Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εcstasy: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση ως ψυχιατρική θεραπεία

Εcstasy: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση ως ψυχιατρική θεραπεία

Η θεραπευτική αξία του στην αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής επιβεβαιώνεται από δεύτερη κλινική δοκιμή.

Αμερικανικός οργανισμός που στηρίζει τις έρευνες σε ψυχεδελικές ουσίες σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση του MDMA, περισσότερου γνωστού ως ecstasy, για την αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής, μετά την ολοκλήρωση και δεύτερης κλινικής δοκιμής που έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το MDMA και άλλες ψυχεδελικές ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη των «μαγικών μανιταριών» και το αναισθητικό κεταμίνη μελετώνται τα τελευταία χρόνια για μια πληθώρα ψυχικών παθήσεων, από την κατάθλιψη και τη μετατραυματική διαταραχή μέχρι τον εθισμό.

Τον Ιούνιο, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφούν MDMA για τη μετατραυματική διαταραχή και την κατάθλιψη, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

Η θεραπεία λειτουργεί ακόμα και σε ασθενείς που πάσχουν κι από άλλες ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine, έδειξε ότι το 71% των ασθενών που έλαβαν MDMA σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία έπαψαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μετατραυματικής διαταραχής, συγκριτικά με 48% στην ομάδα του placebo.

Η θεραπεία φαίνεται ότι λειτουργεί ακόμα και σε ασθενείς που πάσχουν κι από άλλες ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, καθώς και σε άτομα που ζουν με μετατραυματική διαταραχή για πολλά χρόνια.

Η μελέτη, σε δείγμα 104 ασθενών, επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενης δοκιμής το 2021. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνήθως απαιτεί δύο κλινικές μελέτες πριν εξετάσει αιτήματα αδειοδότησης.

H νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Διεπιστημονικής Ένωσης Ψυχεδελικών Μελετών (MAPS), η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα κυκλοφορίας στις ΗΠΑ εντός του έτους.

Ο μηχανισμός δράσης του MDMA κατά της μετατραυματικής διαταραχής παραμένει άγνωστος, φαίνεται όμως ότι η ουσία επιτρέπει στους ασθενείς να ανακαλούν και να συζητούν τις τραυματικές εμπειρίες τους χωρίς να νιώθουν τρόμο ή ντροπή.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024