Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Ισοπεδωμένη η Θεσσαλία - Κομμένη στα δύο η Ελλάδα - Αναζητώντας τις ευθύνες

Κακοκαιρία Daniel: Ισοπεδωμένη η Θεσσαλία – Κομμένη στα δύο η Ελλάδα – Αναζητώντας τις ευθύνες

Την ώρα που τα νερά δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα μέγεθος της καταστροφής αρχίζει να διαγράφεται και είναι τρομακτικό

Για δέκατη ημέρα από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel, δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία. Η στάθμη του νερού παραμένει υψηλή σε πολλά σημεία ενώ εκεί που υποχωρεί μένει η λάσπη σε δρόμους και σπίτια. Πάνω από 100.000 είναι τα νεκρά ζώα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής από τους κτηνοτρόφους, με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να αποτελεί το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

Σε 11 δήμους το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση με τους κατοίκους να τραβούν τα πάνδεινα για να καλύψουν τις ανάγκες τους με εμφιαλωμένα νερά, τα οποία και καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Η Εθνική Οδός παραμένει κλειστή και το σιδηροδρομικό δίκτυο κατεστραμμένο με αποτέλεσμα η σύνδεση Βορά – Νότου να γίνεται μέσω Ιόνιας Οδού, χωρίς να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για τη σύντομη αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη γίνεται ακόμα πιο χρονοβόρο καθώς η κεντρική οδική αρτηρία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε σε συνέντευξή του ότι υπήρξε λάθος στον σχεδιασμό του οδικού δικτύου.

Η φωτογραφία από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις από την Πυροσβεστική συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες εκτάσεις ενώ ακόμα μεταφέρεται βοήθεια τρόφιμα και φάρμακα σε αποκλεισμένους κατοίκους. Σήμερα εντοπίστηκε στο Νότιο Πήλιο η σορός ενός άνδρα ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν επισήμως δύο αγνοούμενοι.

Οι δυσβάσταχτες ανθρώπινες απώλειες έρχονται να προστεθούν στην ολοσχερή καταστροφή χιλιάδων συνανθρώπων μας που είδαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους να αχρηστεύονται ολοσχερώς ενώ δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης με την επιπλέον αγωνία να προστατεύσουν την υγεία τους.

Όπως ανακοίνωσε η κ. Αγαπηδάκη στην κυβερνητική ενημέρωση τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι 48 και των αναπνευστικών λοιμώξεων 65 παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τη χθεσινή καταγραφή.

Από τα καταγεγραμμένα νεκρά ζώα έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής μόνο τα μισά.

Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες δεν λείπουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάτι που καταγράφηκε από την αρχή της κακοκαιρίας

Απέραντο νεκροταφείο ο θεσσαλικός κάμπος

Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες δεν λείπουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάτι που καταγράφηκε από την αρχή της κακοκαιρίας. Υπήρξαν οι καταγγελίες για πώληση των εμφιαλωμένων νερών σε πολύ υψηλές τιμές, ενώ η κυβερνητική παρέμβαση που έφερε διατίμηση στις εξάδες στα 2,5 ευρώ δέχεται κριτική από φορείς και κόμματα καθώς πρόκειται για υψηλότερη τιμή από αυτή που πωλούν μέχρι στιγμής τα σούπερ μάρκετ.

Υψηλές είναι οι τιμές και σε λαχανικά και φρούτα σε λαϊκές της Θεσσαλίας που οφείλονται επίσης στην έλλειψη αγαθών αλλά και σε κερδοσκοπικά φαινόμενα, κάτι που θα μπορούσε να προβλεφθεί από τον κρατικό μηχανισμό και να είχαν ληφθεί και τα αντίστοιχα μέτρα.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Για τις πλημμύρες που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή υπήρξε σήμερα παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το κατά πόσο υπήρξε η κατάλληλη πρόληψη και προετοιμασία με αντιπλημμυρικά έργα αλλά και κατά πόσο ήταν ενδεδειγμένοι οι χειρισμοί των υπευθύνων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.

