Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
«Να στείλουμε το γρηγορότερο χρήματα στην Ελλάδα»

«Να στείλουμε το γρηγορότερο χρήματα στην Ελλάδα»

Μιλάει στα «ΝΕΑ» ο λουξεμβούργιος επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα λίγο πριν επισκεφθεί τη χώρα μας και τις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές της Θεσσαλίας

Στόχος της Κομισιόν είναι να κινητοποιηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι πόροι για να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την τρομερή αυτή καταστροφή στην Ελλάδα, επισημαίνει ο επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νικολά Σμιτ, μιλώντας στα «ΝΕΑ» στο Στρασβούργο.

Ο λουξεμβούργιος επίτροπος συμμετείχε στη διευρυμένη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έλληνες υπουργούς και συναδέλφους του επιτρόπους, καθώς είναι αρμόδιος για ένα εκ των ταμείων, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, από όπου θα κινητοποιηθούν πόροι στη χώρα μας.

Οπως μας είπε, στη συνάντηση μεταξύ των ελλήνων αξιωματούχων και των εκπροσώπων της Επιτροπής έγινε ξεκάθαρη αναφορά στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τους στόχους του προϋπολογισμού παρά την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τη στήριξη των πληγέντων, εξού και είναι σημαντικό να δοθεί οικονομική υποστήριξη από την Επιτροπή.

Ο Νικολά Σμιτ προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Θεσσαλία την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα βρίσκεται στην Ελλάδα τη Δευτέρα για να συμμετέχει στη συνάντηση για την παρουσίαση της Εκθεσης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για το Μέλλον της Κοινωνικής Προστασίας και του Κράτους Πρόνοιας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ησασταν ανάμεσα στους επιτρόπους που συμμετείχαν στη διευρυμένη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για να συζητηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα λόγω των πλημμυρών. Ποια η συμβολή σας στην προσπάθεια αυτή;

Μπορούμε να κινητοποιήσουμε πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τόσο από την προηγούμενη περίοδο όσο και να δούμε πώς μπορούμε να επιταχύνουμε ή να ανακατευθύνουμε χρήματα από την τρέχουσα περίοδο, που είναι τώρα αναγκαία στο πλαίσιο της τρομερής αυτής καταστροφής στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο ρόλος ο δικός μου στην προσπάθεια συμβολής της ΕΕ στην Ελλάδα σε συντονισμό με τους άλλους επιτρόπους και ειδικότερα την επίτροπο (Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων) Ελίζα Φερέιρα.

Σε τι ύψος μπορεί να φτάσουν τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο;

Μελετάμε ακόμη πόσα χρήματα θα δοθούν. Εξαρτάται από το ύψος των πόρων που θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, οπότε δεν έχω τώρα ακριβείς αριθμούς ακόμη. Για τον λόγο αυτό έχουμε συστήσει την ομάδα εργασίας.

Θα βρεθείτε στην Αθήνα. Θα επισκεφθείτε και τις πληγείσες περιοχές;

Πράγματι, είχα προγραμματίσει να επισκεφθώ την Ελλάδα για την παρουσίαση της έκθεσης για την κοινωνική προστασία και πρόνοια καλεσμένος από την κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να είναι παρούσα η Κομισιόν, να δείξει ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι ισχυρή. Αυτό ζητήθηκε από την Ελλάδα και η Κομισιόν είναι απολύτως διατεθειμένη να το κάνει. Καθώς πηγαίνω στην Ελλάδα, προετοιμάζεται η επίσκεψή μου στην περιοχή που έχει πληγεί.

Θα έχετε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο;

Οι συνολικοί ευρωπαϊκοί πόροι (ύψους 2,25 δισ. ευρώ) έχουν ήδη ανακοινωθεί και μέρος θα προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο από χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, τα οποία δεν θα αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλο ποσό, διότι η Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου, αλλά θα κοιτάξουμε πόσα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή δεν έχουν κατανεμηθεί ή μπορεί να ανακατευθυνθούν. Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και από τη νέα περίοδο του Κοινωνικού Ταμείου και νομίζω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε χρήματα που μπορούμε να κινητοποιήσουμε πολύ γρήγορα, διότι οι άνθρωποι αναμένουν μια πολύ γρήγορη στήριξη και αυτό υπογραμμίστηκε επίσης από τον έλληνα Πρωθυπουργό και εδώ νομίζω ότι χρήματα που προέρχονται από το Κοινωνικό Ταμείο και ειδικά χρήματα από το κομμάτι του, που ονομαζόταν παλαιότερα Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους Απόρους (FEAD), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την καταστροφή αυτή.

Είναι εφικτό να είναι διαθέσιμα τα σχετικά ποσά τους επόμενους μήνες;

Απολύτως. Αυτός είναι ο στόχος. Να κινητοποιηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι πόροι και αυτός είναι ο ρόλος της ομάδας εργασίας. Να δουν οι ελληνικές Αρχές μαζί με την Κομισιόν πόσα και πόσο γρήγορα μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους πόρους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Συνολικά οι ευρωπαϊκοί πόροι θα κατευθύνονται σε σειρά έργων, για επισκευές, για υποδομές, για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, όπου πρέπει να χρησιμοποιηθούν κονδύλια γρήγορα, αλλά και για να βοηθηθούν όσοι έχουν χάσει τα πάντα.

Ο ελληνικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί εξαιτίας της οικονομικής στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση στους πληγέντες. Συζητήθηκε στη συνάντηση της Τρίτης η πιθανότητα μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα;

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί να σεβαστεί τους στόχους του προϋπολογισμού, τώρα που έχει αναβαθμιστεί από διάφορους οίκους αξιολόγησης. Εγινε ξεκάθαρη αναφορά στη συνάντηση σε αυτό. Στο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να δοθεί οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Only in

Όταν ο Κασσελάκης «υποστήριζε όσα ειρωνεύονταν οι αριστεροί χρόνια» – Μηχανή του χρόνου από τον Αδωνι

«Ο Στέφανος Κασσελάκης πολύ έξυπνα δεν κάνει καμία πολιτική δήλωση έως ότου καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023