Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Blue Horizon: Ηχητικά ντοκουμέντα «καίνε» το πλήρωμα για τη δολοφονία του Αντώνη

Blue Horizon: Ηχητικά ντοκουμέντα «καίνε» το πλήρωμα για τη δολοφονία του Αντώνη

Όπως αποκαλύπτεται, ο καπετάνιος έβλεπε τα πάντα στον καταπέλτη από τα μόνιτορ ενώ ο ίδιος, λίγη ώρα μετά, φέρεται να κατευθύνει τα μέλη του πληρώματος για τις καταθέσεις που θα δώσουν.

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πλοίου Blue Horizon τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί, με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Τα «γιατί» παραμένουν αναπάντητα και βασανίζουν την οικογένειά του, η οποία ζητά δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό του.

Στη δημοσιότητα έρχονται συνεχώς ηχητικά ντοκουμέντα από τους διαλόγους στο Blue Horizon, τα οποία «φωτίζουν» το έγκλημα και αποτυπώνουν όσα έγιναν στο πλοίο τη στιγμή που ο 36χρονος άφηνε την τελευταία του πνοή στη θάλασσα αβοήθητος.

«Ποιος έπεσε στη θάλασσα; Έχει πέσει ένας στην πρύμνη»

Το ρολόι έδειχνε 9:13 το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου. Ο ύπαρχος σπρώχνει τον Αντώνη, που προσπαθεί να επιβιβαστεί στο πλοίο, στο κενό. Αμέσως μετά, τον κοιτάει από τον καταπέλτη χωρίς να κάνει το παραμικρό να τον βοηθήσει.

Δεν ήταν όμως ο μόνος που αδιαφόρησε με τρόπο εγκληματικό. Ο καπετάνιος έβλεπε τα πάντα στον καταπέλτη από τα μόνιτορ. Στα ηχητικά ντοκουμέντα του Live News ακούγεται να φωνάζει για αυτό που έχει δει με τα μάτια του. Είναι αρχικά ανήσυχος αλλά πολύ γρήγορα δείχνει ανακουφισμένος.

«Αργά – αργά. Τι έγινε; Ρε πάτε καλά, ρε; Ρε πάτε καλά; Αργά», ακούγεται να λέει στο πλήρωμα, το οποίο του απαντά: «Κάπτεν το βλέπω, το είδα».

Όταν η είδηση για τον θάνατο του Αντώνη γνωστοποιείται στον πλοίαρχο, στο Blue Horizon επικρατεί αναστάτωση

Στη συνέχεια, ρωτά να μάθει τι έγινε και ποιος έπεσε στη θάλασσα. «Έλα, τι έγινε για πες μου. Τι έγινε; Ποιος έπεσε στη θάλασσα; Έχει πέσει ένας στην πρύμνη», αναφέρει για να λάβει την απάντηση ότι το άτομα που βρίσκεται στη θάλασσα «επιπλέει, επιπλέει».

Ο κατηγορούμενος πλοίαρχος θεωρεί, όπως φαίνεται, πως ο άνθρωπος που έχει πέσει στη θάλασσα είναι ακόμα ζωντανός από τη στιγμή που επιπλέει. Το πλοίο δεν σταματά και κανείς δεν βοηθά τον 36χρονο Αντώνη.

«Νταξει, επιπλέει. Ποιος ήταν αυτός ρε Μ… ποιος έπεσε;», επιμένει. Τότε, τον πληροφορούν ότι επρόκειτο για επιβάτη. «Εδώ ένας επιβάτης πήγε να πέσει», του λέει ο ύπαρχος.

«Έπεσε επιβάτης στη θάλασσα;», συνεχίζει ο πλοίαρχος και αφού δεν λαμβάνει καμία απάντηση, απευθύνεται στον υποπλοίαρχο: «Γ… που είναι αυτός ο άνθρωπος; Έχει πιαστεί;» και του ζητά να ειδοποιήσει το λιμενικό.

Όλα αυτά ενώ το Blue Horizon συνεχίζει να απομακρύνεται από το λιμάνι…

«Δεν τον έσπρωξε το πλήρωμα. Πήγε να τον βγάλει το πλήρωμα»

Μία ώρα αργότερα, στις 21:20, η είδηση για τον θάνατο του Αντώνη γνωστοποιείται στον πλοίαρχο και στο πλοίο επικρατεί αναστάτωση. «Ρε τον μα@@@@ ρε. Τώρα οικονομίσαμε. Δεν τον έσπρωξε το πλήρωμα. Πήγε να τον βγάλει το πλήρωμα», ακούγεται στα ηχητικά ντοκουμέντα ενώ σύμφωνα με τον ύπαρχο «Αυτός (ο Αντώνης) είχε ξεκινήσει το βαπόρι και πήγαινε μπροστά και πήγε να ανέβει πάνω στον καταπέλτη. Δίπλα δίπλα στον καταπέλτη ήταν. Ένας παλαβός ήταν».

«Εκείνη την ώρα που έδεσα εγώ τον κάβο, ήταν δίπλα μου. Το λέω “ταξιδεύεις;” και μου λέει “όχι” και μετά ανέβηκε, μπαίνει μέσα», συνεχίζει ο ύπαρχος.

