Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
2ο γαστρονομικό φεστιβάλ «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More»

2ο γαστρονομικό φεστιβάλ «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More»

To 2o γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» έρχεται την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της πόλης του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, ο Δήμος Πειραιά πραγματοποιεί, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το 2ο γαστρονομικό φεστιβάλ «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More».

Το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι, την πλατεία Κανάρη, την πλατεία Κοραή και την Πειραϊκή.

Για πρώτη φορά εφέτος, στο Πασαλιμάνι, στο πλαίσιο του «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» και από την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθεί η έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, «Piraeus Taste Fair».

Ειδικά για εφέτος, το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» είναι αφιερωμένο στην βιώσιμη κουζίνα με έμπνευση και γνώμονα τη φιλοσοφία του Zero Food Waste.

Μικρολίμανο

Τo «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More», «σαλπάρει» με την εκδήλωση «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Μικρολίμανο, όπου βραβευμένοι σεφ και masters θα παρουσιάσουν γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη θάλασσα του Πειραιά και θα μας μυήσουν στα μυστικά της ψαροφαγίας και της οινογνωσίας.

Κοντά θα βρίσκονται, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, chef Χριστόφορος Πέσκιας , ο chef Κωνσταντίνος Παππάς, ο Πειραιώτης Master of Wine, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο ambassador στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Taste the Ocean» chef, Γιώργος Τσούλης και η γνωστή food blogger Γωγώ Παπαδιονυσίου (Mamatsita).

Οι επιδείξεις μαγειρικής θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, pastry chef, sommelier -εξειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα του κρασιού- που θα  προτείνουν τις δικές τους γεύσεις και δημιουργίες.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους : ο chef στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, Ιάκωβος Απέργης, o pastry chef και ambassador του dishcover piraeus  Στέφανος Διαμαντόπουλος, o executive chef, Παναγιώτης Γιακαλής, o pastry chef Χρήστος Βέργαδος, o chef Γιώργος Συγγελάκης, η chef Αμαλία Κυριακού κ.ά.

Πασαλιμάνι

Διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες, γεύσεις, παραδόσεις και προορισμοί σμίγουν στο «Piraeus Taste Fair» στον Πειραιά – στην ιστορική πόλη-λιμάνι, σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών, όπου ανέκαθεν μετακινούνται άνθρωποι, οράματα, ιδέες και γεύσεις – προκειμένου να  συνθέσουν την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.

Δεκάδες εκθέτες θα παρουσιάσουν τις νέες τάσεις της ελληνικής γαστρονομίας, premium και ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης, τα πιο εκλεκτά είδη delicatessen από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, gourmet προτάσεις από μικρότερους παραγωγούς, παραδοσιακές γεύσεις, artisanal προϊόντα, super foods κ.ά.

H έκθεση γαστρονομικών προϊόντων «PIRAEUS TASTE FAIR» θα φιλοξενηθεί στο Πασαλιμάνι, από την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 19:30.

Πλατεία Αλεξάνδρας

Η συνεργασία του Δήμου Πειραιά και των executive chefs του Acropolis Chef’s Club of Attica, συνεχίζεται και εφέτος με το «ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ»,  το Σάββατο 23 & την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, όπου το live cooking show και η γευστική δοκιμή πραγματοποιούνται συνοδεία κινηματογραφικής προβολής αγαπημένων ταινιών στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας Αλεξάνδρας.

Μαζί θα βρίσκονται, ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της Cueco και chef Europe 2015 και ο chef Νίκος Φιλιππίδης, μέλος του Acropolis Chef’s Club of Attica και της ομάδας του Προεδρικού Μεγάρου, Αρχιμάγειρας στο 2ο Chefs Gastronomy Catering.

Θα προβληθούν οι ταινίες : Σάββατο 23/09, 20:30, «Βρέχει κεφτέδες 2» (οικογενειακή κωμωδία κινουμένων σχεδίων) και Κυριακή 24/09, 20:30, «Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά» (δραματική κομεντί με τους Έλεν Μίρεν, Ομ Πουρί κ.ά.).

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ, στο 2ο «Piraeus TasteFestival: Sea Food and More», το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 11:00-19:00, θα φιλοξενηθούν στην πλατεία Αλεξάνδρας στις «ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» με γαστρονομικές δημιουργίες, μοναδικές εξωτικές γεύσεις και πολιτιστικές δράσεις, το τμήμα πολιτισμού της Κινεζικής πρεσβείας, η πρεσβεία του Παναμά, η πρεσβεία του Περού, το προξενείο της Δομινικανής Δημοκρατίας, η πόλη Mendoza της Αργεντινής και έθνικ εστιατόρια της πόλης του Πειραιά.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 11:00-19:00, στην πλατεία Αλεξάνδρας, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. Στο «KIDS CORNER», μικροί μάγειρες και μικρές μαγείρισσες θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα εκπαιδευτούν στις γεύσεις του Πειραιά και φυσικά θα φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες υπό τις οδηγίες του kids cooking club, ενώ στα «Ψηλά Καπέλα» από την kids space θα ζωγραφίσουν τα δικά τους καπέλα σεφ και θα φτιάξουν κοσμήματα από ζυμαρικά. Παράλληλα, γνωστές foodbloggers (Elenaiscooking-Έλενα Σμπώκου, Mamaknows-Θέμις Καρδιόλακα, Blissbuzz-Αθηνά Πάνου, Ελισάβετ Κοντοκώστα κ.ά.) θα δείξουν στις μαμάδες (και τους μπαμπάδες!) συνταγές για το εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο της οικογένειας, εύκολα και νόστιμα σνακ για το σχολείο, ενώ τα παιδιά θα «εκπαιδευτούν» στα μυστικά της ετικέτας τροφίμων, στο πως να επιλέγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και στη σημαντική συνεισφορά του zero food waste τρόπου ζωής. ΙΕΚ θα προσφέρει γευστικές λιχουδιές.

