Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέρα από τα όρια του μύθου

Πέρα από τα όρια του μύθου

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι μόνο ο κορυφαίος των κορυφαίων του παγκόσμιου τένις. Είναι πλέον ένας από τους πιο επιδραστικούς αθλητές, πλάι σε θρύλους που άλλαξαν την Ιστορία

Σέρβος εγείρει το ερώτημα: είναι ο κορυφαίος του σύγχρονης ιστορίας των σπορ; Αντικείμενο λατρείας. Ενας σύγχρονος θεός.

Του τένις, των σπορ, της Σερβίας και του κόσμου όλου. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποθεώθηκε μαζί με την εθνική μπάσκετ στο Βελιγράδι. Εκλαψε και έκλεψε και πάλι την παράσταση. Οχι άδικα. Κατακτώντας το 24ο Grand Slam του στη Νέα Υόρκη έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην τεράστια καριέρα του. Ξανά και ξανά.

Ο Νόλε είναι ήδη ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του παγκόσμιου τένις. Πάνω από Ναδάλ και Φέντερερ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το ερώτημα που εγείρεται ένα: ποιος είναι ο κορυφαίος στην ιστορία του αθλητισμού;

Ο Τζόκοβιτς ανταγωνίζεται πλέον μύθους όπως ο Μοχάμεντ Αλι, ο Τζόρνταν, ο Μέσι, ο Φελπς, ο Τάιγκερ Γουντς, ο Μπολτ, ο Μπρέιντι, ο Μερξ και ο Σουμάχερ για τον θρόνο όλων των αθλημάτων.

Τα επιτεύγματα του 36χρονου από το Βελιγράδι είναι τέτοιου διαμετρήματος που είναι θεμιτό να αναρωτιόμαστε αν μιλάμε ήδη για τον καλύτερο άνδρα αθλητή στην ιστορία (GOAT στα αγγλικά με το ακρωνύμιο «Greatest Of All Time»). Δεν χωρά αμφιβολία ότι η σύγκριση διαφορετικών αθλημάτων και διαφορετικών εποχών είναι πάντα περίπλοκη. Επίσης είναι άλλο τα ομαδικά κι άλλο τα ατομικά σπορ. Η κυριαρχία του όμως προκαλεί debate. Ο ενθουσιασμός των περισσοτέρων τον κατατάσσει ως καλύτερο όλων. Κι αν δεν είναι πρώτος των πρώτων, τότε είναι ανάμεσα στους δέκα καλύτερους. Η επιλογή του Τop-10 χωρά συζήτηση και ενστάσεις.

Μέσι

Συλλέκτης τίτλων. Μαζί του ο Λιονέλ Μέσι. Εχει την ψήφο όλου του κόσμου. Κατακτώντας με την Αργεντινή και το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο σύγχρονος ποδοσφαιρικός πλανήτης τον ανέβασε πάνω από τους θεϊκούς Πελέ και Μαραντόνα. Ο «La Pulga» έχει μια ατελείωτη λίστα τίτλων με βασική προσφορά το μοναδικό jogo bonito πέρα από τα αμέτρητα γκολ και τις αδιανόητες ντρίμπλες του.

Τζόρνταν

Μήπως όμως ξεχνάμε τον Μάικλ Τζόρνταν; Μια απαράμιλλη προσωπικότητα που ξεπέρασε τα σύνορα του μπάσκετ για να κατακτήσει τις καρδιές όλων. Ο «Air» οδήγησε μια ομάδα σχεδόν χωρίς ιστορία, τους Σικάγο Μπουλς, στον απόλυτο θρίαμβο με έξι δαχτυλίδια στο ΝΒΑ, μεταμορφώνοντας για πάντα μια διοργάνωση που έκτοτε αναζητά τον διάδοχό του σε μορφές όπως ο αείμνηστος Κόμπι Μπράιαντ ή ο ΛεΜπρον Τζέιμς.

Αλι

Ο Μοχάμεντ Αλι (αρχικά γνωστός ο Κάσιους Κλέι) ήταν πολύ περισσότερο από ένας μποξέρ. Μια ιδιοφυΐα, ένα σύμβολο και ένας επαναστάτης που ενέπνευσε πολλές γενιές Αφροαμερικανών με τις πράξεις και τα λόγια του. Αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής βαρέων βαρών μεταξύ των ετών 1964-1971, 1974-1978 και 1978-1980. Κανένας μαχητής, ακόμη και κάποιοι με καλύτερους αριθμούς, δεν κατάφερε να τον επισκιάσει ως βασιλιά του ρινγκ.

Φελπς

Αν ο Μάικλ Φελπς ήταν χώρα, θα είχε τα ίδια χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με την Αιθιοπία και δύο περισσότερα από την Αργεντινή.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να εξηγούν με μεγαλύτερη σαφήνεια την ιστορική διάσταση του μεγαλύτερου ολυμπιονίκη όλων των εποχών. Ο αμερικανός κολυμβητής έχει 23 χρυσά, ενώ κανένας άλλος δεν έχει φτάσει τα δέκα. Ο «Καρχαρίας της Βαλτιμόρης», στο απόγειο της καριέρας του, μπόρεσε να κερδίσει οκτώ χρυσά στο Πεκίνο το 2008.

Μπολτ

O Γιουσέιν Μπολτ κατάφερε να φτάσει τα 100 μέτρα σε όρια απλησίαστα για τον ανθρώπινο νου με εκείνα τα 9.58 που έδωσαν θρυλική λάμψη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2009 στο Βερολίνο.

Ο τζαμαϊκανός σπρίντερ με οκτώ ολυμπιακά και 11 παγκόσμια χρυσά μετάλλια είναι ο αθλητής στίβου που έγινε συνώνυμο της ταχύτητας, ένας σύγχρονος superman, ο άνθρωπος-αστραπή.

Γουντς

Από την άλλη, υπάρχουν φορές που δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος σε ένα συγκεκριμένο άθλημα. Ο Τάιγκερ Γουντς είναι το τέλειο παράδειγμα γιατί με τα 15 «Majors» του δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τα 18 του Τζακ Νίκλαους.

Παρ’ όλα αυτά, η φιγούρα του έχει αποκτήσει ιστορική σημασία και είναι τέτοιας διαμέτρου που λέγεται ότι είναι η προσωποποίηση του σύγχρονου γκολφ. Με 110 επαγγελματικές νίκες και 683 εβδομάδες στο νούμερο 1, ο Γουντς είναι ένας άξιος υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου των σπορ.

Μπρέιντι

Σε ένα άλλο άθλημα που δεν είναι και τόσο διάσημο στα μέρη μας, αλλά στις ΗΠΑ και τον κόσμο είναι must (το αμερικανικό ποδόσφαιρο), ο Τομ Μπρέιντι είναι πάνω από τα όρια του μύθου.

Στο NFL ο αμερικανός άσος κέρδισε έξι δαχτυλίδια με τους Patriots και στα 43 του μπόρεσε να ηγηθεί του θριάμβου των Tampa Bay Buccaneers στο Super Bowl του 2021.

Πηγή: Εντυπη εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024