Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λουλούδια ανθίζουν στην Ανταρκτική και οι ειδικοί είναι ανήσυχοι για το μέλλον της

Λουλούδια ανθίζουν στην Ανταρκτική και οι ειδικοί είναι ανήσυχοι για το μέλλον της

Η σχέση με την κλιματική κρίση είναι σαφής

Η εικόνα ενός ανθισμένου τοπίου πέραν του ότι προμηνύει τον ερχομό της άνοιξης, αποτελεί για πολλούς ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Όχι όμως στην περίπτωση της Ανταρκτικής.

Η παγωμένη ήπειρος φιλοξενεί μόνο δύο είδη ανθοφόρων φυτών. Πρόκειται για τα είδη Deschampsia antarctica και Colobanthus quitensis.

Καθώς είναι κυρίως καλυμμένο με πάγο και χιόνι, το περιβάλλον για ανάπτυξη φυτών είναι περιορισμένο. Δεν υπάρχουν δέντρα ή θάμνοι και τα φυτά που υπάρχουν περιορίζονται κατά μήκος της δυτικής χερσονήσου της Ανταρκτικής.

Η βλάστηση κάθε χρόνο αναπτύσσεται όλο και πιο γρήγορα

Ένας παράγοντας της πυκνότερης βλάστησης ενδέχεται να είναι η μείωση του πληθυσμού της φώκιας

Ωστόσο, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πάγοι στην Ανταρκτική συνεχίζουν να λιώνουν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φυτά στην ήπειρο αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Η Nicoletta Cannone, από το Πανεπιστήμιο της Insubria στην Ιταλία, και οι συνεργάτες της μέτρησαν την ανάπτυξη των δύο ιθαγενών φυτών της Ανταρκτικής σε μια σειρά από τοποθεσίες από το 2009 έως το 2019.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με έρευνες των προηγούμενων 50 ετών, διαπίστωσαν ότι οι τοποθεσίες όχι μόνο είχαν πιο πυκνή βλάστηση, αλλά και ότι αυτή αυξανόταν γρηγορότερα κάθε χρόνο καθώς το κλίμα γινόταν πιο ζεστό.

Η απειλή των χωροκατακτητικών ειδών

Ο Peter Convey από το British Antarctic Survey, έθιξε τον αντίκτυπο της επιταχυνόμενης άνθισης δηλώνοντας στο New Scientist: «Το νέο χαρακτηριστικό αυτού δεν είναι η ιδέα ότι κάτι αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Είναι ότι πιστεύουμε ότι αρχίζουμε να βλέπουμε μία ξαφνική αλλαγή ή ένα σημείο καμπής».

«Η επιταχυνόμενη επέκταση είναι πλέον ξεκάθαρα εμφανής στην περιοχή» λέει ο Matthew Davey από την Σκωτσέζικη Ένωση για τη Θαλάσσια Επιστήμη.

«Αυτή η έρευνα μάς δίνει το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που δείχνει πόσο γρήγορα και πόσο πυκνή μπορεί να γίνει η βλάστηση», είπε.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι μπορεί να υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πληθυσμού της φώκιας, αν και η σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι σαφής.

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στα χωροκατακτητικά είδη να εποικίσουν στην ήπειρο και να ξεπεράσουν τα ιθαγενή φυτά, γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα τοπικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024