Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να αποφύγετε τις τραπεζικές χρεώσεις σε όλες τις συναλλαγές

Πώς να αποφύγετε τις τραπεζικές χρεώσεις σε όλες τις συναλλαγές

Οι μεταφορές χρημάτων γίνονται αμέσως, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και μέσω κινητού, γνωρίζοντας μόνο τον τηλεφωνικό αριθμό του παραλήπτη, δηλαδή σαν να στέλνεις δωρεάν μήνυμα

Σχεδόν 2 εκατ. έλληνες καταναλωτές παρακάμπτουν τις τραπεζικές προμήθειες στις καθημερινές συναλλαγές τους, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία IRIS Payments της ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα), δηλαδή της εταιρείας στην οποία συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για την υπηρεσία στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στα μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση των χρεώσεων. Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το υπ. Οικονομίας, θα υπάρξει δέσμη μέτρων για την προώθηση της εταιρείας. Ηδη, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ανακοίνωσε την ένταξή της στο σύστημα αυτό.

Μια παρέα φίλων μπορεί να μοιράζεται τα έξοδα από τη διασκέδαση σαν να στέλνουν δωρεάν μηνύματα ο ένας στον άλλον.

Για τις μηδενικές χρεώσεις για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ τη φορά, αρκεί ο καταναλωτής ή ο πελάτης της τράπεζας να επιλέγει ως μέσο πληρωμής την υπηρεσία IRIS στις πληρωμές του, είτε πρόκειται για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, είτε αποστολή χρημάτων σε άλλο πρόσωπο ή προμηθευτή είτε πληρωμή λογαριασμών. Εναλλακτικά μπορεί να επιλέγει το IRIS μέσα από το Internet ή Mobile Banking. Μάλιστα, μέσα από την εφαρμογή του κινητού, μπορεί κάποιος να στέλνει χρήματα σε έναν άλλον, γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του τηλεφώνου, αρκεί να είναι και οι δύο εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία. Έτσι, μια παρέα φίλων μπορεί να μοιράζεται τα έξοδα από τη διασκέδαση σαν να στέλνουν δωρεάν μηνύματα ο ένας στον άλλον.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ Σταυρούλα Καμπουρίδου αναφέρθηκε στην πορεία εξέλιξης των μεγεθών της υπηρεσίας και των τριών υπο-προϊόντων της.

Πρόκειται για τις υπηρεσίες:

  • IRIS Person to Person για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ φίλων σε πραγματικό χρόνο.
  • IRIS Person to Business για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων χωρίς καθυστέρηση
  • IRIS ecommerce που αφορά στην πληρωμή επιχειρήσεων eShop.

Ο στόχος

Οπως επισημαίνει η ίδια, «στο IRIS P2P, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, έχουμε 1,92 εκατομμύρια χρήστες αυτή τη στιγμή, ενώ ο ρυθμός εγγραφής των χρηστών είναι σταθερός, περίπου 65.000 – 70.000 τον μήνα. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια γιατί τόσους υπολογίζουμε τους χρήστες του mobile banking στη χώρα. Το 1,92 εκατ. χρήστες είναι όντως εντυπωσιακό γιατί το 2020 ήταν μισό εκατ., όταν ακόμη δεν είχε υιοθετηθεί κοινή επωνυμία της υπηρεσίας από όλες τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τη CEO της ΔΙΑΣ, στόχος είναι να διαδοθεί ακόμη περισσότερο η συγκεκριμένη υπηρεσία και να βγει από τη λεγόμενη «φούσκα» των εν δυνάμει χρηστών, είτε αυτοί βρίσκονται στα Γρεβενά, είτε στα Χανιά. «Δεν αφορά μόνο τους Millenials ή την GenZ», προσθέτει χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, «τις πρώτες 20 ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε κάνει περίπου 1,25 εκατομμύρια συναλλαγές. Οταν το 2020, τρία χρόνια πριν, στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε μόνο 45.000 συναλλαγές, αλλά και πάλι αν το αντιπαραβάλλουμε με ό,τι συμβαίνει σε αντίστοιχα σχήματα σε Ευρώπη και Ασία (Πολωνία, Ινδία κ.λπ.) είναι μικρός ο αριθμός σε σύγκριση με εκεί που μπορούμε να φτάσουμε».

Σε ό,τι αφορά το IRIS Person to Business για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, η Σταυρούλα Καμπουρίδου ανέφερε πως είναι εγγεγραμμένοι 115.000 χρήστες και ο μέσος ρυθμός εγγραφής είναι περίπου 110 την ημέρα». Αλλά – όπως σημειώνει – δεν γίνονται συναλλαγές. «Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό το κομμάτι, έχουμε 115.000 χρήστες και το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου στο P2B έγιναν μόνο 5.000 συναλλαγές».

Τέλος, υπάρχει και ο καινοτόμος τρόπος πληρωμής σε ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της εκάστοτε τράπεζας.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024