Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΤ Forum - Αλεξάνδρα Σδούκου: Οι τιμές δείχνουν ότι έχει ομαλοποιηθεί κάπως η αγορά ενέργειας

ΟΤ Forum – Αλεξάνδρα Σδούκου: Οι τιμές δείχνουν ότι έχει ομαλοποιηθεί κάπως η αγορά ενέργειας

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου στο OT Forum

Στο ΟΤ Forum, που διεξάγεται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, συμμετείχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, προερχόμενη από τη Βαρσοβία όπου συμμετείχε σε εκδήλωση για την ενεργειακή ασφάλεια με τη συμμετοχή τόσο της Επιτρόπου Ενέργειας όσο και αρμόδιων Ευρωπαίων υπουργών.

Όπως είπε η κ. Σδούκου η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της πολωνικής κυβέρνησης ώστε να γίνει μια συζήτηση για το πώς κάθε χώρα θωρακίζεται για τον φετινό χειμώνα. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι σαφώς υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς ενέργειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις» είπε η υφυπουργός για να συμπληρώσει ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Έχει μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Όπως είπε, σημαντικό ρόλο θα παίξει και φέτος «τί χειμώνα θα έχουμε» καθώς «πέρυσι είχαμε πιο ήπιο χειμώνα που βοήθησε την κατάσταση». «Εξακολουθεί να ισχύει ο ευρωπαϊκός στόχος να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και σε σχέση με την τελευταία πενταετία», τόνισε η κ. Σδούκου για να συμπληρώσει ότι «κλειδί» παραμένει η ευρωπαϊκή οδηγία για προσπάθεια μείωσης της ζήτησης.

«Σε σχέση με το 2021 που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», σημείωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ τόνισε ότι πρέπει να πάμε ταχύτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. «Καταφέραμε μείωση (στην εξάρτηση) γιατί υπήρξε μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», κατέληξε.

Δίκτυα και αποθήκευση ενέργειας

Σε ερώτημα σχετικά με τις ΑΠΕ και την ανάπτυξη δικτύων διανομής και αποθήκευσης ενέργειας, η κ. Σδούκου είπε ότι δεν πρόκειται για ένα αμιγώς ελληνικό πρόβλημα αλλά για πρόβλημα ευρωπαϊκό. Όπως είπε η υφυπουργός «υπάρχει ενδιαφέρον για ΑΠΕ αλλά υπάρχει έλλειμμα στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας».

«Επιχειρήσαμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία επενδύσεων αλλά δεν αλλάζει η κατάσταση απλά με το πάτημα ενός κουμπιού», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ωστόσο ότι «έχει γίνει σημαντική αύξηση επενδύσεων στα δίκτυα όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία» ενώ δήλωσε «αισιόδοξη για τον εθνικό στόχο του 2030».

«Να πρωταγωνιστήσουμε σαν χώρα στην παροχή πράσινης ενέργειας»

Στο θέμα των διασυνδέσεων είπε ότι την πρώτη 4ετία της κυβέρνησης «προωθήκαν οι ΑΠΕ» ενώ «αυτή την 4ετία προωθούμε την αποθήκευση». «Προσπαθούμε να στρέψουμε με κίνητρα το επενδυτικό ενδιαφέρον για σχετικά έργα» ενώ πρέπει να υπάρχει να εναρμόνιση με τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Δημιουργία νέων «λεωφόρων ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου για να συμπληρώσει ότι «σαν χώρα κυνηγάμε τον συγκεκριμένο χώρο ενώ θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και στην παροχή πράσινης ενέργειας».

Τιμές ενέργειας

Για την προοπτική των τιμών στην ενέργεια και τις σχετικές επιδοτήσεις, η κ. Σδούκου είπε ότι «η πολιτεία βοηθά στη διατήρηση των τιμών ενέργειας σε ανεκτά επίπεδα» ενώ υπενθύμισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Ανέφερε μάλιστα ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η βοήθεια ήταν στοχευμένη μόνο προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες ενώ «εμείς επιλέξαμε την οριζόντια εφαρμογή»

Στη συνέχεια της συζήτησης τονίστηκε ότι γίνεται συζήτηση εντός ΕΕ αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδοτήσεων και το 2024 ενώ τέθηκε το ερώτημα πώς θα γίνει αυτό υπό το πρίσμα των φυσικών καταστροφών του τελευταίου διαστήματος. Η κ. Σδούκου είπε ότι «οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί χωρίς να έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης» ενώ τόνισε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον αρμόδιο υπουργό αλλά σε κάθε περίπτωση «η πολιτεία θα φροντίσει».

Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει μείωση των τιμών χονδρικής στην ενέργεια, είπε ότι είναι μια διαδικασία που «θέλει πολύ δουλειά» για να συμπληρώσει ότι «προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα διαφανές σύστημα, να είναι ξεκάθαρο τι πληρώνει ο πολίτης, να μπορεί να συγκρίνει». Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «στρεβλώσεις παραμένουν που θέλουν διόρθωση» για να συμπληρώσει ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή υπό τη μορφή προτάσεων από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή. «Αυτό όμως δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη», κατέληξε.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα

Για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα η κ. Σδούκου είπε ότι «στην αγορά υπάρχει μια αμφιβολία αν θα ανοίξει και για την Ελλάδα αυτός ο φάκελος». «Θέλω να διαψεύσω την αμφιβολία» είπε για να συμπληρώσει «είναι ψηλά στην ατζέντα μας». Μάλιστα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «το αιολικό μας δυναμικό είναι ασύγκριτα ανώτερο με αυτό των γειτόνων μας»

Έχουμε προχωρήσει τις μελέτες, υποστήριξε η κ. Σδούκου, τονίζοντας ότι έχουν καθοριστεί οι περιοχές που μπορούν να γίνουν τα αιολικά πάρκα. «Σκανάραμε όλη την θαλάσσια έκταση που επιτρέπεται από τα διάφορα υπουργεία και ορίσαμε τις πρώτες περιοχές που είναι “καθαρές” για την εγκατάσταση αιολικών», είπε χαρακτηριστικά. Στόχος πλέον είναι μέχρι τέλος του έτους να έχει υπογραφεί το εθνικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τέλος, η κ. Σδούκου συμπλήρωσε ότι στόχος δεν είναι απλά η εγκατάστασή τους αλλά να γίνουμε και «παραγωγός του συγκεκριμένου εξοπλισμού».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024