Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ηχηρή προειδοποίηση της Μοσάντ στις ΗΠΑ – «Δεν το πάτε καλά με το Ιράν»

Η ηχηρή προειδοποίηση της Μοσάντ στις ΗΠΑ – «Δεν το πάτε καλά με το Ιράν»

Λίγες μόνο μέρες πριν επισκεφθεί ο Βενιαμίν Νετανιάχου τις ΗΠΑ, ο αρχηγός της Μοσάντ έδωσε μια ομιλία με αποδέκτες... έκπληξη.

Πριν λίγες μέρες, ο επικεφαλής της διαβόητης ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ έδωσε μια μάλλον ασυνήθιστη ομιλία. Δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να χτυπήσει «στην καρδιά της Τεχεράνης» και να εντοπίσει τους δράστες, όπως είπε, για πολλές ιρανικές απόπειρες να χτυπήσουν ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους σε όλο τον κόσμο.

Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα απείλησε ότι το Ισραήλ θα απαιτήσει να πληρώσει βαρύ τίμημα το Ιράν για οποιαδήποτε ζημιά σε Ισραηλινό πολίτη ή Εβραίο ή για διείσδυση στο Ισραήλ ιρανικών οπλικών συστημάτων.

Αυτό το τίμημα μάλιστα θα το πλήρωναν όλα τα σχετικά κλιμάκια που εμπλέκονται σε μια τέτοια δραστηριότητα, είτε πραγματοποιούνται από τις μονάδες του Ιράν είτε από τα διάφορα πληρεξούσια που λειτουργούν για λογαριασμό του.

Ο Μπαρνέα δεν ονομάτισε τους Αμερικανούς, αλλά, όπως λέει το το παλιό γνωμικό «τα λέει της νύφης για να το ακούσει η πεθερά» τονίζει ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ.

Αναφερόμενος στην απειλή που συνιστά η στρατιωτική πυρηνική ικανότητα του Ιράν, ο Μπαρνέα επανέλαβε την προηγούμενη δήλωσή του: «Απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ιράν να έχει ποτέ ένα πυρηνικό όπλο» και πρόσθεσε: «Δεν μένουμε απλώς με σταυρωμένα τα χέρια».

Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι οι απειλές απευθύνονται στο Ιράν. Επίσης, θα μπορούσε να προκαλέσει αισθήματα υπερηφάνειας, ειδικά στους σκληροπυρηνικούς Ισραηλινούς.

Ο πραγματικός αποδέκτης

Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και σημερινού επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας και Σιωνιστικής Στρατηγικής Misgav Meir Ben Shabbat, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα δεν στόχευαν στα αυτιά του ισραηλινού λαού, ούτε τόσο στους Ιρανούς.

Οι απειλές του Μπαρνέα δεν απευθύνονται απαραίτητα στο Ιράν, καθώς γνωρίζει ήδη πολύ καλά τις συνέπειες των επιλογών του. «Η Τεχεράνη γνωρίζει καλά και πραγματικά τα «παραπτώματα» της και τους εγγενείς κινδύνους και θα είναι ξεκάθαρα σε θέση να κάνει τη σύνδεση μεταξύ τους και οποιασδήποτε ισραηλινής απάντησης όταν αναληφθεί τέτοια ενέργεια» λέει σε ανάλυσή του στο israel hayom ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας.

Για τον Shabbat, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι το κύριο ακροατήριο για τα λόγια του αρχηγού της Μοσάντ.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία προσπάθησε να μειώσει το προφίλ του ιρανικού προβλήματος και να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο στρατιωτικής αντιπαράθεσης με αυτό, βλέπει τώρα τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής της: μια αυξανόμενη αίσθηση εμπιστοσύνης στο Ιράν, που οδήγησε σε προκλητική δραστηριότητα στο πυρηνικό του πρόγραμμα, παρέχοντας βοήθεια στη Ρωσία με τη μορφή προμήθειας drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με μια σημαντική αύξηση των προσπαθειών του να προωθήσει τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, λόγω νιώθοντας ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσει κανένα πραγματικό τίμημα για όλα αυτά» σημειώνει ο Meir Ben Shabbat.

Συνάντηση Ντέιβιντ Μπαρνέα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Προέχει η εξαφάνιση της ιρανικής απειλής έναντι της ομαλοποίησης

Ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας επισημαίνει ότι η αμερικανική πολιτική της ανάσχεσης έναντι του Ιράν, μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ: μια περιφερειακή ανάφλεξη ως αποτέλεσμα της δυναμικής δράσης του Ιράν, στην οποία οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν άπραγες.

Για ευνόητους λόγους, ο Μπαρνέα δεν ονομάτισε τους φίλους του Ισραήλ, τους Αμερικανούς, αλλά, όπως λέει το το παλιό γνωμικό «τα λέει της νύφης για να τα ακούσει η πεθερά» τονίζει ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ.

Έχει σημασία ότι μετά τις δηλώσεις του Μπαρνέα ακολούθησαν περαιτέρω κινήσεις καλής θελήσεως μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν με την αμοιβαία απελευθέρωση φυλακισμένων.

«Αν και οι σκληρές ισραηλινές συνομιλίες για το ιρανικό ζήτημα μπορεί να μην πάνε πολύ καλά με εκείνους τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι επί του παρόντος εργάζονται σκληρά για να εδραιώσουν την ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υπό την αιγίδα της πολιτικής τους και θα χρησιμεύσει για να αποσαφηνιστεί η τρέχουσα προτεραιότητα του Ισραήλ: η εξουδετέρωση της υπαρξιακής απειλής που θέτει το Ιράν έχει προτεραιότητα ακόμη και έναντι της ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία» καταλήγει με έμφαση ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Misgav.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024