Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες: Ψάχνουν κέρδη στην καταναλωτική πίστη

Τράπεζες: Ψάχνουν κέρδη στην καταναλωτική πίστη

Η αντεπίθεση των τραπεζών στην υπηρεσία «Buy Now Pay Later»

Επιθετικότερη στρατηγική για την ενίσχυση των υπολοίπων τους στην καταναλωτική πίστη ακολουθούν πλέον οι τράπεζες, σε μία περίοδο που ο ανταγωνισμός από ιδρύματα που εισέρχονται δυναμικά στην αγορά με την υπηρεσία «Αγόρασε τώρα / Πλήρωσε Αργότερα (Buy Now Pay Later)» έχει ενταθεί σημαντικά.

Πρόκειται για τις εργασίες με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στην λιανική τραπεζική, οι οποίες καλύπτουν προς ώρας τις απώλειες εσόδων που έχει προκαλέσει η κάμψη της ζήτησης στα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 η αξία των νέων συμβάσεων στα προσωπικά δάνεια ανήλθε σε 708 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα 634 εκατ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις οικιστικών ακινήτων.

Ως προς τα επιτόκια, στην καταναλωτική πίστη κινούνται από τον περασμένο Μάρτιο σε επίπεδα υψηλότερα του 11% έναντι 4% περίπου στην κτηματική.

Μπορεί η πλειονότητα των χορηγήσεων για κάλυψη καταναλωτικών αναγκών να είναι ανεξασφάλιστη, ωστόσο η πολιτική πιστοδοτήσεων γίνεται με πιο προσεκτικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν και μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται τάσεις δημιουργίας νέων επισφαλειών.

Online δάνεια

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι τράπεζες στα online καταναλωτικά δάνεια, τα οποία χορηγούνται μέσω των υπηρεσιών e-banking ή m-banking.

Οι πελάτες τους από την άνεση του χώρου τους μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους από τον υπολογιστή ή το κινητό τους και εφόσον τα στοιχεία τους είναι επικαιροποιημένα, η εξέτασή του γίνεται σε λίγα μόλις λεπτά.

Εάν η αίτηση εγκριθεί, τα χρήματα πιστώνονται άμεσα στον καταθετικό τους λογαριασμό.

Μετά το λανσάρισμα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτικών δανείων, που σε ορισμένες τράπεζες αγγίζει το 60%, χορηγείται με αυτόν τον τρόπο.

Εξόφληση σε δόσεις

Πέραν όμως των κλασικών τοκοχρεολυτικών δανείων, οι τράπεζες έχουν λανσάρει και νέες υπηρεσίες για την ενίσχυση των υπολοίπων τους.

Μέσω αυτών δημιουργούν ανοιχτές γραμμές πίστωσης, τις οποίες οι πελάτες τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τη στιγμή που επιθυμούν.

Κατ΄ αρχάς, με στόχο να ανταγωνιστούν τις υπηρεσίες Buy Now Pay Later, δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις, ακόμη κι σε αγορές που εξοφλήθηκαν εφάπαξ.

Τα προϊόντα ανά τράπεζα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπηρεσία μετατροπής αγορών σε άτοκες δόσεις της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην προκειμένη περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τύπο της κάρτας που χρησιμοποιήθηκε, ακόμη δηλαδή και αν πρόκειται για χρεωστική, παρέχονται ευκολίες πληρωμής.

Ο καταναλωτής μπορεί μετά την αγορά του να μετατρέψει μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της τράπεζας, μία εφάπαξ συναλλαγή σε αγορά με έως και 12 δόσεις. Η μόνη επιβάρυνση αφορά σε μία μικρή προμήθεια ανά δόση.

Ανάλογη πολιτική ακολουθεί η Alpha Bank στις πληρωμές λογαριασμών ενέργειας. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της τράπεζας μπορούν μέσα από το e-banking ή το m-banking να τους εξοφλήσουν σε έως και 6 άτοκες δόσεις.

Από την άλλη, η Εθνική Τράπεζα λάνσαρε πρόσφατα μία νέα χρεωστική κάρτα, που μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα και ως πιστωτική.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κάτοχός της επιλέγει κάθε φορά πριν τη συναλλαγή αν θα την χρησιμοποιήσει ως χρεωστική, ώστε η πληρωμή να γίνει μέσω του συνδεδεμένου λογαριασμού ή εάν η αγορά θα γίνει με το εγκεκριμένο πιστωτικό του όριο.

Τέλος, μέσω της υπηρεσίας υπερανάληψης στα καταθετικά τους προγράμματα, όλες οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και άτοκης χρηματοδότησης για βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024