Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: «Να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους

Κακοκαιρία Daniel: «Να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους

Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα θεμέλια των κτηρίων, που βρίσκονται εδώ και μέρες μέσα στα νερά.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη στατικότητα των κτιρίων που είναι «βυθισμένα» τόσες μέρες στα λασπόνερα κρούει ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, προτείνοντας «να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές» και να μετεγκατασταθούν οι οικισμοί που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

«Δυστυχώς, ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε πλέον τα σφάλματα του παρελθόντος των τελευταίων 70 ετών».

Αυτό είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής, κάνοντας λόγο «για άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό και σωστό σχεδιασμό» σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και άλλων περιοχών που βυθίστηκαν στα νερά και τη λάσπη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel στις υποδομές τόνισε ότι το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί, υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτηρίων με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν.

Με το σύστημα της πιλοτής τα νέα κτήρια

«Τα αφανή στοιχεία αυτού του προβλήματος είναι τα δύσκολα» επισήμανε ο κ. Καρύδης αναφέροντας ότι με ειδικές μεθόδους οι επιστήμονες θα πρέπει να διαπιστώσουν τι υποσκαφή έχει γίνει σε άλλα σημεία των κατασκευών, τα οποία με την πρώτη ματιά δεν παρουσιάζουν εμφανές πρόβλημα.

«Θα πρέπει να συμμαζευτούν κατά περιοχές και να μετακομίσουν οικισμοί σε σταθερά εδάφη. Τα κτήρια πρέπει να γίνουν με το σύστημα της πιλοτής» πρόσθεσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Όπως είπε «θα πρέπει γίνει οργανωμένη δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γη» προσθέτοντας ότι η μόνιμη κατοικία δεν πρέπει να είναι μέσα στο δάσος ή μέσα στα χωράφια.

«Να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές»

Αναλύοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νερό στα πλημμυρισμένα σπίτια αναφέρθηκε στην συμπεριφορά της αργίλου στις κατασκευές. «Η άργιλος όταν είναι στεγνή είναι ισχυρή καλό συνδετικό υλικό και αποδίδει και στον σεισμό γιατί απορροφά τις δονήσεις και έτσι στέκει το κτίριο μια χαρά. Όταν όμως βραχεί έρχεται η άργιλος γίνεται ολισθηρή», αποκάλυψε.

Όσον αφορά τις καταστροφές σε γέφυρες τόνισε ότι είναι μελετημένες και κατασκευασμένες ώστε να δέχονται κατακόρυφα φορτία. Όταν δέχονται πιέσεις οριζοντίως τόσο από νερό όσο και από φερτά υλικά δέχονται τεράστιες πιέσεις και δεν μπορούν να αντισταθούν.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής πρότεινε να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά είτε για επισκευές είτε για ανακατασκευές» και θα πρέπει να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα πιο ασφαλή σημεία.

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024