Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΕΔΗΝ: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο Μεταξά αλλά ξοδεύουμε σε εργολάβους

ΠΟΕΔΗΝ: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο Μεταξά αλλά ξοδεύουμε σε εργολάβους

«Στα νοσοκομεία ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της για τις τεράστιες ελλείψεις στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά»

Τις τραγικές ελλείψεις που κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά επιβεβαιώνει η ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το να αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης χρημάτων και να σκορπάμε τα λεφτά σε εργολάβους».

Την περασμένη Παρασκευή, εργαζόμενοι του νοσοκομείου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου καταγγέλλοντας ότι «ζητιανεύουν τροφή, φάρμακα και όλα τα απαραίτητα για τη νοσηλεία των ογκολογικών ασθενών». «Παρακαλάμε για την έγκριση άλλης μιας τροποποίησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αρχικά από το ΔΣ του νοσοκομείου και στη συνέχεια από Δ.Υ.Πε. και Υπουργείο» ανέφεραν οι εργαζόμενοι, κατηγορώντας το υπουργείο ότι «ακολουθώντας την πολιτική της εξαθλίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και της ιδιωτικοποίησής τους, φαίνεται να βολεύεται από τέτοιες καταστάσεις».

Σήμερα, με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαιώνει τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Μεταξά, κάνοντας λόγω ουσιαστικά για κοινή πρακτική και σε άλλα νοσοκομεία, όπου «έρχονται εργολάβοι και απολύονται 6.000 συμβασιούχοι». «Στα νοσοκομεία ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό» τονίζει χαρακτηριστικά

«Γίνεται όμως καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία; Ασφαλώς και όχι» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ δίνοντας παραδείγματα κακοδιαχείρισης των χρημάτων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΧΗΜΕΙΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΡΠΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ  ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 6.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ.

Σήμερα στο  αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ αναβάλλονται χημειοθεραπείες.

Έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία που   μπορεί να στοιχίζει περισσότερο αναβάλλεται.

Έχουμε πολλές φορές πει ότι η δημόσια υγεία δεν φτιάχνει με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%.

Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται  από την αποτελεσματικότητα του Υπουργού υγείας που είναι αποδεδειγμένη, αλλά  συνολικά από τη κυβέρνηση. Από τα λεφτά.

Τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ. Θηλιά στο λαιμό των προϋπολογισμών τους.

Γίνεται όμως καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία;

Ασφαλώς και όχι. Παράδειγμα.

Σταδιακά από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και εγκαθίστανται εργολάβοι.

Επίσης οι πρόσθετες ανάγκες των νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται  με εργολάβους αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους.

Στα νοσοκομεία  ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούν  οι εργολάβοι στα νοσοκομεία  δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία όμως πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν  συμβασιούχους.

Θέσαμε το ζήτημα αυτό στον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό οικονομικών κο Πετραλιά. Ήδη ζήτησαν στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νίκαιας ανέθεσαν σε εργολάβο την φύλαξη για δύο μήνες με 10 φύλακες. Το  ποσό  είναι 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ. Είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Δηλαδή το μήνα οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ. Δηλαδή ο κάθε ένας 3.500 ευρώ ο μήνας. Εάν  προσλάμβανε συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν  ακριβώς τα μισά χρήματα(14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα  λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό  από ότι τώρα  μέσω του εργολάβου.

Στοιχίζουν περισσότερο από γιατρούς ο κάθε ένας από τους 6.000 εργαζόμενους που απολύεται και στη θέση τους αναλαμβάνει εργολάβος».

Η καταγγελία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο

«Η κοινοποίηση 2 εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου αναδεικνύουν τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του πετσοκόμματος που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργεία του.

«Δεν θα μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς»

Από την άλλη, χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως.

Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για τη τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί.

«Κόφτες των προϋπολογισμών των νοσοκομείων»

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αυτή τη στιγμή να παρακαλάμε για την έγκριση άλλης μιας τροποποίησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αρχικά από το ΔΣ του νοσοκομείου και στη συνέχεια από Δ.Υ.Πε. και Υπουργείο. Και μολονότι μάθαμε ότι η έγκριση από το ΔΣ του νοσοκομείου τελικά δόθηκε χτες υπάρχει η αναμονή για την έγκριση του υπουργείου. Ως πότε όλες αυτές οι διαδικασίες θα συνεχίζονται για να λειτουργούν ως κόφτες των προϋπολογισμών των νοσοκομείων; Πότε επιτέλους θα δούμε να δεσμεύονται όλα τα απαραίτητα χρήματα για τα νοσοκομεία προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς να προκύπτουν ελλείψεις, σε όλα τα απαραίτητα για τον ασθενή υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες;

Διότι βέβαια όπως μπορούμε να καταλάβουμε παρόμοια είναι η κατάσταση που αφορά την προμήθεια όλων των υλικών του νοσοκομείου, του υγειονομικού, της τεχνικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων ή και υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα ή η παρασκευή και διανομή γευμάτων. Συνεχώς μικροεντολές προμήθειας, ελάχιστοι ετήσιοι διαγωνισμοί και απευθείας αναθέσεις. Με ελλείψεις και δυσκολία στο προγραμματισμό της δουλειάς των τμημάτων να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα δημοσιευμάτων που μιλάνε για ατασθαλίες της Διοίκησης του νοσοκομείου και ελέγχους από την Αρχή Διαφάνειας και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που έχουν βγάλει πορίσματα και συνεχίζουν να ελέγχουν δεδομένα και στοιχεία, τα οποία εδώ και αρκετό διάστημα έχουν κοινοποιηθεί και στις εκάστοτε διοικήσεις του Υπουργείου. Επίσης, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που είχαμε καταγγείλει, μαζί με εργαζόμενους στην Οικονομική Υπηρεσία, την προσπάθεια εκφοβισμού τους, προκειμένου να εκτελέσουν τις εντολές της διοίκησης, ακόμη και αν αυτές δεν συνάδουν με το νόμο.

«Βολεύεται το υπουργείο»

Παρόλα αυτά καμιά παρέμβαση δεν έχει γίνει από το Υπουργείο το οποίο, ακολουθώντας την πολιτική της εξαθλίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και της ιδιωτικοποίησής τους, φαίνεται να βολεύεται από τέτοιες καταστάσεις. Το άλλοθι μιας κακοδιαχείρισης από πλευράς Διοίκησης δεν αθωώνει την πολιτική μιας κυβέρνησης, ενός υπουργείου και μιας διοίκησης νοσοκομείου που μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα, ενώ αποτελεί ιερό δικαίωμα του κάθε ένα από εμάς.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας κατά αυτόν τον τρόπο!

Απαιτούμε την άμεση επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων.

Απαιτούμε την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, φαρμάκων, τροφίμων και άλλων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Εμείς θα είμαστε εδώ να παλεύουμε για να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο μας και να εξυπηρετεί τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και θα καταγγέλλουμε τις πολιτικές που επιβάλλουν κυβερνήσεις και διοικήσεις και οι οποίες εξαθλιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Sports in

Ελλάδα – Πολωνία 78-73: Θετικό δείγμα ενόψει Προολυμπιακού (vid)

Η Ελλάδα παρουσίασε ένα καλό πρόσωπο (πλην του πρώτου δεκαλέπτου) στο πρώτο της φιλικό και επιβλήθηκε με 78-73 της Πολωνίας στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024