Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Μετά τη Ρωσία, έρχεται συμφωνία και με Κίνα για πυρηνικό εργοστάσιο

Τουρκία: Μετά τη Ρωσία, έρχεται συμφωνία και με Κίνα για πυρηνικό εργοστάσιο

Στη Ανατολική Θράκη βρέθηκαν υψηλάβαθμοι Κινέζοι για να επιθεωρήσουν τα μέρη που είναι πιθανό να κατασκευστεί πυρηνικό εργοστάσιο, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Λίγους μήνες θα χρειαστεί η Τουρκία ακόμα ώστε να καταφέρει να συμφωνήσει με την Κίνα για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε τη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε ομάδα δημοσιογράφων, ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή.

«Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να ολοκληρώσουμε [τη συμφωνία] σε λίγους μήνες», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

«Υπάρχουν κάποια άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία της συμφωνίας και είμαστε πολύ κοντά σε [επίλυση]. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (REUTERS)

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Middle East Eye, ανάμεσα στα πρόσωπα που απάρτιζαν την αντιπροσωπεία που επιθεώρησε τη περιοχή στη Θράκη, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της Κίνας He Yang και ο Αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Lu Haongzao.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας λέει ότι μια συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη είναι δυνατή σε μήνες καθώς δεν παραμένουν σημαντικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων χωρών στα επερχόμενα έργα πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Το τρίο εργοστάσιο στη σειρά

Εάν καταλήξει πράγματι η Τουρκία στην κατασκευή εργοστασίου από τους Κινέζους θα πρόκειται ενδεχομένως για το τρίο πυρηνικό εργοστάσιο που θα διαθέτει.

Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου, απέναντι από τη Κύπρο, που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το 2024 και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR’s) με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά τα έργα πρέπει να είναι αδειοδοτούμενα -δηλαδή δοκιμασμένα και ασφαλή- εμπορικά και να κατασκευαστούν εγχώρια.

Το εργοτάξιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης στη Μερσίνα της Τουρκίας στις 3 Απριλίου 2018. (REUTERS)

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η ανάπτυξη τους μπορεί να προσφέρει καλύτερη εφαρμογή στα δίκτυα χαμηλής απαίτησης ισχύος πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, καλύπτοντας αποτελεσματικά τις ενεργειακές ανάγκες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται να παράγει 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο μέλλον, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προσθέσει πέντε γιγαβάτ μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στο σύστημά της.

Οι φιλοδοξίες για το Ακούγιου

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ακούγιου έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην τουρκική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα.

Υπήρξε 47% τοπική συνεισφορά στο έργο που εκτιμάται σε περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χιλιάδες Τούρκοι εργάζονται στο έργο και αποτελούν το 80% του εργατικού δυναμικού που κατασκευάζει το εργοστάσιο.

Σχεδόν 4.000 άτομα θα εργάζονται στο εργοστάσιο στο Ακούγιου μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η Άγκυρα στοxεύει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 30% από αυτούς είναι Τούρκοι πολίτες.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Τουρκία έστειλε 317 μαθητές στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στην πυρηνική μηχανική και γίνονται βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπως νέα προγράμματα σε πανεπιστήμια και λύκεια της Κωνσταντινούπολης.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024