Στο κάδρο των υπευθύνων η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θέτει εξ αρχής τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους αντιπεριφερειάρχες σε νομούς της περιοχής και τις δημοτικές αρχές Καρδίτσας και Βόλου.

Οι καταστροφές στη Θεσσαλία έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τους ανθρώπους της περιοχής που αγωνιούν για το εάν καταφέρουν να ορθοποδήσουν ξανά καθώς πρέπει να τα φτιάξουν όλα από το μηδέν στην περιοχή με τη μεγαλύτερη αγροτική περιοχή της χώρας, χωρίς να γνωρίζουν εάν και πότε η γη θα μπορέσει να γίνει ξανά γόνιμη.

Το τρομακτικό οικονομικό αποτύπωμα της καταστροφής

Το οικονομικό αποτύπωμα της καταστροφής δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί καθώς τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει και οι ζημιές δεν έχουν ακόμα καταγραφεί στο σύνολό τους.

Πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στον «OT» αναφέρουν ότι «η ζημιά είναι τριπλάσια σε σχέση με τον Ιανό», επισημαίνοντας πως στόχος τους ως υπουργείου είναι να φτιάξουν γρήγορα ένα μητρώο πληγέντων ώστε οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν μέσα στον Οκτώβριο».

Παρόλα αυτά η εικόνα δεν είναι τόσο απλή καθώς το σύνολο της οικονομίας της Θεσσαλίας εξαρτάται από την γεωργία και την κτηνοτροφία και φυσικά τροφοδοτεί την ολόκληρη την ελληνική αγορά, όπως γράφει η Αθανασία Ακριβού στον ΟΤ.

Η οικονομία της Θεσσαλίας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και ένα πλήθος επαγγελμάτων εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την αγροτική παραγωγή. Ο Θεσσαλικός κάμπος συνεισφέρει 8 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.

Η πρώτη ματιά στην καλλιεργήσιμη γη

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στην Θεσσαλία, εκ των οποίων 74,2% είναι αροτραίες καλλιέργειες το 0,9% είναι αμπέλια, το 11,7% είναι δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως μήλα, ακτινίδια, κάστανα). Εάν σκεφθεί κανείς πως η πλημμυρισμένη περιοχή όπως καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα σημαίνει πως περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό.

Το βαμβάκι και το καλαμπόκι χάθηκαν

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2.576.366 στρέμματα είναι αροτραίες καλλιέργειες. Το βαμβάκι αποτελεί την νούμερο ένα καλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο, με περίπου 1.600.000 στρέμματα να αφιερώνονται σε αυτό.

Ο Καραστέργιος Γιάννης γεωπόνος στην περιοχή μιλώντας στον «ΟΤ» αναφέρει πως στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα έχει καταστραφεί το 90% των καλλιεργειών βαμβακιού ενώ στην περιοχή της Λάρισας μπορεί η καταστροφή να είναι ολοκληρωτική. Πέρα από τις καλλιέργειες βάμβακος έχουν καταστραφεί περίπου 5 εκκοκκιστήρια της περιοχής με μηχανολογικό εξοπλισμό εκατομμυρίων.

«Δεν έχει καταλάβει κανείς για τι καταστροφή μιλάμε» τονίζει ο κ. Καραστέργιος. Και σπεύδουν να προσθέσει: «Μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό για μια αλυσίδα προϊόντων και επαγγελμάτων που συνδέονται με την παραγωγή βάμβακος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το βαμβάκι το νούμερο ένα εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν».

Το πλήγμα στην κτηνοτροφία

Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία της Ελλάδας, αφού βοοειδή στη Θεσσαλία αποτελούν το 19% του συνόλου της χώρας.

Η καταστροφή θα επηρεάσει όλους τους καταναλωτές, μέσα από το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται να ακολουθήσει μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη οι τιμές των τροφίμων τραβούσαν την ανηφόρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο με… μικρότερο καλάθι και ενώ ήδη ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα σε συνέντευξή το στον ΑΝΤ1 σημειώνοντας ότι ανατρέπεται ο σχεδιασμός για παροχές, όπως η παράταση του Market Pass, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες αλλάζουν τα δεδομένα.

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024