Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον πηγαίνει ο επικεφαλής της Μοσάντ

ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον πηγαίνει ο επικεφαλής της Μοσάντ

Οι επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Κογκρέσο.

Ακολουθώντας τον υπουργό Αμυνας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, της Μοσάντ, θα ταξιδέψει εντός ημερών στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, δήλωσε χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ (φωτογραφία, επάνω, από το AP/Cliff Owen).

Διπλωματική επίθεση

Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα «θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον (…) για συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Κογκρέσο όσον αφορά τη συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δείτε ακόμα – ΗΠΑ: Σχέδιο δολοφονίας του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον

Το Ισραήλ διεξάγει το τρέχον διάστημα διπλωματική επίθεση της «ύστατης στιγμής» για να προσπαθήσει να πείσει τη Δύση να μην ανανεώσει τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας – επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) -, που υπογράφτηκε το 2015.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα.

Οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να «πάψουν» να διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη, καθώς εάν υπάρξει συμφωνία το Ιράν θα κερδίσει «δισεκατομμύρια» δολάρια και θα «αποσταθεροποιήσει» τη Μέση Ανατολή, επιχειρηματολόγησε την περασμένη Τετάρτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, μιλώντας στον ξένο Τύπο στην Ιερουσαλήμ.

Μακρόχρονη και ενισχυμένη συμφωνία

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία ενόψει των νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου, διευκρίνισε ότι δεν εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία, αλλά δεν τάσσεται υπέρ αυτής που διαπραγματεύονται το τρέχον διάστημα από τη μια πλευρά το Ιράν και από την άλλη οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν αντιτίθεται σε μια συμφωνία. Είναι τόσο εφικτό όσο και απαραίτητο να ωθηθεί το Ιράν να υπογράψει καλύτερη συμφωνία, μια συμφωνία που οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει πιο μακρόχρονη και πιο ενισχυμένη», είπε χθες Κυριακή ο κ. Λαπίντ στον ισραηλινό Τύπο.

«Πιο μακρόχρονη σημαίνει συμφωνία χωρίς ημερομηνία λήξης, όπως έχει εισηγηθεί ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πιο ενισχυμένη σημαίνει ότι η συμφωνία θα θίγει επίσης το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και την εμπλοκή της χώρας αυτής στην τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Υπό «στρατιωτική απειλή»

Για να επιτευχθεί τέτοια συμφωνία το Ιράν πρέπει να τεθεί υπό την πίεση «αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής», συμπλήρωσε ο κ. Λαπίντ, διαμηνύοντας ότι ο ισραηλινός στρατός και η Μοσάντ έλαβαν «την οδηγία να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Αγιάλ Χουλάτα, και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, ο Μπένι Γκαντς, επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες την Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με τον αυτόν τον νευραλγικής σημασίας φάκελο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024