Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαγνήτης η Ελλάδα για τον luxury προορισμό

Μαγνήτης η Ελλάδα για τον luxury προορισμό

H ζήτηση για τουρισμό πολυτελείας παραμένει ισχυρή και το 2024.

H ζήτηση για luxury διακοπές τη χώρα μας παραμένει ισχυρή και το 2024 ωστόσο ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει να μείνει από προσωπικό που θα εξυπηρετεί τα εκατομμύρια νέων επισκεπτών.

Δεν βλέπω μείωση στο luxury για το 2024. Εμείς έχουμε ήδη προπωλήσει το 20% για το 2024, δήλωσε χθες σε δημοσιογραφική συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος και Co-Managing Partner του ομίλου Sani/Ikos, Δρ. Ανδρέας Ανδρεάδης, με την ευκαιρία μιας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας του Ομίλου σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό όμιλο Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ για την κατάρτιση στελεχών του ξενοδοχειακού κλάδου.

Χωρίς προσωπικό δεν υπάρχουν τουριστικές υπηρεσίες. Είναι μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού και περίπλοκο ζήτημα η εύρεση εργαζομένων, ειδικά για την χώρα μας, είπε ο κ. Ανδρεάδης.

Όπως εξήγησε άλλες χώρες όπως η Ισπανία αλλά και η Πορτογαλία που αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έχουν λόγω και ιστορικών καταβολών και διακρατικών συμφωνιών την δυνατότητα να προσελκύσουν προσωπικό από τις ισπανόφωνες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και η Πορτογαλία από τη Βραζιλία.

Η Ελλάδα λόγω της γλώσσας και της θέσης της στην απόληξη της Ευρώπης χρειάζεται πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να καλύψει το κενό ενώ έσπευσε να συμπληρώσει ότι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους όπως π.χ. στις κατασκευές δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Άφησε να εννοηθεί ότι η πολιτεία πρέπει να κινηθεί άμεσα διαφορετικά το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού θα γίνει η «μαύρη τρύπα» που θα καταπιεί την όποια ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, ο κ. Ανδρεάδης εκτίμησε ότι το 2023 θα κλείσει με ρεκόρ τόσο στις αφίξεις, όσο και τα έσοδα, τα οποία θα κυμανθούν πάνω από τα 20 δις. ευρώ όχι όμως και πάνω από τα 21 δις. ευρώ.

Χαρακτήρισε το 2023 ως μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, συμπληρώνοντας ότι ο τουρισμός πολυτελείας θα είναι αυτός που θα κάνει διαφορά το 2024 χάρη στη δυναμική που διαφαίνεται ότι έχει.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και άλλοι εκπρόσωποι πολυτελών μονάδων που επενδύουν ήδη στη χώρα μας όπως προκύπτει και από τις νέες αλυσίδες που έρχονται (Mandarin Oriental, Six Senses, κ.λ.π.).

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, μετά από μια επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο το 2023 παραμένει ισχυρή η τάση για κρατήσεις σε πολυτελή ξενοδοχειακά καταλύματα και το 2024.

Ο όμιλος Sani/Ikos έχει, ήδη, καλύψει το 20% των κρατήσεων του από τη διεθνή αγορά για το 2024 με τιμές που είναι αυξημένες από 8 έως 10%. Να σημειωθεί ότι και φέτος υπήρξαν αυξήσεις κατά μέσο όρο 10% των τιμών ενώ αντίστοιχο ήταν και το ποσοστό αύξησης του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών ξενοδοχείων για το 2023 εκτίμησε ότι στα περισσότερα θα είναι υψηλότερα το 2023 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο παράγοντας που καθορίζει στο τέλος τα οικονομικά αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων εξήγησε δεν είναι οι τιμές καθαυτές, αλλά οι εκπτώσεις τις οποίες παρέχουν οι ξενοδόχοι προκειμένου να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την πληρότητα στα καταλύματά τους. Όπως τόνισε, φέτος, σε γενικές γραμμές δόθηκαν λιγότερες εκπτώσεις σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ειδικά οι εκπτώσεις στον όμιλο Sani/Ikos το 2023 διαμορφώθηκαν κάτω από το 7% σε σύγκριση με το 13% περίπου των προηγούμενων ετών, με στόχο την επίτευξη πληρότητας στο 95%.

Νέα επενδυτικά σχέδια

Όσον αφορά τα επόμενα επενδυτικά βήματα του ομίλου ο κ. Ανδρεάδης ήταν φειδωλός είπε ωστόσο ότι εξετάζονται δύο ακόμη νέα projects, ένα στην Ελλάδα και ένα στο εξωτερικό, οι λεπτομέρειες των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς.

Παράλληλα τρέχουν οι νέες ανακοινωθείσες ήδη επενδύσεις σε Κρήτη (Κίσαμος) και Πορτογαλία (Αλγκάρβε), που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν το 2025 και το 2027 αντίστοιχα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024