Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ορυκτά καύσιμα: Πρόβλεψη για κορύφωση της ζήτησης εντός της δεκαετίας

Ορυκτά καύσιμα: Πρόβλεψη για κορύφωση της ζήτησης εντός της δεκαετίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει για πρώτη φορά ότι η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα θα σταματήσει να αυξάνεται εντός της δεκαετίας.

Για πρώτη φορά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει κορύφωση της ζήτησης για όλες τις ορυκτές πηγές καυσίμων -πετρέλαιο, αέριο, γαιάνθρακα- και μάλιστα εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

«Ακόμη και χωρίς καμία νέα κλιματική πολιτική, η ζήτηση για κάθε ένα από τα τρία ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να φθάσει σε κορύφωση τα επόμενα χρόνια» γράφει στους Financial Times ο Φάτι Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.

Οι νέες προοπτικές για σταθεροποίηση και τελικά μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων βασίζονται στις προβλέψεις της επόμενης ετήσιας έκθεσης του οργανισμού που θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

«Οι προβλέψεις αναδεικνύουν την επιτυχία της νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

«Είναι η πρώτη φορά που είναι ορατή μια κορύφωση της ζήτησης για κάθε ένα από τα καύσιμα αυτά κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας», γράφει ο Μπιρόλ. Συνέβη νωρίτερα από «ό,τι προέβλεπαν πολλοί» υποστηρίζει.

Μέχρι σήμερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, προέβλεπε κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και κάρβουνου πριν από το τέλος της δεκαετίας, πλέον όμως συμπεριλαμβάνει και το φυσικό αέριο.

Στην προηγούμενη έκθεση του 2023 ο ΙΕΑ εκτιμούσε ότι η τάση αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σημαντικά μέχρι το 2028, χάρη στην αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναδεικνύουν την επιτυχία της ευνοϊκής νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σχολιάζουν οι αναλυτές της τράπεζας RBC (Royal Bank of Canada). «Παρά ταύτα, οι πολιτικοί διαθέτουν ακόμη περιθώρια για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και την σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

Συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνεχίζει ακόμα και στα 39 του χρόνια να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024