Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υφεση: Ο έως πρότινος πανίσχυρος Αμερικανός καταναλωτής σε αδιέξοδο

Υφεση: Ο έως πρότινος πανίσχυρος Αμερικανός καταναλωτής σε αδιέξοδο

Ο Αμερικανός καταναλωτής μπορεί… επιτέλους να λυγίσει – Τι δείχνει η τελευταία έρευνα Markets Live Pulse

Αφού απέτρεψε την ύφεση για περισσότερο από όσο πίστευαν πολλοί, ο Αμερικανός καταναλωτής μπορεί… επιτέλους να λυγίσει, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Markets Live Pulse του Bloomberg.

Περισσότεροι από τους μισούς, από τους 526 ερωτηθέντες, είπαν ότι η προσωπική κατανάλωση – ο σημαντικότερος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης – θα συρρικνωθεί στις αρχές του 2024, αποτελώντας τη πρώτη τριμηνιαία πτώση από την έναρξη της πανδημίας. Ένα άλλο 21% δήλωσε ότι η ανατροπή θα συμβεί ακόμη νωρίτερα, το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ οι αποταμιεύσεις της εποχής COVID εξαντλούνται.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την αισιοδοξία που από το καλοκαίρι διαπνέει τις αμερικανικές αγορές μετοχών, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανεργία ενίσχυσαν τις ελπίδες για μια λεγόμενη ήπια προσγείωση. Εάν η οικονομία σταματήσει να αναπτύσσεται, σενάριο πολύ πιθανό εάν οι καταναλωτικές δαπάνες συρρικνωθούν, θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη πτώση για τις μετοχές, οι οποίες έχουν ήδη υποχωρήσει από τα υψηλά του Ιουλίου.

Δεν είναι βιώσιμο

Αυτή τη στιγμή, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να επιταχύνεται αντί να σταματά. Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί το τρίτο τρίμηνο λόγω της πρόσφατης ανάκαμψης των δαπανών των νοικοκυριών, η οποία εκτινάχθηκε τον Ιούλιο κατά το μέγιστο των τελευταίων έξι μηνών. Για ορισμένους αναλυτές, μοιάζει λίγο σαν κύκνειο άσμα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι: Είναι αυτή η ισχύς της κατανάλωσης βιώσιμη;» λέει η Άννα Γουόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bloomberg Economics στις ΗΠΑ, η οποία αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. «Δεν είναι βιώσιμο, γιατί καθοδηγείται από αυτούς τους μεμονωμένους παράγοντες».

Είναι αυτή η ισχύς της κατανάλωσης βιώσιμη;

Η διαρκής ισχύς της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ έχει στηρίξει τις δαπάνες των νοικοκυριών ενόψει των μεγαλύτερων αυξήσεων τιμών εδώ και δεκαετίες. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να απωθήσουν τις προοπτικές για ύφεση – ή ακόμα και να τις καταργήσουν εντελώς.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. αναμένουν ότι οι καταναλωτές θα έχουν καλύτερη απόδοση για άλλη μια φορά το 2024 — και διατηρώντας την οικονομία σε ανάπτυξη — εν μέσω σταθερής αύξησης των θέσεων εργασίας και αυξήσεων των μισθών που ξεπερνούν τον πληθωρισμό.

Οι καταναλωτές προ του κενού

Αλλά υπάρχουν πολλοί «αντίθετοι άνεμοι». Ερευνητές στην Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο λένε ότι η υπερβολική αποταμίευση που βοήθησε τους καταναλωτές να ξεπεράσουν την απότομη αύξηση των τιμών θα εξαντληθούν το τρέχον τρίμηνο – μια αίσθηση με την οποία συμφώνησαν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στο MLIV Pulse.

Συνολικά, οι καταναλωτές μπόρεσαν να προσαρμοστούν στο βάρος των υψηλότερων τιμών, αλλά θα έρθει ένα σημείο όπου αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό.

Τα ποσοστά καθυστερήσεων στις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων αυξάνονται, καθώς τα νοικοκυριά αισθάνονται την οικονομική πίεση μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Και ένα άλλο είδος χρέους – τα φοιτητικά δάνεια – πρόκειται να λήξει ξανά για εκατομμύρια Αμερικανούς που επωφελήθηκαν από το πάγωμα των πληρωμών της πανδημίας.

Οι δείκτες έχουν αποδειχτεί αναξιόπιστοι

Δεδομένου ότι το μέλλον της οικονομίας εξαρτάται από το τι θα κάνουν στη συνέχεια οι καταναλωτές των ΗΠΑ, οι επενδυτές αναζητούν την απάντηση παντού.

Ερωτηθέντες ποιον θεωρούν ως καλό δείκτη, οι συμμετέχοντες στην μελέτη της MLIV Pulse επεσήμαναν τα πάντα, από τα πιο τυπικά μέτρα – όπως λιανικές πωλήσεις ή καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών – μέχρι κρατήσεις αεροπορικών εταιρειών, υιοθεσίες κατοικίδιων ζώων και τη χρήση προγραμμάτων: «Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα».

Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή οι συμβατικοί δείκτες έχουν συχνά αποδειχθεί αναξιόπιστοι εν μέσω της αναταραχής των τελευταίων ετών.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024