Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM – Κορομηλάς: Ένα μνημόνιο οι απώλειες από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

OT FORUM – Κορομηλάς: Ένα μνημόνιο οι απώλειες από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Ανάγκη ειδικών μέτρων και κινήτρων για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία

Οι πρόσφατες καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία έχουν οδηγήσει πιθανότατα τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ανασχεδιασμό τυχόν εξαγγελιών για μειώσεις φόρων. Αν όμως κερδηθεί το στοίχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ίσως δούμε ελαφρύνσεις.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο φοροτεχνικός και συνεργάτης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Γιώργος Κορομηλάς, μιλώντας στο OT FORUM που διεξάγεται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι απώλειες από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος ανέρχονται στο ύψος «ενός μνημονίου».

Για την καταστροφή στη Θεσσαλία

Αναφερόμενος στην καταστροφή που συντελέστηκε στη Θεσσαλία, ο κ. Κορομηλάς υπογράμμισε ότι πρέπει να κινηθούν τάχιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων – όπως στην περίπτωση του Ιανού όπου οι υπηρεσίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Αυτή τη φορά, όμως η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο κ. Κορομηλάς υποστήριξε ότι, δεδομένου του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, γίνεται ότι καλύτερο είναι εφικτό στο ζήτημα των αποζημιώσεων. Ξεκαθάρισε δε ότι πρέπει και η ΕΕ, εκτός από το να επιβάλλει κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει χρήματα στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση η Θεσσαλία θα χρειαστεί ειδικά μέτρα και κίνητρα για την επόμενη ημέρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν σε συνεργασία με την αγορά και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Το εξάμηνο της αναστολής φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων είναι καλό, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να πάει τουλάχιστον στο έτος, και κατόπιν να υπάρξει επανεξέταση για Έβρο και Θεσσαλία», σημείωσε.

Ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Οι απώλειες στα έσοδα, τόνισε ο κ. Κορομηλάς, μπορούν να αντισταθμιστούν με μέτρα για να καταπολεμηθεί η παραβατική συμπεριφορά, δηλαδή η φοροδιαφυγή. Τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να μη μείνουμε στις εξαγγελίες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο να πληρώνει με POS, γιατί η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα.

Μεγάλη σημασία έχει το ζήτημα της κουλτούρας των καταναλωτών, το αν δηλαδή οι ίδιοι ζητούν απόδειξη για τις συναλλαγές τους. Όμως για να οικοδομηθεί κουλτούρα απαιτείται και συνέπεια από πλευρές διοίκησης. Να δίνονται πόροι για κοινωνική πολιτική. Να μην υπάρχουν σκιές, αλλά διάφανη διαχείριση των δημοσίων εσόδων.

Follow the money

Ο κ. Κορομηλάς σημείωσε ότι απαιτείται επανασχεδιασμός και επανακωδικοποίηση του φορολογικού συστήματος, με κατάργηση – μεταξύ άλλων – αναχρονιστικών μέτρων όπως τα τεκμήρια, που εισήχθησαν το 1978.

Οι αρχές, τόνισε, πρέπει να λειτουργήσουν υπό την αρχή «follow the money», με καταπολέμηση της παραβατικής συμπεριφοράς στη γέννησή της.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024