος και κυριότερος είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μόνιμες παρεμβάσεις αύξησης του εισοδήματος, είτε αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα των τριετιών, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έχουμε σε λίγους μήνες, την αύξηση του αφορολόγητου – ουσιαστικά, δηλαδή, η μείωση της επιβάρυνσης για κάθε οικογένεια με παιδί – την αύξηση κατά 8% για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είτε τις παρεμβάσεις στους συνταξιούχους και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου κατά 10,5%», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Σημείωσε πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και στοχεύουν σε σταδιακές αυξήσεις εισοδήματος, τονίζοντας πως «είναι πιο σημαντικές γιατί – αν και μόνες τους δεν αρκούν, θέλει και άλλες σε συνέχεια των προηγούμενων ετών – μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν».

«Σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις θα έχουμε προϊόντα με σταθερά χαμηλότερη τιμή για ένα εξάμηνο»

«Αν δείτε και τη μεσοσταθμική αύξηση των εισοδημάτων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, περίπου ισοδυναμεί με τον αποκλιμακούμενο αλλά ακόμη υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που είναι στο 10,8%», προσέθεσε.

«Το δεύτερο μέτρο των παρεμβάσεων ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε συνέχεια των πολλών ελέγχων, των έκτακτων παρεμβάσεων που έχουν γίνει.  Τι είπε λοιπόν, ο υπουργός; Ότι σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις θα έχουμε προϊόντα που θα έχουν σταθερά χαμηλότερη τιμή για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, τα οποία θα τα δηλώνουν με ειδική σήμανση στο ράφι και, σε περίπτωση που αυτό δεν τηρηθεί από τις εταιρείες, θα έχουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα», επισήμανε.

Και προσέθεσε πως «το δεύτερο είναι το παρατηρητήριο τιμών χονδρικής. Γιατί αν δει κανείς από τα στοιχεία, μια εκ των βασικών πηγών του προβλήματος είναι οι τιμές της χονδρικής. Και βέβαια, εντατικοποίηση των πολύ αυστηρών ελέγχων».

«Τα αδικαιολόγητα κέρδη, μία από τις αιτίες αισχροκέρδειας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «αν και παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός τροφίμων – ο συνολικός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με μεγαλύτερη ένταση – δεν είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε και μια αισθητή μείωση από το 12 % στο 10,7%. Το επαναλαμβάνω», τόνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μειώσεις τιμών. Το ό,τι έχεις χαμηλότερο πληθωρισμό σημαίνει ότι έχεις μικρότερο ρυθμό αύξησης των τιμών».

«Το ότι παραμένει ένας υψηλός πληθωρισμός τροφίμων αν και χαμηλότερος από τους προηγούμενους μήνες και χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σημαίνει ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται για διάφορες αιτίες και μια εκ των αιτιών σίγουρα είναι και φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η κυβέρνηση τιμωρεί τέτοια φαινόμενα και επιβάλλει υψηλά πρόστιμα»

Όπως ανέφερε, «επειδή στην κυβέρνηση αυτή και ο πρωθυπουργός έχουμε αποδείξει ότι δεν μας αρέσει να μιλάμε με λόγια αλλά με πράξεις, η κυβέρνηση αυτή τα έχει βάλει με εταιρείες για εικονικές εκπτώσεις. Πολύ μεγάλες εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών, εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, τα έχει βάλει με εταιρείες διανομής φαγητού για μη σεβασμό της νομοθεσίας και παράβαση της νομοθεσίας για τους εργαζομένους. Για αυτά τα φαινόμενα έχουμε δει να τιμωρούνται και να εισπράττονται πρόστιμα από αυτήν την κυβέρνηση, πολύ υψηλά πρόστιμα», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «τα έχει βάλει με τις μεγαλύτερες εταιρείες για παραβίαση φορολογικής νομοθεσίας», καθώς και ότι, για την αισχροκέρδεια, γίνονται «καθημερινά έλεγχοι και επιβάλλονται καθημερινά πρόστιμα».

Για το μεταναστευτικό

Μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως μία από τις βασικές πτυχές της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν και «η ανάγκη μιας πιο ολιστικής, μιας πιο συνολικής αντιμετώπισης αυτής της παρατεταμένης μεταναστευτικής κρίσης».

