Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια από εγκλωβισμένους σε χωριά στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια από εγκλωβισμένους σε χωριά στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

Άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε χωριά στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Έκκληση για βοήθεια και από τη Λάρισα.

Δραματικές ώρες περνούν πολίτες σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για βοήθεια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και τον Στρατό, σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, στις περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχονται στους 406. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Πέρα από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων – μηχανήματα Μηχανικού, οχήματα γενικής χρήσης, λέμβοι και ελικόπτερα ενώ λόγω της δραματικής κατάστασης, στην Θεσσαλία στάλθηκε και η μονάδα «φάντασμα» Ζ-ΜΑΚ. Πρόκειται για την πιο «απόρρητη» μονάδα του Ελληνικού Στρατού που όλο το βράδυ με όσα μέσα διέθετε βοηθούσε τον κόσμο να φύγει από τα σπίτια του.

Κάτοικος του Κοσκινά στην Καρδίτσα, η κ. Ματίνα Χαλιμουρδά, μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί.

«Έχουμε στείλει πολλά μηνύματα, δεν έχει βρεθεί κανένας να προσεγγίσει το χωριό. Κάνουμε έκκληση βοήθειας σε ανθρώπους που είναι στο χωριό, έχω τον μπαμπά μου με πνευμονοπάθεια δύο μέρες χωρίς οξυγόνο. Το χωριό είναι κοντά στη Μεταμόρφωση, είναι 8 χλμ. από τον Παλαμά.

Άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε ταράτσες, έχουν γκρεμιστεί σπίτια τριγύρω.

Οι γονείς μου είναι εγκλωβισμένοι με 35 ακόμα άτομα σε βεράντα διώροφου σπιτιού. Τα ελικόπτερα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο, δεν είναι προσβάσιμο το σημείο, δεν μπορεί κανείς να τους πάρει. Είναι χωρίς νερό και ρεύμα, δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε αρχικά.

«Μας είπαν ότι δεν έχει έκταση το σημείο για να προσγειωθεί το ελικόπτερο και να πάρει κόσμο. Από χθες δεν έχω επικοινωνήσει με τους δικούς μου, ξέρω ότι έχουν βυθιστεί σπίτια, έχουν πέσει σπίτια. Δεν γίνεται να μη μας ενημερώνει κανείς. Κάνεις δεν έχει φύγει από το χωριό, δεν έχουμε ενημέρωση», συμπλήρωσε η κ. Ματίνα.

«Ένα εικοσιτετράωρο τώρα δεν έχει προσεγγίσει κανείς στο χωριό, είναι απάντηση αυτή; Δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την απάντηση, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν οι άνθρωποι από το χωριό», πρόσθεσε.

«Ελάτε να μας δώσετε νερό και φαγητό, δεν ζητάμε κάτι άλλο»

Δραματική είναι η κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας. Όπως είπε στο MEGA ο Κώστας Χατζής, κάτοικος του χωριού, είχαν απευθύνει έκκληση για βοήθεια νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με τις δυνάμεις να καταφέρνουν να προσεγγίζουν την περιοχή γύρω στις 10:00 το βράδυ.

«Μετά από πόσα τηλεφωνήματα, πόσες εκκλήσεις στα κανάλια και στα social media, έφτασαν μετά από 16 ώρες. Νερό και φαγητό δεν έφερε κανένας ακόμα. Σπίτια και αποθήκες έχουν πέσει, οι άνθρωποι δεν έχουν φάρμακα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κώστας θα επιχειρήσει να εγκαταλείψει το σημείο που βρίσκεται και να πάρει μία βάρκα, ώστε να μεταφέρει φαγητό στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι.

Ακόμη, έκανε έκκληση στους διασώστες να μοιράσουν πόσιμο νερό, διότι η κατάσταση για τους κατοίκους του Παλαμά είναι απελπιστική.

«Ελάτε να μας δώσετε νερό και φαγητό, δεν ζητάμε κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στο MEGA, οι διασώστες του ανέφεραν ότι προτεραιότητά τους ήταν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ η παροχή νερού και φαγητού ερχόταν σε δεύτερη μοίρα.

Εγκλωβισμένα 30 άτομα με ΑμεΑ και ηλικιωμένους

Η κ. Βούλα, κάτοικος των Καλογριανών Καρδίτσας, ανέφερε πως έχει εγκλωβιστεί μαζί με πολλά άλλα άτομα μεταξύ αυτών ΑμεΑ και ηλικιωμένους.

