Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλαλούμ στους «Σπαρτιάτες», προβληματισμός στο Μαξίμου – Ώρα αποφάσεων για τις επόμενες κινήσεις

Αλαλούμ στους «Σπαρτιάτες», προβληματισμός στο Μαξίμου – Ώρα αποφάσεων για τις επόμενες κινήσεις

Η Ηρώδου Αττικού εξετάζει την προοπτική ανάληψης πρωτοβουλίας – «Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση – Η κωλοτούμπα, ο Άρειος Πάγος, οι ευρωεκλογές.

Τα… πήγαιν’ έλα προσώπων και κατηγοριών στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Σπαρτιατών», τα οποία έχουν δημιουργήσει πρωτοφανές αλαλούμ, παρακολουθούν στενά στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση κρατά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πως μπορεί να επιστρατευθεί ένα θεσμικό «οπλοστάσιο», ώστε αυτό να ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα με τις εξελίξεις σε επίπεδο – πια – Δικαιοσύνης.

Έγκυρες πηγές επιβεβαιώνουν στο in ότι εξελίσσεται πλήρης διερεύνηση – νομική και κοινοβουλευτική – σχετικά με την προοπτική ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας στο φόντο όσων έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Βασίλη Στίγκα από την Ολομέλεια της Βουλής περί «Greek Mafia» και καταστάσεις «Δον Κορλεόνε», είχε ανοίξει το παράθυρο προαναγγέλλοντας ουσιαστικά «κοινοβουλευτικές επιπτώσεις». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με τη χθεσινή αποστροφή του ότι «εξετάζουμε γρήγορα όλες μας τις επιλογές» έδειξε ότι η Ηρώδου Αττικού επιδιώκει να εκπέμψει μήνυμα εγρήγορσης.

«Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει» σύμφωνα με τα λόγια κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα στο in. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο τηρούσαν στάση αναμονής μέχρι και τη σημερινή κατάθεση του Στίγκα στον Άρειο Πάγο, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι η ώρα των αποφάσεων δεν αργεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα επόμενα 24ωρα και πιθανώς πριν από τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για το αν και πως θα κινηθεί με βάση συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα τεθούν υπόψη του Μητσοτάκη.

Οι σχέσεις «Σπαρτιατών» και Κασιδιάρη είχαν επιβεβαιωθεί ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή που ο Στίγκας είχε σπεύσει να ευχαριστήσει για τη στήριξη τον έγκλειστο στη φυλακή Δομοκού χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη και «αν αυτές οι σχέσεις φθάνουν μέχρι του σημείου της ηγεσίας Κασιδιάρη, αυτή είναι μια δεύτερη συζήτηση, όλα αυτά παρακολουθούνται» κατά τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Κοινώς οι σοβαρές αναφορές Στίγκα ότι οι «Σπαρτιάτες» ελέγχονται από εξωθεσμικά κέντρα δεν θα μπορούσαν, σύμφωνα με το σκεπτικό των κυβερνώντων, να περάσουν χωρίς επιπτώσεις και δίχως να απαντηθούν τα ερωτήματα που εγείρονται. Ιδίως εκείνο περί πραγματικής ηγεσίας, με δεδομένο ότι προεκλογικά η πλειοψηφία πέρασε διάταξη με την οποία ο Άρειος Πάγος μπλόκαρε τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «Έλληνες».

Τα σενάρια είναι πολλά ωστόσο το θέμα δείχνει πολυπαραγοντικό και η υπόθεση απαιτεί ζυγισμένους, λεπτούς χειρισμούς. Στο κάδρο είναι το ενδεχόμενο αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης ή ακόμα και η προοπτική στοχευμένων αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής. Σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο (ΕΡΤ) εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι ο πραγματικός, αφανής αρχηγός είναι ο πρωτόδικα καταδικασμένος νεοναζί, οι βουλευτές εκπίπτουν αυτομάτως από το αξίωμά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση το δικαστήριο κρίνει αν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές ή αναδιανομή εδρών στα κόμματα.

Τους πήρε πίσω

Παράλληλα οι διεργασίες στους «Σπαρτιάτες» είναι πυρετώδεις με ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Στίγκας πήρε πίσω τους διαγραφέντες βουλευτές του Γιάννη Κόντη, Γιάννη Δημητροκάλη και Χάρη Κατσιβαρδά ώρες προτού εκκινήσει η διαδικασία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ενόσω σε κάθε περίπτωση υποθέσεις εκκρεμούν στο εκλογοδικείο.

Και ενώ ο ίδιος έχει πει ότι κάποια πράγματα χρήζουν «εισαγγελικής έρευνας», χθες υποστήριξε ότι «οι χαρακτηρισμοί, «Greek Mafia» και «ομάδα εκβιαστών», δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την κοινοβουλευτική ομάδα μας».

Ο ορίζοντας των ευρωκλογών

Στο μεταξύ υπάρχει και ο ορίζοντας των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024 με ισχυρό το σενάριο να υπάρξει ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη των εθνικών εκλογών η οποία θα αποτρέψει τη συμμετοχή του Κασιδιάρη στις κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η επέκταση – συμπλήρωση της διάταξης.

Sports in

Ελ Κααμπί: «Ήρθαμε για νίκη, το πιστεύαμε και κάναμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε» (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στην Άστον Βίλα και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε έναν θρίαμβο που όπως τόνισε πίστευαν όλοι μέσα στην ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024