Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλλάζουν τα δεδομένα στο streaming μουσικής με στόχο τις αμοιβές των καλλιτεχνών

Αλλάζουν τα δεδομένα στο streaming μουσικής με στόχο τις αμοιβές των καλλιτεχνών

Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται τα πνευματικά δικαιώματα στις πλατφόρμες ροής περιεχομένου.

«Έρχονται» τεράστιες αλλαγές στις streaming πλατφόρμες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται τα πνευματικά δικαιώματα στην ροή περιεχομένου, όπως βίντεο, μουσική κλπ. Ο κολοσσός της μουσικής βιομηχανίας Universal Music μαζί με την εταιρεία Deezer, έχουν ως στόχο την αύξηση στις αμοιβές των επαγγελματιών μουσικών.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία σε διεθνή κλίμακα κατέληξε στη σύναψη συμφωνίας με τη γαλλική εταιρεία ροής Deezer, βάσει της οποίας οι δύο πλευρές υπολογίζουν ότι οι αμοιβές των επαγγελματιών καλλιτεχνών θα αυξηθούν κατά 10%.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η συμφωνία αυτή είναι και η πρώτη μεγάλη τροποποίηση στο επιχειρηματικό μοντέλο των υπηρεσιών ροής μουσικής και βίντεο από την κυκλοφορία της μουσικής πλατφόρμας του Spotify το 2008.

Τι περιλαμβάνουν οι αλλαγές

Το νέο μοντέλο για τον υπολογισμό των πνευματικών δικαιωμάτων προβλέπει ότι οι ακροάσεις τραγουδιών από επαγγελματίες καλλιτέχνες (δηλαδή εκείνους που έχουν τουλάχιστον 1.000 ακροάσεις τον μήνα) θα έχουν διπλάσιο βάρος από αυτές των μη επαγγελματιών. Εάν, μάλιστα, ο χρήστης της πλατφόρμας ροής τραγουδιών και βίντεο αναζητεί είτε κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι είτε συγκεκριμένο δημιουργό, τότε το οικονομικό βάρος των συγκεκριμένων ακροάσεων θα διπλασιάζεται και πάλι.

Oι ακροάσεις τραγουδιών από επαγγελματίες καλλιτέχνες θα έχουν διπλάσιο βάρος από αυτές των μη επαγγελματιών.

H πλατφόρμα Deezer θα λανσάρει το νέο μοντέλο πληρωμών της τον Οκτώβριο στη Γαλλία.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος αναζητήσει την Taylor Swift στην εφαρμογή Deezer και ακούσει ένα από τα τραγούδια της, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων αυτό θα μετρηθεί ως τέσσερις ακροάσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deezer, Τζερόνιμο Φολγκέιρα, δήλωσε: «Πρόκειται για μια πραγματικά τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η μουσική βιομηχανία. Διαθέτουμε μουσικά κομμάτια, τα οποία έχουν διάρκεια της τάξεως των 90 λεπτών, πολλά εκ των οποίων είναι απλώς θόρυβοι, όπως ο ήχος πλυντηρίου και ο ήχος της βροχής. Είναι θεμελιωδώς λάθος τα 30 δευτερόλεπτα της ηχογράφησης ενός πλυντηρίου να πληρώνονται το ίδιο με το τελευταίο κομμάτι του Harry Styles».

Η αλλαγή στη μουσική ξεκινά από τη Γαλλία

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως σε περίπτωση που οι αλλαγές υιοθετηθούν ευρύτερα και για άλλες υπηρεσίες ροής, τότε θα επέλθουν ριζικές μεταβολές στο πεδίο της μουσικής βιομηχανίας εν γένει. Συγκεκριμένα, πλατφόρμες και συνακόλουθες υπηρεσίες, όπως οι Spotify, Apple Music και Deezer έχουν αναζωογονήσει τον κλάδο, αυξάνοντας τις πωλήσεις επί σχεδόν μια δεκαετία. Επομένως, ο τρόπος με τον οποίο καταβάλλονται στους δημιουργούς οι αμοιβές από τη ροή περιεχομένου παρέμεινε ο ίδιος, με αποτέλεσμα οι μουσικές εταιρείες και οι καλλιτέχνες να εμφανίζονται απογοητευμένοι.

Η Universal βρίσκεται σε συζητήσεις με το Spotify για τη μετατροπή της καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως η πλατφόρμα Deezer θα λανσάρει το νέο μοντέλο πληρωμών της τον Οκτώβριο στη Γαλλία, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή του παγκοσμίως από τον Ιανουάριο του 2024. Από την πλευρά της η Universal, βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες πλατφόρμες ροής, συμπεριλαμβανομένων των Spotify, Tidal και Sound Cloud, σχετικά με τη μετατροπή της καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, η συνολική αγορά ροής μουσικής θα αποφέρει έσοδα 38 δισ. δολαρίων φέτος.

Η υπηρεσία Deezer και τα τραγούδια με ΑΙ

Η υπηρεσία συνεχούς ροής μουσικής Deezer δεν είναι η πρώτη φορά που πρωτοπορεί και εξελίσσεται καθώς πρόσφατα η τεχνολογία που ανέπτυξε επιτρέπει να εντοπίζει και ενδεχομένως να διαγράφει τραγούδια που κλωνοποιούν τις φωνές των ποπ σταρ. Η γαλλική εταιρεία υποστηρίζει ότι θέλει να «εξαλείψει το παράνομο και παραπλανητικό περιεχόμενο» για να προστατεύσει τους καλλιτέχνες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε πληθώρα τραγουδιών στα οποία χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αναπαράγει τα φωνητικά πραγματικών καλλιτεχνών.

Συγκεκριμένα το νέο εργαλείο θα εντοπίζει τη μουσική που έχει δημιουργηθεί με γενετική τεχνητή νοημοσύνη «αρχίζοντας από τραγούδια για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν συνθετικές φωνές καλλιτεχνών». Για τα τραγούδια θα ενημερώνονται δισκογραφικές, καλλιτέχνες και άλλοι κάτοχοι δικαιωμάτων, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να αποφασίσουν τι είδους δράση θα αναλάβουν. Πάντως το εργαλείο εντοπισμού των τραγουδιών βασίζεται στη μηχανική μάθηση και στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024