Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «Kακοκαιρία Daniel» και ο «Τυφώνας Αγοραστός»

Η «Kακοκαιρία Daniel» και ο «Τυφώνας Αγοραστός»

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σοβαρές ευθύνες για το πώς διαχειρίστηκε την αντιπλημμυρική προστασία

«Μπροστά στον τυφώνα Αγοραστό η κακοκαιρία “Ιανός” δεν είναι τίποτα». Με αυτόν τον τρόπο είχε αναφερθεί στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο. Αφορμή μια φράση του Περιφερειάρχη, κατά τη διάρκειας μιας κοινής συνέντευξης Τύπου, για την «κοσμογονία έργων που γίνονται στη Θεσσαλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Σήμερα, όμως, αυτή η φράση ακούγεται κάπως διαφορετικά. Η κακοκαιρία Daniel έχει φέρει την περιοχή της Θεσσαλίας αντιμέτωπη με μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή, η οποία συνεχίζεται κιόλας.

Μόνο που η κακοκαιρία Daniel μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ένταση από τον Ιανό, που είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές ιδίως στην περιοχή της Καρδίτσας, όμως δεν ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη.

Το ακριβώς αντίθετο: η περιοχή της Θεσσαλίας και ιδίως οι περιοχές που σήμερα πλήττονται, εξαιτίας των γεωφυσικών χαρακτηριστικών της, θεωρείται από τις περιοχές υψηλότερου κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα.

Και μελέτες υπάρχουν και – το κυριότερο – δόθηκαν μεγάλα κονδύλια ακριβώς για την αντιπλημμυρική προστασία. Υποτίθεται ότι αυτά τα κονδύλια ήταν για έργα που ακόμη και εάν δεν απέτρεπαν πλήρως το ενδεχόμενο πλημμύρας θα περιόριζαν σημαντικά τις επιπτώσεις που θα είχε.

Αντιθέτως, αυτό που είδαμε ήταν όχι απλώς ζημιές από πλημμύρες αλλά μια ολόκληρη έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων να μετατρέπεται σε λίμνη. Με την τραγική λεπτομέρεια ότι μέσα σε αυτή τη λίμνη ήταν πέραν από αγροτικές καλλιέργειες, άλλες εγκαταστάσεις και πλήθος οικισμών. Αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι θα απέτρεπε η «κοσμογονία έργων» του κ. Αγοραστού. Κοσμογονία που έδωσε τη θέση της στη θεομηνία που ζουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Εάν η Περιφέρεια είναι «άφταιχτη», τότε γιατί απέτυχε παταγωδώς η αντιπλημμυρική προστασία στην Θεσσαλία;

Κάτοικοι που αυτή τη στιγμή υφίστανται όντως τις επιπτώσεις του «Τυφώνα Αγοραστού», όμως μάλλον με την αντίστροφη έννοια από αυτή που ήθελε να δώσει ο πρωθυπουργός.

Κάτοικοι που όταν άκουσαν – εκεί φυσικά που λειτουργεί το ηλεκτρικό και πιάνουν τα κινητά τηλέφωνα – την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να λέει ότι «δεν έκανε λάθη η Περιφέρεια – τα αντιπλημμυρικά έγιναν», πρέπει να ένιωσαν το λιγότερο προσβεβλημένοι.

Γιατί εάν η Περιφέρεια είναι «άφταιχτη», τότε γιατί απέτυχε παταγωδώς η αντιπλημμυρική προστασία στην Θεσσαλία;

Γιατί τα έργα που υποτίθεται ότι έγιναν, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα;

Ακολουθήθηκαν όλες οι συστάσεις που αναφέρουν τα σχετικά σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας και τα αντίστοιχα έργα;

Υπάρχουν έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν;

Όλα αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει τώρα ο Κώστας Αγαπητός, αναλαμβάνοντας και την ανάλογη ευθύνη, αντί να ασχολείται με την μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Γιατί κάποιες φορές στη ζωή και την πολιτική υπάρχει και το: «μια δουλειά είχες να κάνεις και δεν την έκανες».

Όλα αυτά ισχύουν και για όσους θεώρησαν εδώ και χρόνια ότι ο Κώστας Αγοραστός είναι «ο άνθρωπός μας στη Θεσσαλία».

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024