Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική βόμβα με χιλιάδες νεκρά ζώα σε χωράφια και στάνες

Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική βόμβα με χιλιάδες νεκρά ζώα σε χωράφια και στάνες

Ο αριθμός των νεκρών ζώων μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel αναμένεται να εκτοξευτεί μετά τις νέες καταγραφές.

Για τα νεκρά ζώα που αποτελούν υγειονομική βόμβα μετά την κακοκαιρία Daniel μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων της «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς».

Πάνω από 45.000 είναι τα νεκρά ζώα, αιγοπρόβατα και χοίροι, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές, από τα οποία έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια τα μισά.

«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς τη στολή»

Ο αριθμός των νεκρών ζώων αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες καταγραφές ενώ στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αυτά της αποχέτευσης, στοιβάζονται και νεκρά τρωκτικά.

Αφόρητη δυσοσμία

Η αφόρητη δυσοσμία στις πλημμυρισμένες περιοχές υπενθυμίζει κάθε στιγμή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που έχουν επισημάνει εδώ και μέρες οι ειδικοί, και αναμένεται να είναι το επόμενο στοίχημα για την Πολιτεία που καλείται να προφυλάξει τους κατοίκους από τη νέα απειλή.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουμε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού (σ.σ στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel). Η Περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε».


Όπως εξήγησε, οι ευθύνες τότε μοιράστηκαν από την Περιφέρεια και τους δήμους με αποτέλεσμα η περισυλλογή των ζώων να γίνει και με ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων.

«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς τη στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στην καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση», περιέγραψε.

Sports in

Η εντυπωσιακή ανάρτηση της UEFA για τα ημιτελικά του Europa Conference League (pic)

Τα αστέρια των τεσσάρων ομάδων των ημιτελικών του Conference League με φόντο την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024