«Είμαστε με αυξημένες ροές σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια», ανέφερε, εξηγώντας πως «εκεί που είχαμε περίπου 8.000, έχουμε πάει στις 16.000 και ίσως φτάσουμε στις 30.000. Δεν είμαστε στο 2015, που είχαμε 800.000, και ούτε θα φτάσουμε εκεί από ό,τι φαίνεται», τόνισε.

Και προσέθεσε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα νησιά. Ο λόγος είναι η κατάσταση που επικρατεί σε χώρες, οι οποίες έχουν αυξημένη ένταση και αντίστοιχες εσωτερικές κρίσεις και σίγουρα μια από τις βασικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση, το χτύπημα στη ρίζα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, των λαθροδιακινητών. Εκεί η Τουρκία πρέπει να παίξει κομβικό ρόλο».

«Το ζήτημα ετέθη και συζητήθηκε εκτενώς στην κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών. Ετέθη σε ανώτατο επίπεδο στον ΟΗΕ από τον πρωθυπουργό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα σενάρια ανασχηματισμού

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε πως αν και ο ίδιος δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, «για να μην αφήσω ανοιχτές πόρτες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «και έχουμε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, δεν υπάρχει καμία τέτοια – αυτή τη στιγμή – αίσθηση ή πρόθεση».

Για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι ούτε στις ανησυχίες μας, ούτε στη δική μου – ας πούμε – περιγραφή τού τι πρέπει να πω και τι οφείλω να πω, ειδικά μια μέρα πριν την εκλογική διαδικασία, ποιος θα είναι ο/η επόμενος/η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, σε ερώτηση για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε, ωστόσο, πως αυτό που σίγουρα ενδιαφέρει την κυβέρνησης, κυρίως όμως τους πολίτες και συνολικά τη χώρα μας, όπως είπε, «είναι η χώρα μας, επιτέλους, να αποκτήσει μια μη τοξική, μια κανονική πολιτικά αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία να παράγει πολιτικό λόγο και να κάνει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, όποτε πρέπει να κάνει και όποτε το αξιολογεί».

«Η χώρα χρειάζεται μια μη τοξική αντιπολίτευση»

«Προσέξτε. Η πολιτική και το αποτέλεσμα δεν εξαντλείται ούτε σε πέντε, ούτε σε δέκα, ούτε σε δεκαπέντε λέξεις. Ούτε σε τίτλους, ούτε σε βίντεο. Κι αυτό δεν είναι προσωπικό, είναι συνολικό. Και, ξέρετε, επειδή εκπροσωπούμε όλοι εμείς – είμαστε πολλοί, δεν είμαστε λίγοι και ελπίζω να γίνουμε περισσότεροι – μια νεότερη γενιά, η οποία ξέρει και να διαχειρίζεται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολύ σημαντικά εργαλεία, αυτά όλα είναι χρήσιμα, πάρα πολύ χρήσιμα αρκεί να υπάρχει περιεχόμενο. Οι πολίτες, οι ψηφοφόροι ενός κόμματος, συνολικά οι ψηφοφόροι, οι Έλληνες πολίτες αξιολογούν», σημείωσε.

Και δήλωσε καταληκτικά πως «μια από τις κυρίαρχες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ήταν η λογική που ακούστηκε περί ‘ξεδοντιάσματος’, περί ‘προγραφών’ κλπ. Φαίνεται ότι αυτή η τάση – δεν μπορώ να την αποτιμήσω σε ποσοστό – υπάρχει ακόμα. Και κάποιοι ανακάλυψαν επί τη ευκαιρία της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου, ότι υπήρχε αυτό στο κόμμα τους, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν μιλούσανε καθόλου γι’ αυτό. Αλλά, το ξαναλέω δεν θα αξιολογήσω ούτε εγώ, ούτε κανένας από το κόμμα μου μια εσωκομματική διαδικασία».

Sports in

Θυμήθηκε την τέχνη του ο Σπανούλης – Έβαλε 8/8 τρίποντα στην προπόνηση της Εθνικής (vid)

Ο Βασίλης Σπανούλης απέδειξε μία ακόμη φορά πως η τέχνη του δεινού σκόρερ δεν ξεχνιέται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024