«Είμαι στα Καλογριανά Καρδίτσας, δεν έχει γίνει καμία αναφορά για το χωριό. Έχει δύο μέτρα νερό, έχουμε εγκλωβιστεί σε μία καφετέρια, έχουμε μωρά παιδιά. Υπάρχει ένα ζευγάρι 90 χρόνων θείοι μου, δεν έχουμε να φάμε, ό,τι προσπαθεί εδώ η καφετέρια. Υπάρχουν άλλα 100 άτομα σε υψηλότερο σημείο όπου τους μεταφέρανε και είναι διασκορπισμένοι σε διώροφα, αλλού 15 αλλού 30 άτομα», είπε αρχικά.

«Δεν έχουμε νερό ούτε τίποτα, μόνο ρεύμα έχουμε. Πέρασε το πρωί ένα ελικόπτερο αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση στο χωριό για να κατέβει, πουθενά. Το μονό σημείο που είναι στεγνό είναι λίγο η πλατεία, το κέντρο του χωριού που είναι υπερυψωμένο και η καινούρια μας εκκλησία», συμπλήρωσε η κ. Βούλα.

Τέλος, η ίδια μίλησε για το πώς κατάφεραν να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι του χωριού: «Πήραμε χθες το πρωί την Πυροσβεστική και δεν είχε πρόσβαση για να μας βοηθήσει. Ευτυχώς που υπήρχε ένα παλικάρι στο χωριό που κουβάλησε πάνω από 200 άτομα όλη μέρα και νύχτα. Ήταν το μόνο αυτοκίνητο που μπορούσε, ήταν τύπου στρατιωτικό, ψηλό αυτοκίνητο. Εμείς είμαστε ασφαλείς, αλλά δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε ψωμί τρες μέρες. δεν έχει χαθεί κανένας άνθρωπος στο χωριό μας».

Έκκληση για εγκλωβισμένη έγκυο

Η κ. Δήμητρα απηύθυνε έκκληση μέσω του MEGA για τον απεγκλωβισμό της ανιψιάς της στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, η οποία είναι έγκυος και έχει ένα παιδί 1,5 ετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γυναίκα βρίσκεται πάνω στην ταράτσα του σπιτιού της, ενώ στην περιοχή υπάρχει διακοπή ρεύματος και νερού.

«Ζητώ να τους σώσουνε, έστω με βάρκα, ελικόπτερο ή οτιδήποτε», ήταν η κραυγή αγωνίας της θείας της.

Από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων είναι και η κ. Ντίνα, η οποία είναι αποκλεισμένη και μίλησε στο MEGA.

«Δεν θα ασχοληθώ με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Απλά ενημερώνω ότι είμαι για δεύτερο 24ωρο στην ταράτσα του γείτονά μου, με το παιδί του, τη γυναίκα του και τα σκυλιά μας», είπε.

Όπως ενημέρωσε η ίδια, το σπίτι της έχει ισοπεδωθεί.

«Δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ρεύμα, τροφή και δεν υπάρχει κανείς να έρθει να μας πάρει», είπε με απόγνωση.

Η κ. Ντίνα ανέφερε πως πρόκειται για τη δεύτερη μέρα που βρίσκεται στην ταράτσα του γείτονά της, ενώ κατά τις 03:00 τα ξημερώματα ξέσπασε βροχή.

Ζητούν βοήθεια και από τη Λάρισα

Στη Λάρισα δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και συνοικίες έχουν μετατραπεί σε λασπωμένα ποτάμια καθώς υπερχείλισε ο Πηνειός.

Η κ. Βάνα επικοινώνησε με το MEGA, τονίζοντας πως έχει εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο του σπιτιού της.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα του MEGA, η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα. Ένας κάτοικος προσπαθεί να κινηθεί μέσα στο χάος που επικρατεί, με το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση του.

«Πήρα το 112, μου είπαν ότι είναι τηλεφωνικό κέντρο και ότι μπορούν μόνο να ενημερώσουν την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική. Είπαν ότι ενημερώνονται και ότι θα κινηθούν, γιατί παντού υπάρχουν προβλήματα», είπε.

«Θέλουμε μία βοήθεια. Αναγκάστηκα να έρθω επάνω, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Πρέπει κάτι να γίνει, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν μπορώ να βγω από το σπίτι», συμπλήρωσε.

Δείτε βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024