Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πήλιο: Μεγάλο το πλήγμα στον τουρισμό λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων

Πήλιο: Μεγάλο το πλήγμα στον τουρισμό λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων

Φορείς μιλούν στον ΟΤ για το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε ο τουρισμός στο Πήλιο καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών εκτός από τις υποδομές, διέλυσαν και τις προσδοκίες των ξενοδόχων της περιοχής για ένα καλό φίνις της θερινής τουριστικής σεζόν.

Ο Σεπτέμβριος χάθηκε για τους ξενοδόχους του Πηλίου λέει στον ΟΤ ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Κωνσταντίνος Λεβέντης καθώς οι υποδομές έχουν πληγεί, νερό δεν υπάρχει ακόμη σε πολλές περιοχές, ενώ υπάρχουν ακόμη σημεία απροσπέλαστα.

Οι τουρίστες έχουν αποχωρήσει, όλες οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί είτε από τους ίδιους τους πελάτες είτε και από τους ξενοδόχους αφού αδυνατούν να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες.

Έχουμε ακυρώσει όλες τις κρατήσεις μέχρι 15 Σεπτεμβρίου σημειώνει ο κ. Λεβέντης.

Βιβλικές καταστροφές άφησε πίσω του ο Daniel

Αδύνατη η λειτουργία των ξενοδοχείων

Τα ξενοδοχεία δεν έχουν πάθει ζημιές όμως η έλλειψη νερού κυρίως καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους. Τις τελευταία ημέρες εξαντλήθηκαν και τα αποθέματα που είχαν.

Το «βουνό των Κενταύρων» είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τόσο για το καλοκαίρι όσο και για τον χειμώνα, για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Με 15.000 κλίνες εκ των οποίων 7.500 ξενοδοχειακές, 6.000 περίπου ενοικιαζομένων δωματίων και περίπου 2.500 κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνια μίσθωσης ζούσε πριν τις πλημμύρες, μια πολύ ικανοποιητική σεζόν καθώς είχε πιάσει τις κρατήσεις αλλά και τα έσοδα του 2019. Η ζήτηση ήταν υψηλή και διαμόρφωσε και καλές τιμές.

Το Πήλιο φέτος το καλοκαίρι υποδέχθηκε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες με τις πληρότητες να αγγίζουν το 100% από Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και πάρα πολλούς Ισραηλινούς. Επίσης έχει πολύ ανεπτυγμένο και τον εναλλακτικό τουρισμό όμως περιπατητές κλπ οι οποίοι επιμένουν ακόμη και τώρα να θέλουν να έρθουν στη περιοχή όπως επισημαίνει ο κ. Λεβέντης. Δεν μπορούμε όμως να το «επιτρέψουμε» αυτό γιατί δεν λειτουργούν οι υποδομές. Γι’ τους ξένους επισκέπτες μας τα τουριστικά γραφεία τους στέλνουν σε άλλες  περιοχές όπως το Μέτσοβο ή την Πιερία προσθέτει.

Καταστροφή υποδομών

Δυστυχώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν όχι μόνο τις υποδομές αλλά και την τουριστική σεζόν για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Ξεκινήσαμε όχι πολύ καλά τον Απρίλιο  μέχρι και τον Ιούνιο, όμως ο  Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πολύ δυνατοί. Ελπίζαμε και σε ένα πολύ καλό Σεπτέμβριο όπως έδειχναν οι κρατήσεις, που θα βοηθούσαν τις μονάδες να βγάλουν τα «σπασμένα»προηγούμενων χρόνων και θα ξεπερνούσαμε τα επίπεδα του 2019. Όμως πάθαμε μεγάλη ζημιά συνεχίζει ο κ. Λεβέντης και ζητά την άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού ώστε να έρθουν γρήγορα οι αποζημιώσεις προς τις επιχειρήσεις.

Aνάγκη να εκπονηθεί σχέδιο ανακούφισης των τουριστικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές

Χρειάζονται κινήσεις αστραπή υπογραμμίζει τόσο για να αποκατασταθεί  το οδικό δίκτυο όσο και  να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για μα είναι έτοιμες για να μην χαθεί και η επόμενη σεζόν.

Για την χειμερινή περίοδο εκτιμά ότι θα δουλέψει κανονικά εφόσον λυθούν τα προβλήματα. Σημειώνεται ότι το χειμερινό Πήλιο διαθέτει λιγότερες κλίνες, περί τις 4.500.

Αποκλεισμένα τα χωριά του Πηλίου

Οι τουριστικοί πράκτορες

Εκτός από τους ξενοδόχους του Πηλίου την αγωνία τους για το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός στις πληγείσες περιοχές εκφράζει και η ομοσπονδία τουριστικών πρακτόρων της Ελλάδας, FedHATTA

Σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, η FedHATTA υπογραμμίζει την απουσία συντονισμού για την έγκαιρη μεταφορά των τουριστών σε άλλες περιοχές που δεν επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα, ή στα αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Από την κατάσταση αυτή απορρέουν ζητήματα όπως το επιπλέον κόστος διαμονής των τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε περιοχές όπου υπάρχει αδυναμία μετακινήσεων λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και απώλειας των αεροπορικών εισιτηρίων τους που αφορούσαν πτήσεις επιστροφής.

Επιπλέον, η FedHATTA επισημαίνει την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου ανακούφισης των επιχειρήσεων κάθε είδους, και δη των τουριστικών, στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις αλλά και ανακοπή των υποχρεώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων των περιοχών αυτών και επαναφορά τους μετά τον Ιούνιο του 2024.

O πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Σύσσωμη η Ομοσπονδία, σε κάθε δύσκολη συγκυρία που ταλανίζει τον ελληνικό τουρισμό, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Πολιτεία, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επαγγελματιών του οργανωμένου τουρισμού με την καλύτερη δυνατή λύση».

Πηγή: ot.gr

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024