Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη: Στον 5ο όροφο πολυκατοικίας έφτασε το νερό από τις πλημμύρες στη Ντέρνα

Λιβύη: Στον 5ο όροφο πολυκατοικίας έφτασε το νερό από τις πλημμύρες στη Ντέρνα

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου της Ντέρνα που χρειάστηκε να ανέβει στην ταράτσα της πολυκατοικίας της για να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά

Πάνω από 11.000 νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι και ανυπολόγιστες ζημιές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη, μετά το σαρωτικό πέρασμά της από την Ελλάδα.

Βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής και τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν κάτοικοι της Ντέρνα όταν το νερό έφτασε σε πολύ μεγάλα ύψη.

Σε ένα από τα βίντεο που αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter) κάτοικοι μιας πολυκατοικίας αναγκάζονται να καταφύγουν στον 7ο όροφο αφού το νερό από τις πλημμύρες κάλυψε και τον 5ο όροφο.

«Είναι 3 τα ξημερώματα, πίσσα σκοτάδι. Απελπισμένοι πολίτες καταφεύγουν στον 7ο όροφο μιας πλημμυρισμένης πολυκατοικίας, στην οποία το νερό κάλυψε τον 5ο όροφο» αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Ο κόσμος ούρλιαζε και προσευχόταν»

Τις στιγμές τρόμου που έζησαν την περασμένη Κυριακή εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας περιγράφει στο BBC η 23χρονη Amna Al Ameen Absais, φοιτήτρια ιατρικής που ζει στη Ντέρνα με τα τρία μικρότερα αδέρφια της, έχοντας χάσει και τους δύο γονείς της.

Όταν έπεσαν οι πρώτες σταγόνες βροχής, τα 4 αδέρφια κάθονταν στο διαμέρισμά τους, στον πρώτο όροφο ενός επταώροφου κτηρίου. Φόρεσαν ένα σωσίβιο στο μικρότερο και γελούσαν. Όμως όσο βράδιαζε, η βροχή δυνάμωνε και οι σειρήνες ηχούσαν.

«Γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα ο θόρυβος δυνάμωνε και ο αδερφός μου που είπε ότι τα νερά είχαν καλύψει τον δρόμο» λέει η Amna. Όσο ανέβαινε η στάθμη των νερών, οι γείτονες άρχισαν να ανεβαίνουν στους υψηλότερους ορόφους της πολυκατοικίας.

«Οι άνθρωποι κοίταζαν έξω στο σκοτάδι και προσεύχονταν. Όταν το νερό έφτασε στον τρίτο όροφο, όλοι άρχιζαν να ουρλιάζουν».

«Ανεβήκαμε στον πέμπτο και τελικά στον έβδομο όροφο» συγκλονίζει η νεαρή φοιτήτρια.

Η πλημμυρισμένη Ντέρνα από ψηλά

Επικρατούσε πανικός. «Έχασα τη γάτα μου και για λίγο και τον μικρό μου αδερφό αλλά ευτυχώς τον βρήκα. Συνειδητοποίησα ότι ούτε στον έβδομο όροφο ήμασταν ασφαλείς και έπρεπε να πάμε στην ταράτσα» λέει.

Από εκεί είδαν μια διπλανή πολυκατοικία να καταρρέει. «Ήταν σαν να έκανε σεισμό. Ήταν άνθρωποι που γνωρίζουμε και χάθηκαν» λέει η Amna.

Τελικά η νεαρή και τα αδέρφια της βγήκαν από το κτήριο όταν τα νερά άρχισαν να υποχωρούν. «Ήταν σαν να είχε ανοίξει η γη. Δεν υπήρχε πια δρόμος. Μια γειτόνισσα εξαφανίστηκε μέσα στα νερά, μπροστά στα μάτια του συζύγου και του γιου της, που δεν κατάφεραν να τη σώσουν. Περπατούσαμε για ώρες, ανεβαίνοντας όσο ψηλότερα μπορούσαμε, περνώντας μέσα από πτώματα που κείτονταν στους δρόμους» περιγράφει για τη φρίκη που βίωσε.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024