Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: «Θα πάρει καιρό να ανακάμψουν οι καλλιέργειες», λέει ο Ευθύμης Λέκκας

Κακοκαιρία Daniel: «Θα πάρει καιρό να ανακάμψουν οι καλλιέργειες», λέει ο Ευθύμης Λέκκας

Χωριά, συνοικίες και αγροτικές καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Τις πληγές τους μετρούν στη Θεσσαλία, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Τα ορμητικά νερά από χειμάρρους και ποτάμια, που έχουν υπερχειλίσει, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Περιουσίες και υποδομές έχουν χαθεί ενώ χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών έχουν χαθεί μέσα σε τεράστιους όγκους νερών.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών και τόνισε ότι η αποκατάσταση του κάμπου της Θεσσαλίας «εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

«Υπάρχει μία κλιματική απορρύθμιση σε όλον τον πλανήτη»

«Υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει η τεχνική γνώση ώστε να απομειώσουμε τις επιπτώσεις. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την Ελλάδα γιατί ό,τι γίνεται επηρεάζει και την Ελλάδα. Πρέπει και επιβάλλεται να βρούμε όλους τους εγκλωβισμένους, συμπάσχω απόλυτα σε αυτή τη διαδικασία», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Και συμπλήρωσε: «Πριν ξεκινήσουμε τις κριτικές πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μία κλιματική απορρύθμιση σε όλον τον πλανήτη. Να δούμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα που επηρεάζουν τον πλανήτη επηρεάζουν και τη χώρα μας».

Τι πρέπει να γίνει;

«Πρέπει να κάνουμε έναν γενικότερο σχεδιασμό, συνειδητοποιούμε το πού πάμε. Αν δεν κάνουμε ανάλυση κινδύνων δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρά πέρα. Να δούμε με ποιον τρόπο θα αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας. Πρέπει να προσαρμοστούμε και μετά να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Μπορούμε να ζήσουμε κάτι χειρότερο;

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λέκκα, «τα δύσκολα έχουν περάσει. Σιγά σιγά η απορροή του Πηνειού μπορεί να γίνει με γρήγορους ρυθμούς και βοηθάει και ο καιρός. Συνεπώς θα υπάρχει εξάτμιση. Το ζωικό κεφάλαιο είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί. Οι καλλιέργειες θα ανακάμψουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί σε 800.000 στρέμματα που κατακλύστηκαν μέσα στον κάμπο, σε αυτά έχουν αποτεθεί στρώματα λάσπης από άργυρο και άμμο. Η αποκατάσταση του κάμπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, είναι τεχνικό θέμα, πιστώσεων και θεμάτων που ορίζονται από γενικότερες διαδικασίες».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024