Iράν: Ζητάμε από τις ΗΠΑ μια «ρεαλιστική απάντηση» στις προτάσεις μας
Στο πλαίσιο των συνομιλιών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015
«Μια ρεαλιστική απάντηση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ιρανικές προτάσεις στις έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.
Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα το Σάββατο, με λίγους να αναμένουν μια σημαντική συμβιβαστική λύση, ενώ το αμφισβητούμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης προχωράει με μεγάλη ταχύτητα.
«Ο Hossein Amirabdollahian… τόνισε την ανάγκη για μια ρεαλιστική απάντηση των ΗΠΑ στις εποικοδομητικές προτάσεις του Ιράν σε διάφορα ζητήματα για να λειτουργήσει η συμφωνία», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τις προτάσεις.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης άφησαν να εννοηθεί ότι ένα σημείο εμπλοκής στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας μπορεί να είναι η άρνηση του Ιράν να δώσει εξηγήσεις για ίχνη ουρανίου, όπως ζήτησε ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), με την Τεχεράνη να επιμένει ότι η πυρηνική συμφωνία είχε απαλλάξει το πυρηνικό της πρόγραμμα από υποτιθέμενες πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις.
Οι αξιώσεις
«Σε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες του (προέδρου Εμπραχίμ) Ραΐσι με τους προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας, η σταθερή του θέση ήταν ότι μια τελική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο όταν επιλυθούν και κλείσουν οι αξιώσεις για τις εγγυήσεις», ανέφεραν το Σάββατο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ραΐσι.
Τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας κάλεσαν την Παρασκευή το Ιράν «να μην προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της JCPoA (πυρηνική συμφωνία), συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων του ΙΑΕΑ».
«Το κείμενο βρίσκεται στο τραπέζι. Δεν θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το Ιράν πρέπει τώρα να αποφασίσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία όσο αυτό είναι ακόμη δυνατό», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ανακοίνωση.
Η Συμφωνία του 2015
Ελάχιστα έχουν απομείνει από το σύμφωνο του 2015 μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, το οποίο ήρε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ιρανικής δραστηριότητας εμπλουτισμού που η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να δώσει ατομικές βόμβες.
Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις. Σε απάντηση, η Τεχεράνη – η οποία λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας και άλλους ειρηνικούς σκοπούς – παραβίασε τη συμφωνία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αναδημιουργίας αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου.
- Βενεζουέλα: Ξεκίνησαν να αποχωρούν οι διασώστες – Κοντά στους 3.000 οι νεκροί από τους σεισμούς
- Με καθυστέρηση το δρομολόγιο του Superferry στη Ραφήνα – Εγκλωβίστηκε η άγκυρα σε συρματόσχοινα
- Μαρία Κίτσου: «Μεγάλωσα κακοποιητικά και από τους δυο μου γονείς»
- Μουντιάλ 2026: Ο Εμπαπέ έχει περισσότερα γκολ σε νοκ άουτ από τρεις πρωταθλήτριες κόσμου και μια Ευρώπης!
- Στις φλόγες λεωφορείο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
- Γιατί περνάμε τόσες ώρες με τα smartphones «αγκαλιά»;
- Θερινές εκπτώσεις: Χαμηλές προσδοκίες από τους εμπόρους – Τι ζητούν από την κυβέρνηση
- Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, καίει σε δύο εργοστάσια – Τοξικός καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442