Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά θα παραμείνει υψηλός για καιρό ακόμα

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά θα παραμείνει υψηλός για καιρό ακόμα

Τα βασικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%». Tα παραπάνω τόνισε ο Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ομιλία της μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, τη δέκατη συνεχόμενη αύξηση, σε μια παρατεταμένη προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Όπως επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ, τα βασικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο που έχει τεθεί.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού», πρόσθεσε και καταλήγοντας τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Οι προβλέψεις

Η σημερινή αύξηση του ποσοστού αντανακλά την εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές του πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι μακροοικονομικές προβολές της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ βλέπουν τον μέσο πληθωρισμό στο 5,6 % το 2023, 3,2 % το 2024 και 2,1 % το 2025. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω για το 2025. Η αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 αντανακλά κυρίως μια υψηλότερη πορεία για τις τιμές της ενέργειας. Οι υποκείμενες πιέσεις τιμών παραμένουν υψηλές, παρόλο που οι περισσότεροι δείκτες έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Όπως υπογράμμισε η Λαγκάρντ, η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την προβλεπόμενη πορεία για τον πληθωρισμό εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, σε μέσο όρο 5,1 % το 2023, 2,9 % το 2024 και 2,2 % το 2025. Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηρές και περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο.

Με τον αυξανόμενο αντίκτυπο της αυστηροποίησης στην εγχώρια ζήτηση και την αποδυνάμωση του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος, η ΕΚΤ μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη. Αναμένεται τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,7 % το 2023, 1,0 % το 2024 και 1,5 % το 2025.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024