Στο σημείο αυτό, ο πλοίαρχος παραδέχεται ότι τον είδε και αναφέρεται στις ενέργειες που έκανε, ενημερώνοντας το traffic και το λιμενικό.

«Αμέσως ενημέρωσα το traffic και το λιμενικό. Έκοψα και την κίνηση, έκανα κράτη για να μειώσω τα απόνερα. Μετά δεν ξέρω τι έγινε από εκεί. Εγώ τον είδα ναι», αναφέρει μιλώντας με τον ύπαρχο ενώ τονίζει ότι τον είδε και ο καπετάνιος του διπλανού πλοίου Elyros. «Μάλιστα, τον είδε και το Elyros, φώναξε ο καπετάνιος από το Elyros… κολυμπούσε».

Ο διάλογος, που ακολουθεί μεταξύ πλοιάρχου και ύπαρχου, σοκάρει. Τα όσα ακούγονται ουσιαστικά αποκαλύπτουν και το κίνητρο πίσω από τη μοιραία απώθηση στον 36χρονο Αντώνη,  που του στοίχισε τη ζωή.

-Ύπαρχος: «Του λέω βγες έξω… βγες έξω»

-Πλοίαρχος: «Ο αξιωματικός που τον είδε κολυμπούσε»

-Ύπαρχος: «Πάει να βγει έξω… βγαίνει έξω, ξανά μπαίνει μέσα και έπεσε στη θάλασσα. Εγώ νόμιζα ότι δεν είχε εισιτήριο. Ότι είναι μαύρος, Πακιστανός γιατί κάθονταν εκεί απ΄έξω και γύριζα γύρω – γύρω. Μα δεν μας έδειξε κανένα εισιτήριο. Εμένα μου είπε μόνο ότι θα ταξιδέψει».

Οι κατευθύνεις στο πλήρωμα για τις καταθέσεις

Το Blue Horizon, εν τω μεταξύ, παίρνει εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά και ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τα όσα θα ακολουθήσουν.

Η αλήθεια δεν ακούγεται από τα χείλη κανενός. Αυτό το σπρώξιμο στον Αντώνη δεν το παραδέχεται ούτε ο ύπαρχος που το έκανε, ούτε ο καπετάνιος που το είδε ούτε και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που είχαν οπτική επαφή με το σημείο της τραγωδίας.

Ο πλοίαρχος μάλιστα φέρεται να δίνει κατευθύνσεις στα μέλη του πληρώματος για τις καταθέσεις που θα δώσουν.

«Έχουμε κάνει ανακοίνωση ότι κατόπιν εντολής του λιμεναρχείου Πειραιώς, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι.Σε πέντε λεπτά φτάνουμε. Είχε εισιτήριο μου λέει και βγήκε έξω κάτι να πάρει, έτσι μου είπε τώρα ο λογιστής. Δεν ξέρω τι… δεν έχω στοιχεία, δεν μπορώ να ξέρω τι είδα…εγώ αυτό τους έχω πει. Πρέπει να τακτοποιηθεί…να το δούμε», τονίζει και ζητά να είναι όλα «τακτοποιημένα» όταν φτάσουν στο λιμάνι.

-Πλοίαρχος: «Με το που θα μπουν μέσα εδώ θα πάμε κατευθείαν για ανάκριση. Με το που ανοίγουμε τον καταπέλτη, θα φτάσουν τα κλιμάκια κατευθείαν από το λιμεναρχείο. Σίγουρα θα είσαι εσύ, εσύ, ποιος άλλος ήταν εδώ;»

-Πλήρωμα: «Ο Β… είχε φύγει»

-Πλοίαρχος: «Γ… θα πάμε για κατάθεση. Αυτό που θα πείτε… ότι το πλοίο είχαμε αμολήσει, είχαμε σηκώσει τον καταπέλτη και ξαφνικά τον είδαμε και ήρθε, ερχότανε… να μπει»

Πλήρωμα: «Τον απωθήσαμε… Όχι τον σπρώξαμε, με φωνές. Το πλοίο έφευγε και καθώς προσπάθησε να μπει μέσα…σηκωθήκαν τα πέδιλα. Ήταν ο ύπαρχος, ο ναύκληρος εκείνη την ώρα και ο αξιωματικός που ήταν από πάνω και έβλεπε που κάναμε τις κινήσεις για να φύγουμε. Προσπαθώ να μη σας απολύσουν».

Ο ύπαρχος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά από τις πολύωρες απολογίες των τεσσάρων συλληφθέντων, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του πλοίαρχου και του ύπαρχου του Blue Horizon για το θάνατο του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά.

Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή μη του υποπλοιάρχου και του λοστρόμου και αφέθηκαν ελεύθεροι. Έτσι την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Ο ύπαρχος στην κατάθεσή του, φέρεται να υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο.

«Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη. Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ. Εκείνος έπεσε. Ηθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο», φέρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του. Πρόσθεσε ότι όταν «γύρισε προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδίνιση».

Όσον αφορά τον πλοίαρχο, που κατηγορείτο για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση, στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίζει ότι έπραξε τα δέοντα σύμφωνα τους κανονισμούς όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το λιμενικό.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024