Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι 10 προκλήσεις του Νόβακ Τζόκοβιτς

Οι 10 προκλήσεις του Νόβακ Τζόκοβιτς

Ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου έχει ακόμα ρεκόρ μπροστά του για να σπάσει

Ο κόσμος του αθλητισμού υποκλίνεται στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Στις 10 Σεπτεμβρίου, το 24ο Grand Slam του τον ανέβασε ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και στον Όλυμπο του τένις.

Αν υπάρχει άνθρωπος που δεν κουράζεται να σπάει ρεκόρ, αυτός είναι ο Νόλε. Σε ηλικία 36 ετών και τριών μηνών, έχει ήδη κατακτήσει 24 Grand Slam, 39 Masters 1000ρια, ανέβηκε 390 εβδομάδες στην κορυφή της κατάταξης από το ντεμπούτο του το 2003 και συνεχίζει.

Ωστόσο, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, ο γεννημένος στο Βελιγράδι τενίστας έχει ακόμη εμπόδια να ξεπεράσει. Για έναν τέτοιο αθλητή φαντάζουν πολλές, αλλά αυτές είναι οι 10 προκλήσεις του Νόβακ Τζόκοβιτς:

Να ξεπεράσει τη Μάργκαρετ Κορτ

Το τέταρτο US Open του Τζόκοβιτς ανέβασε τον προσωπικό του απολογισμό στα 24 Grand Slam. Με αυτή την κατάκτηση ισοφάρισε τη Μάργκαρετ Κορτ, την τενίστρια με τους περισσότερους σημαντικούς τίτλους στην ιστορία του τένις. Έσπασε την… ισοπαλία με τη Σερένα Ουίλιαμς, που είχε 23, και πήρε αποστάσεις από τον Ράφαελ Ναδάλ, ο οποίος, με μια τελευταία σεζόν που του έμεινε για να αποσυρθεί, σταμάτησε τον απολογισμό του στα 22. Ο Βαλκάνιος αστέρας χρειάζεται μόνο ένα ακόμη Γκραντ Σλαμ για να είναι ο μόνος στον διάσημο θρόνο του υπερπρωταθλητή των Grand Slam.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία που κέρδισε ένα Grand Slam

Στα 36 του χρόνια ο Σέρβος βιώνει μια δεύτερη νιότη. Ψάχνει κάτι ακόμη τώρα που μεγαλώνει.

Δύο «συνταξιούχοι» πλέον τενίστες εμφανίζονται πάνω από τον Σέρβο στη λίστα με τους γηραιότερους παίκτες που κέρδισαν ένα μεγάλο τουρνουά.

Ο Ken Rosewall έγινε ο γηραιότερος μετά τη νίκη του στο  Australian Open το 1972, σε ηλικία 37 ετών, δύο μηνών και μίας ημέρας. Ακολουθεί ο Ρότζερ Φέντερερ που όταν ήταν 36 ετών, πέντε μήνες και 20 ημέρες, ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο Australian Open το 2018. Ο Τζόκοβιτς ξεπέρασε τον Ναδάλ στη λίστα, όντας ε ο μεγαλύτερος, 36 ετών, τριών μηνών και 19 ημερών, σηκώνοντας το τρόπαιο του US Open.

Να νικήσει τον βασιλιά σε έναν τελικό στο… σπίτι του

Αυτό που δεν έχει καταφέρει ακόμη είναι να νικήσει τον Ραφαέλ Ναδάλ είναι σε έναν τελικό του Ρολάν Γκαρός. Στη γη του παριζιάνικου Γκραν Σλαμ, ο Ισπανός τον νίκησε στους τρεις τελευταίους γύρους, το 2012, το 2014 και το 2020. Ο βασιλιάς του χωμάτινου τερέν, πρωταθλητής 14 μεγάλων τουρνουά στο Παρίσι, κέρδισε τις οκτώ από τις δέκα περιπτώσεις έχουν διασταυρωθεί. Ο Σέρβος τον έχει κερδίσει μόνο δύο φορές, η πιο πρόσφατη ήταν στους ημιτελικούς της έκδοσης του 2021. Στον τελικό ποτέ…

Το Ολυμπιακό Χρυσό

Το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το μόνο που του αντιστέκεται, μια διάκριση για την οποία μπορεί να καυχηθεί ο Ράφαελ Ναδάλ. Έχει εκπροσωπήσει την πατρίδα του, τη Σερβία, σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο στο Πεκίνο το 2008. Στο Λονδίνο το 2012 έπεσε κάτω από το βάθρο, στο Ρίο το 2016 έχασε στον πρώτο γύρο και στο Τόκιο 2020 ο Πάμπλο Καρένιο του πήρε ξανά το μετάλλιο. Το Παρίσι 2024 είναι ένα γεγονός για το οποίο ο Τζόκοβιτς διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί». Ο προπονητής του, Γκόραν Ιβανίσεβιτς, αστειεύεται αλλά δεν αποκλείεται ο Νόλε να βρεθεί και στο Λος Άντζελες το 2028, στα 41 του χρόνια.

