Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο για ελληνοτουρκικά: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην πορεία προσέγγισης»

Βερολίνο για ελληνοτουρκικά: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην πορεία προσέγγισης»

Δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής Καγκελαρίας στα «ΝΕΑ» για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Η Καγκελαρία του Βερολίνου χαιρετίζει την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, μετά το προχθεσινό ραντεβού των δύο υπουργών Εξωτερικών και την επικείμενη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στη Νέα Υόρκη.

Σε δήλωση στα «ΝΕΑ», εκπρόσωπος της Καγκελαρίας τονίζει: «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαιρετίζει τα τελευταία βήματα προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Και οι δύο είναι σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και στενοί εταίροι της Γερμανίας.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει στην πορεία προσέγγισης, εάν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας το θεωρήσουν χρήσιμο», σημειώνει η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον του Βερολίνου για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο έχει επιβεβαιωθεί με επανειλημμένες προσπάθειες κατευναστικής μεσολάβησης σε περιόδους κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Στόχος των προσπαθειών αυτών ήταν η επιστροφή σε συνθήκες ύφεσης που θα επέτρεπαν στη συνέχεια την επαναπροσέγγιση Αθήνας – Αγκυρας.

Οι παρεμβάσεις έγιναν σε ανώτατο επίπεδο, τόσο στην περίοδο της καγκελαρίας της Ανγκελα Μέρκελ, όσο και του σημερινού καγκελαρίου, Ολαφ Σολτς, με τη μορφή των τριμερών συναντήσεων των συμβούλων των τριών ηγετών Γερμανίας – Ελλάδας -Τουρκίας. Η τελευταία τριμερής συνάντηση αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες.

Ο σύμβουλος του καγκελαρίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γιενς Πλέτνερ, συναντήθηκε με την Αννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, και τον Ιμπραήμ Καλίν, τότε στενό σύμβουλο του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Η συνάντηση του περασμένου Δεκεμβρίου είχε στο οπτικό της πεδίο τις εκλογικές αναμετρήσεις στο τρίγωνο Τουρκία – Ελλάδα – Κύπρο. Εκ του αποτελέσματος, ήταν άκρως επιτυχής: Διασφάλισε την ύφεση στην κρίσιμη περίοδο των εκλογών στις τρεις χώρες. Ετσι βρήκε εύφορο έδαφος η «διπλωματία των σεισμών» που ακολούθησε με την άμεση βοήθεια της Ελλάδας στον μεγάλο σεισμό στη Νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο, όπως και το κύμα συμπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η βασική εκτίμηση στο επιτελείου του Σολτς είναι ότι το κλείσιμο του εκλογικού κύκλου στις τρεις χώρες άνοιξε ένα σημαντικό παράθυρο για μία νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ασκήσει το ειδικό της βάρος και προς την Αθήνα και προς την Αγκυρα. Ο δίαυλος μεταξύ Αθήνας – Βερολίνου παραμένει ανοιχτός. Ο σύμβουλος του Σολτς, Γιενς Πλέτνερ, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της Καγκελαρίας, είχε χρηματίσει πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα τη διετία 2017-2019 και είναι άριστος γνώστης των ελληνοτουρκικών.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024