Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στουρνάρη- Κουμουνδούρου: το βράδυ του πρώτου γύρου για την μάχη του ΣΥΡΙΖΑ

Στουρνάρη- Κουμουνδούρου: το βράδυ του πρώτου γύρου για την μάχη του ΣΥΡΙΖΑ

Η όλη Κυριακή, διαμόρφωνε μέχρι τις 9μμ. που δόθηκε μικρή παράταση, κάτι που όλοι ήθελαν, από νωρίς μια εικόνα μαζικής προσέλευσης αλλά και δύο τάσεων στο εκλογικό σώμα.

Στουρνάρη με Πλατεία Κουμουνδούρου δεν απέχουν πολύ, όμως τα δύο τοπόσημα των Αθηνών απέκτησαν χθες, Κυριακή, μια άλλη σημασία λόγω των εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην πρώτη οδό, στήθηκε το στρατηγείο του Στέφανου Κασσελάκη για την παρακολούθηση της ροής των αποτελεσμάτων σε φιλικό στον υποψήφιο γραφείο.

Στην Κουμουνδούρου ήταν όλος ο μηχανισμός του κόμματος. Η όλη Κυριακή, διαμόρφωνε μέχρι τις 9μμ. που δόθηκε η μικρή παράταση από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, κάτι που όλοι θέλαν, από νωρίς μια εικόνα μαζικής προσέλευσης αλλά και δύο τάσεων στο εκλογικό σώμα.

Τα μεγάλα ερωτήματα θα τεθούν το βράδυ της 24ης Σεπτέμβρη.

Το «Άλλαξε τα όλα», ακόμη και επιθετικά από μέλη του Κασσελάκη. Και η ταυτοτική οδός που στο τέλος συσπειρώθηκε κατά βάσιν στην Έφη Αχτσιόγλου.

Το τελευταίο δεν σημαίνει πως οι δύο υποψήφιοι- που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο στις 24 του Σεπτέμβρη- δεν επέλεξαν και άλλες εκφωνήσεις. Τις τελευταίες ημέρες η Αχτσιόγλου είχε πιο εθνική εκφώνηση, πιο κυβερνητική. Ο Κασσελάκης επέμεινε πιο πολύ στον όρο Αριστερά.

Η εκδήλωση της Αχτσιόγλου στο Gazarte, μαζική και απόλυτα πολιτική, θύμιζε πολύ ΣΥΡΙΖΑ του νήματος του 2012, του 2015, του 2019. Ο χαιρετισμός του Γαβριήλ Σακελλαρίδη κινητοποιούσε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Ο χαιρετσιμός του Αριστείδη Μπαλτά, την όλη συνέχεια μιας καταβολής. Ο Νάσος Ηλιόπουλος τις ημέρες στο ΣΕΠΕ και στο Εργασίας. Τεχνοκρατισμός, αλλά και Πολιτική. Και μίγμα αξιακό με ρεαλισμό, θα έλεγε κάποιος θετικά προσκείμενος.

Ο Κασσελάκης στην Ερμού, στην κεντρική του συγκέντρωση, τόνισε το αντι- Μητσοτάκης αλλά και μια συνέχεια με τις ημέρες του Τσίπρα. Ο Νίκος Παππάς με την σαφέστερη πολιτική καμπάνια, σήκωσε τα εθνικά, που δεν τα σήκωσαν οι άλλοι και ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε σε έναν αριστερόστροφο δρόμο «Εργατικών» με μεγάλη προσήλωση στο συλλογικό.

Ο Στέφανος Τζουμάκας μίλησε και ξαναμίλησε για τον κυβερνητισμό και την παραταξιακή λογική.

Μίλησε η βάση

Και ήλθαν οι κάλπες της βάσης. Για πολλούς το πρώτο βήμα της Μετά- Πολιτικής που θα πλήρωναν οι ταυτοτικοί. Γρήγορα φάνηκε την Κυριακή, η μαζικότητα και η ελπίδα ενός μέρους του κόσμου.

Προσέξτε: Ίδια μέρα με την συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ που παραδοσιακά ανοίγει τα χαρτιά της στρατηγικής του. Και ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως ακόμη και ο κομματικός πυρήνας έχει πια αξιώσεις κυβερνητισμού. Θέλει επειγόντως τον αντι- Μητσοτάκη του. Θέλει ρεβάνς στο αφήγημα της αριστείας.

Ο δεύτερος γύρος

Η έκβαση ήταν σχεδόν τελελεσμένη. Προβάδισμα ο Κασσελάκης. Δεύτερη η Αχτσιόγλου. Όλοι- ες από σήμερα αναμένουν την στρατηγική του δεύτερου γύρου. Και των δύο μονομάχων και όσων έμειναν εκτός.

Οι δηλώσεις τους το βράδυ στην Κουμουνδούρου προδιαγράφουν το πώς θα πάνε. Ο Κασσελάκης μίλησε πάλι κυβερνητικά. «Η Ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι μόνος μου». Η Αχτσιόγλου επιθετικά και με δίλημμα πως οι μάχες του μέλλοντος πρέπει να δοθούν με όρους σοβαρότητας. Σαφές το καρφί.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε μόνον για «παράταξη» και δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ήδη μέρος της δεξαμενής του κινείται στον Κασσελάκη. Ο Τσακαλώτος τα ρίξε στην Μετά- Πολιτική και στο πώς έχει διεισδύσει «εκεί που δεν το περιμένει κανείς». Προφανώς δεν τον συνδέει τίποτε με τον Κασσελάκη.

Τα μεγάλα ερωτήματα θα τεθούν το βράδυ της 24ης Σεπτέμβρη. Και δεν θα αφορούν μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024