Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Στο πλευρό της Μελόνι η Γαλλία - Μήνυμα αυστηρότητας στους μετανάστες

Προσφυγικό: Στο πλευρό της Μελόνι η Γαλλία – Μήνυμα αυστηρότητας στους μετανάστες

Με μήνυμα κατευνασμού προς την ιταλική κυβέρνηση για το προσφυγικό ταξιδεύει στη Ρώμη ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα πως μεταβαίνει «το απόγευμα» στη Ρώμη κομίζοντας ένα μήνυμα «αυστηρότητας» έναντι των παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, μετά τη συρροή μεταναστών που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Ο Νταρμανέν πρόκειται να συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Πιαντεντόζι, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

«Έπειτα από αίτημα του προέδρου (Εμανουέλ Μακρόν), πηγαίνω σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη», δήλωσε ο Νταρμανέν στα μέσα ενημέρωσης Europe1/Cnews εξηγώντας πως η Γαλλία θέλει κυρίως «να βοηθήσει (την Ιταλία) να φυλάξει τα (εξωτερικά) σύνορά της», που αποτελούν την πρώτη πύλη εισόδου προς την Ευρώπη από τη βόρεια Αφρική.

Από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας, περίπου 8.500 άνθρωποι, δηλαδή περισσότεροι από το σύνολο του πληθυσμού της Λαμπεντούζα, έφθασαν στο νησί με 199 σκάφη, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

«Αυτό που θέλουμε να πούμε στους ιταλούς φίλους μας είναι ότι οφείλουμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις δυνατότητες υποδοχής του νησιού, έχει προκαλέσει πολιτικό σοκ στην Ιταλία και έχει επαναφέρει το ακανθώδες ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε θέματα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο για να υποστηριχθούν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αφίξεων αυτών.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ως μήνυμα προς τα πρόσωπα που έρχονται στο (ευρωπαϊκό) έδαφός μας ότι θα γίνονται δεκτά ό,τι κι αν συμβεί», υπογράμμισε ο Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος θέλει να κομίσει στη Ρώμη ένα μήνυμα «αυστηρότητας».

«Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες», πρόσθεσε. «Αν υπάρχουν αιτούντες άσυλο που δικαιούνται άσυλο, που διώκονται για πολιτικούς λόγους, είναι προφανώς πρόσφυγες. Και σ’ αυτή την περίπτωση, η Γαλλία (…) όπως έκανε πάντα, μπορεί να υποδεχθεί αυτά τα πρόσωπα».

Όμως στο «60% των περιπτώσεων, έρχονται από χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουινέα, η Γκάμπια», όπου «δεν υπάρχει ανθρωπιστικό ζήτημα».

«Να προστατεύσουμε τα σύνορα» –

«Αυτό που θέλουμε να πούμε στους ιταλούς φίλους μας, οι οποίοι πιστεύω πως συμφωνούν απολύτως μαζί μας, είναι ότι οφείλουμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως να εξετάζουμε αμέσως τα αιτήματα για άσυλο και, όταν δεν το δικαιούνται, να τους στέλνουμε πίσω στη χώρα τους», δήλωσε.

Πρόκειται για ένα μήνυμα κατευνασμού προς την ιταλική κυβέρνηση, η επικεφαλής της οποίας Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε χθες, Κυριακή, τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν δείχνουν αλληλεγγύη προς την Ιταλία, η οποία έχει υποδεχθεί στο έδαφός της σχεδόν 130.000 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου, σχεδόν τους διπλάσιους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν πρόκειται να μεταβεί στη Ρώμη, αλλά όχι και στη Λαμπεντούζα, όπως έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρουσίασε εκεί χθες, Κυριακή, ένα έκτακτο σχέδιο, διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον του υπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024