Πειραϊκή

Στην Πειραϊκή, στον όρμο της Αφροδίτης, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, σε συνδιοργάνωση με τον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων «Άγιος Νικόλαος», επιστρέφει η «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΟΥ»  η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, με γεύσεις και αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.

*κάθε ψάρι στον καιρό του και τον Σεπτέμβριο εν αφθονία ο σπάρος, η αθερίνα, ο γαύρος και οι σαρδέλες

Πλατεία Κοραή

Στην πλατεία Κοραή, σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την  Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και την Περιφέρεια Αττικής, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, έρχεται η «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΑΚΗΣ». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, να δοκιμάσουν τη ρακή και να γευτούν κρητικά εδέσματα. Μαζί θα είναι το συγκρότημα του δημοφιλούς καλλιτέχνη Μανώλη Κονταρού, ενώ θα συμμετέχουν και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της «Ομόνοιας».

Πλατεία Κανάρη

Μια διαφορετική γαστρονομική πρόταση – φάτε μάτια ψάρια – περιμένει μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην πλατεία Κανάρη. Ο Κώστας Μαλιάτσης, ο αγαπημένος τιτανοτεράστιος Πειραιώτης κωμικός, επιστρέφει στη βάση του με μια μοναδική παράσταση stand up comedy, υπό τον τίτλο «Μαγειρεύοντας τον Μαλιάτση» για να χαρίσει μοναδικές στιγμές gourmet γέλιου. Με δέκα χρόνια επιτυχημένης μαγειρικής σοφίας-κωμωδίας-εμπειρίας στην πλάτη του, έρχεται να μιλήσει στον Πειραιά για πράγματα που τον ταλαιπώρησαν στις κουζίνες, του στρατού, της μαμάς του(!), πάντα φυσικά με τον μοναδικό του τρόπο. Το πιο αστείο «γαστρονομικόοινογευσιγνωστικόγκουρμεδιάρικο» απόγευμα Κυριακής έρχεται για να γίνει της… τσιπούρας!

Εμπορικό Κέντρο

Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά και με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εμπορίου, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα μείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, σε μια γιορτή με κεράσματα, γεύσεις και μουσικές, happenings και ένα μεσημεριανό γλέντι στην παραδοσιακή αγορά, ενώ καταστήματα τροφίμων και σχολές μαγειρικής της πόλης μας, θα παρουσιάζουν τις δικές τους γεύσεις και γαστρονομικές δημιουργίες.

Παράλληλα, τα καταστήματα εστίασης της πόλης μας, μετέχουν στη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας με μενού ειδικά για εκείνες τις ημέρες, προσφορές σε συγκεκριμένα πιάτα και ποτά.

Και Ποδηλατικές Περιηγήσεις περιλαμβάνει το φεστιβάλ «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More»

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ποδηλατικές περιηγήσεις στις γειτονιές της πόλης. Από την τοπική παραδοσιακή αγορά στη Γούναρη και τους γύρω δρόμους, στα ουζερί της Πειραϊκής και από εκεί στη Μαρίνα Ζέας, το Πασαλιμάνι και το ανακαινισμένο Μικρολίμανο, η ποδηλατική περιήγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τα γαστρονομικά στέκια της πόλης. Η ποδηλατική περιήγηση είναι δωρεάν, γίνεται με ηλεκτρικό ποδήλατο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πολιτική Zero Waste

Στο πλαίσιο του οικολογικού χαρακτήρα του φεστιβάλ, όλα τα προϊόντα σερβιρίσματος είναι βιοδιασπώμενα και μιας χρήσης, ενώ το σύνολο των δράσεων είναι δομημένο με βάση τις αρχές της κυκλικής και βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας.

Το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ),  της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση, το γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά, πιο πλούσιο και με ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις. Είναι μια γιορτή, με επίκεντρο τον γαστρονομικό πλούτο και τις απολαυστικές γεύσεις που μόνο ο Πειραιάς μπορεί να προσφέρει. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τη γαστρονομική ταυτότητα του Πειραιά, η οποία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και μέσω αυτού του φεστιβάλ, το οποίο θέλουμε να εδραιωθεί ως θεσμός, να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες στην πόλη μας».

Η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εξωστρέφειας και Τουρισμού Ανδριάνα Ζαρακέλη, δήλωσε:

«Μέσω του «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» ο Δήμος Πειραιά στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης μας, που σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του Πειραϊκού τοπίου μπορούν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες στο μεγάλο λιμάνι. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετέχουν -θεσμικοί φορείς και επιχειρήσεις της πόλης μας- και σε όσους μάς υποστηρίζουν και εφέτος. Καλούμε όλους, Πειραιώτες και επισκέπτες, να γιορτάσουμε μαζί αυτές τις ημέρες, τιμώντας τις γαστρονομικές παραδόσεις και προτάσεις που μόνο ο Πειραιάς μπορεί να προσφέρει».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024