Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Τέλος τα χρήματα για φέτος – Προκαταβολές τώρα και… βλέπουμε

Κακοκαιρία Daniel: Τέλος τα χρήματα για φέτος – Προκαταβολές τώρα και… βλέπουμε

Τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι – Οι συναντήσεις Μητσοτάκη

Τέλος τα χρήματα για φέτος διαμηνύουν από το Στρασβούργο καθώς οι πόροι των ευρωπαϊκών ταμείων για τις φυσικές καταστροφές είναι περιορισμένες, ενώ για τη φετινή χρονιά σχεδόν εξαντλημένες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ζητήσει την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ανταπεξέλθει απέναντι στις καταστροφές που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναζητήσει χρήματα για να κλείσουν οι πληγές στην κοινωνία και την οικονομία, χωρίς να ανοίξουν τρύπες στα δημοσιονομικά.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο το κόστος άμεσης αποζημίωσης του θεσσαλικού κάμπου, φαίνεται ότι ξεπερνάει κατά πολύ τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Ιανός. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή μιλούν για καταστροφή που υπερβαίνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Δύσκολη αποστολή

Η αποστολή δεν είναι εύκολη καθώς σε ερώτηση για το ύψος των χρημάτων που είναι διαθέσιμα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού για φυσικές καταστροφές, ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι φέτος σημειώθηκαν πολλές φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβάνοντας και το σεισμό στην Τουρκία.

«Φέτος οι πόροι είναι περιορισμένοι, του χρόνου όμως είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι διαθέσιμοι με πιο ουσιαστικό τρόπο» συμπλήρωσε ο κ. Τζεντιλόνι. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα έχει εγκριθεί η αποδέσμευση ποσού 400 εκατ. ευρώ για τη παροχή οικονομικής βοήθειας στη Σλοβενία για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε ως ευρωπαϊκό ζήτημα την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών στη Θεσσαλία μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel». Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι «απόλυτα εφικτή η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για τη στήριξη των πληγέντων».

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για νέα χρήματα αλλά για προκαταβολές από κονδύλια που θα λάμβανε η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

«Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας. Όπως καταλαβαίνω, θα συναντηθείτε τώρα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε η κ. Μέτσολα μεταφέροντας στον πρωθυπουργό δύο μηνύματα:

  • Πρώτα απ’ όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια.
  • Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024