Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Για έβδομη μέρα στα λασπόνερα

Κακοκαιρία Daniel: Για έβδομη μέρα στα λασπόνερα

Όσο αποτραβιούνται τα νερά αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής - Άλλοι τέσσερις σοροί εντοπίστηκαν σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό τους 15 νεκρούς

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Θεσσαλίας που μετά από μία εβδομάδα από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι ακόμα βυθισμένοι στα λασπόνερα, δεν έχουν νερό και βρίσκονται ενόψει μιας υγειονομικής βόμβας.

Χωριά παραμένουν βυθισμένα και άνθρωποι εγκλωβισμένοι με τις επιχειρήσεις διάσωσης να συνεχίζονται ενώ πλέον ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 15 και υπάρχουν επισήμως δύο αγνοούμενοι.

Σήμερα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί. Πρόκειται για τη μητέρα και τον γιο που αγνοούνταν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, για τον 58χρονο που αγνοούνταν στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και για τον 42χρονο από τον Βόλο που αγνοούνταν από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που τα νερά αποτραβιούνται αποκαλύπτεται σταδιακά το μέγεθος της καταστροφής που είναι τεράστιο μιας και ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν χαθεί για πάντα.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού.

Γειτονιές της Λάρισας έχουν ήδη πνιγεί στα νερά, και συνεργεία τοποθετούν αναχώματα και εγκαθιστούν μηχανήματα άντλησης για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, που είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς.

O οικισμός Γιάννουλη χάνεται κάτω από τα νερά

Πνιγμένοι στις λάσπες στη Λάρισα

Με βάρκες και τρακτέρ ο απεγκλωβισμός

Με λίγα υπάρχοντά τους κάτοικοι ανεβαίνουν στα τρακτέρ

Πολύ δύσκολη είναι κατάσταση για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της κοιλάδας των Τεμπών. Στην Παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης τα νερά του Πηνειού έχουν σκεπάσει τα πάντα.

Τα χωριά στον κάμπο της Καρδίτσας και των Τρικάλων παραμένουν βυθισμένα στα νερά και τις λάσπες, παρόλο που η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει. Οι απεγκλωβισμοί των κατοίκων συνεχίζονται.

Δραματική η κατάσταση σε Βόλο και Πήλιο

Χωρίς ηλεκτρικό και νερό παραμένουν αρκετά χωριά στο Πήλιο, με την πρόσβαση να είναι πολύ δύσκολη, καθώς το οδικό δίκτυο στο βουνό των Κενταύρων έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Ο κόσμος απεγκλωβίζεται από τη θάλασσα, από όπου πλέον φτάνουν και τα εφόδια για τους κατοίκους, μετά από πολυήμερη απομόνωση χωρίς καμία βοήθεια και στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό.

Στον Βόλο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής με νερό που δεν είναι πόσιμο και οι κάτοικοι στήνονται στις ουρές να πάρουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν και να μαγειρέψουν, όσοι βέβαια έχουν ακόμα οικοσκευή. Και όλα αυτά με την πόλη να παραμένει βουτηγμένη στις λάσπες.

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μοιάζει να είναι η μεγαλύτερη άμεση απειλή που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία, καθώς τα λιμνάζοντα νερά θα πρέπει να θεωρούνται μολυσμένα και οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμόξεων.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν νερό από τη βρύση για καθαρισμό ή για πόση ενώ δεν πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά των πλημμύρων.

Οι διασωθέντες και όσοι αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους μεταφέρονται σε σχολεία και γήπεδα των μεγάλων πόλεων, γνωρίζοντας ότι έχουν χάσει τα πάντα.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού

Οι επιχειρήσεις διάσωσης

Συνολικά 4.486 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 774 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων από εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024