Τέσσερις φορές, τέσσερα Grand Slam

Ο τενίστας από το Βελιγράδι βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάκτηση των τεσσάρων Grand Slam, τουλάχιστον τέσσερις φορές. Το κομμάτι που λείπει είναι το Roland Garros. Το ρεκόρ του στο Γαλλικό Όπεν αντανακλά τρεις τίτλους, με τον τελευταίο να είναι αυτό το 2023. Ο Τζόκοβιτς, απόλυτα ολοκληρωμένος σε όλες τις επιφάνειες, έχει πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στο χορτάρι και τα σκληρά γήπεδα από ό,τι στο χώμα.

Τρεις φορές Masters 1000

Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα Masters 1000. Συνολικά 39, τρία περισσότερα από τον Ράφα Ναδάλ. Ο Νόλε είναι κοντά στο να κερδίσει τουλάχιστον τρεις φορές και τα εννέα Masters 1000. Είναι ακριβώς το Μόντε Κάρλο, το οποίο ήταν η κατοικία του μέχρι να μετακομίσει στη Μαρμπέγια το 2020, που του λείπει το τρίτο τρόπαιο για να ολοκληρώσει ένα ακόμη κατόρθωμα.

Να κερδίσει ένα Grand Slam χωρίς να χάσει σετ

Το club των παικτών του τένις που έχουν κερδίσει ένα Grand Slam χωρίς να χάσουν ούτε ένα σετ είναι κλειστό. Μόνο κάποιοι όπως ο Ράφαελ Ναδάλ, ο Ρότζερ Φέντερερ ή ο Μπιορν Μποργκ μπορούν να πουν ότι κατέκτησαν έναν μεγάλο τουρνουά χωρίς να χάσουν σετ. Μάλιστα, Ο πρωταθλητρής Ισπανίας το έχει επαναλάβει έως και τέσσερις φορές. Ωστόσο, σε κάθε ένα από τα 24 Grand Slam που εμφανίζονται στις βιτρίνες τους, ο Τζόκοβιτς έχει χάσει τουλάχιστον ένα σετ.

Ο Απόλυτος πρωταθλητής τίτλων ATP

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει κερδίσει 96 τίτλους ATP στα 20 χρόνια της αθλητικής του καριέρας. Τέσσερις μακριά από εκατό, αλλά 13 πίσω από τον Τζίμι Κόνορς, τον τενίστα με τα περισσότερα τρόπαια ATP.
Ο Αμερικανός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 109 τίτλους. Με 103, ο Ρότζερ Φέντερερ είναι επόμενος στη λίστα. «Όσο συνεχίζω να κερδίζω, δεν πρόκειται να αφήσω το τένις», ξεκαθάρισε ο Σέρβος σχετικά με τη συζήτηση για την απόσυρσή του. Τζίμι Κόνορς: 109, Ρότζερ Φέντερερ: 103 και μετά με 96 ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Θα συνεχίσει μέχρι να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ.

Καρέ «Golden Slam» και Grand Slam

Το να αναφέρουμε ότι μόνο ο Ναδάλ, ο Φέντερερ, ο Αγκάσι και ο ίδιος ο Σέρβος άσος έχουν στεφθεί τουλάχιστον μία φορά πρωταθλητές σε κάθε Γκραν Σλαμ μιλάει για την πολυπλοκότητα της νίκης των τεσσάρων μεγάλων στην ίδια σεζόν. Ο Τζόκοβιτς επιδιώκει την αθανασία στη μνήμη του κόσμου του τένις. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν περίεργο αν ήθελε να κερδίσει τα τέσσερα Grand Slam και το χρυσό των Ολυμπιακών. Ένα πολύ περίπλοκο ορόσημο, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και το καλύτερο αποτέλεσμα του Σέρβου ήταν ένα χάλκινο.

Ήταν κοντά στην κατάκτηση του ‘Grand Slam’. Έως και τέσσερις φορές, το 2011, το 2015, το 2021 και το 2023. Τις δύο πρώτες φορές, το Roland Garros ήταν το μόνο κομμάτι που έλειπε από το παζλ του, την τρίτη ήταν το US Open και φέτος το Wimbledon. Εκτός από το 2011, ο Σέρβος έφτασε στο τελευταίο Grand Slam που χρειαζόταν για να ολοκληρώσει το καρέ του σε μεγάλα τουρνουά. Το 2015 του το πήρε ο Βαβρίνκα, το 2021 ο Μεντβέντεφ και το 2023 ο Κάρλος Αλκαράθ.

Απόλυτος κυρίαρχος στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Superman από το Βελιγράδι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του Australian Open. Με 10 μεγάλες νίκες στη Μελβούρνη, οι πιο άμεσοι διώκτες του είναι ο Ρόι Έμερσον και ο Ρότζερ Φέντερερ, με έξι. Ο Κάρλος Αλκαράθ εμπόδισε τον «Νόλε» να ισοφαρίσει τον Φέντερερ ως κορυφαίος του Wimbledon. Ο Σέρβος βρισκόταν ένα βήμα πριν από την κατάκτηση πέντε συνεχόμενων τροπαίων στο χορτάρι του All England Club, όπως και ο Ελβετός. Τέσσερις τίτλοι μακριά από το να είναι ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους US Open και δώδεκα από εκείνον στο Roland Garros, ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι το βρετανικό όπεν. Δύο ακόμη και ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα γινόταν ο απόλυτος κυρίαρχος της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα προλάβει;

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024