Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Αύξηση σε γαστρεντερίτιδες και αναπνευστικές λοιμώξεις - Οι περιοχές χωρίς πόσιμο νερό

Κακοκαιρία Daniel: Αύξηση σε γαστρεντερίτιδες και αναπνευστικές λοιμώξεις – Οι περιοχές χωρίς πόσιμο νερό

Στην καθημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπάρχουν 48 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 65 αναπνευστικών λοιμώξεων

Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν η υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

«Στις 26 υπηρεσίες Υγείες στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας»

H κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 48 και σε 65 τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Στις 26 υπηρεσίες Υγείες στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 46 με λοιμώξεις του αναπνευστικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ανέφερε σε ποιες περιοχές το νερό είναι ακατάλληλο. Διευκρίνισε ότι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει ότι το νερό σε αυτές τις περιοχές δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόση, προσωπική υγιεινή, πλύσιμο πιάτων ή τροφίμων. Όπως εξήγησε για να γίνει χρήση αυτού του νερού πρέπει πρώτα οι κάτοικοι να το βράσουν για τρία λεπτά μέχρι να φτάσει τους 100 βαθμούς.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βόλος, νότιο Πήλιο, δήμος Παλαμά, δήμος Σοφάδων

Δήμος Αργιθέας, δήμος Λίμνης Πλαστήρας,

Δήμος Φαρσάλων, δήμος Κιλελέρ,

Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας

Λόγω της πλημμύρας η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους στον Βόλο, ωστόσο μετά από την άμεση κινητοποίηση του ΕΟΠΥ το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές και 3.000 προσωρινές αιτήσεις για κρατική αρωγή. «Η πλατφόρμα άνοιξε πλέον και για Λάρισα και Φθιώτιδα. Έως τώρα έχουν ενταχθεί ο νομοί Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν σημαντικά, ολικώς».

Σχεδόν 160.000 οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο

«Λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50%», τόνισε από την πλευρά του, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι δηλωθείσες απώλειες ζώων στον ΕΛΓΑ είναι: 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή, 40.330 πτηνά, 43.980 μελισσοσμήνη.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για την φυτική και ζωική παραγωγή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό της Λάρισας.

Πότε θα καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων

Όπως είπε, «ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς» και διευκρίνισε ότι αφορά τη ζωική και φυτική παραγωγή και «όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος».

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να μην «ακούνε ανεύθυνες φωνές που μιλούν για αδυναμία καλλιέργειας για μια πενταετία» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «καμιά πολιτική σκοπιμότητα και κανένα «fake news» δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε».

Υπενθύμισε επίσης, ότι για τους παραγωγούς σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις ζωοτροφές, όπως είπε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους δήμους, μεριμνά για την προμήθεια και διανομή σε όσους κτηνοτρόφους έχουν άμεσα ανάγκη.

Κλειστή η Εθνική Οδός

Σε σχέση με το οδικό δίκτυο ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι ο άξονας Τρικάλων – Λάρισας είναι κλειστός αλλά το ρεύμα προς Λάρισα αναμένεται να ανοίξει σήμερα.

Η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή.

Στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Δομοκού, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, των Φαρσάλων η στάθμη του νερού υποχωρεί σταδιακά. ‘Εχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι Φαρκαδόνας.

Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι εκτός από εκείνους που επιθυμούσαν να μείνουν σπίτια τους. Σε όλα τα χωριά παραμένουν δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος για απάντληση των υδάτων, αλλά και ένοπλες δυνάμεις και εθελοντές για παροχή βοήθειας, τροφίμων και φαρμάκων στους κατοίκους.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, της Καλαμπάκας, του Μουζακίου που επιχειρούν και εναέρια μέσα για παροχή βοήθειας και μεταφορά ασθενών.

Συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες και πλωτές δυνάμεις στη Γιάννουλη Λάρισας που τα νερά αρχίζουν να υποχωρούν, στα χωριά των Τεμπών μέχρι τον δέλτα του Πηνειού, στον δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλα..

Sports in

Μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο της Φιορεντίνα για τον τελικό: Πόσα εισιτήρια έχουν διατεθεί

Τα δημοσιεύματα που ήθελαν 3.000 οπαδούς της Φιορεντίνα στην Αθήνα, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024