Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πληθωρισμός ιδεών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Πληθωρισμός ιδεών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τα όσα έχουν ανακοινωθεί, δηλωθεί ή επιχειρηθεί να θεσμοθετηθούν στο μέτωπο της φοροδιαφυγής ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Στη γενική νωθρότητα που χαρακτηρίζει το πρώτο δίμηνο της νέας κυβέρνησης, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο σκάει σχεδόν κάθε μέρα μια είδηση. Τα όσα έχουν ανακοινωθεί, δηλωθεί ή επιχειρηθεί να θεσμοθετηθούν στο μέτωπο της φοροδιαφυγής ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Αν και ακόμα δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα, πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχει γίνει μια καλή αρχή.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής φαίνεται ότι έχουν βρει ευήκοα ώτα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση να είναι πρωτοφανής. Ενδεχομένως όσα έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν να είναι περισσότερα από αυτά που μπορεί να αφομοιώσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Από την άλλη, έχει ανοίξει όλη η ατζέντα των θεμάτων και το φθινόπωρο αναμένεται ακόμα πιο θερμό όταν θα έρθει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και θεσμούς που κινούνται κάτω από τα ραντάρ της Εφορίας, όπως η βραχυχρόνια μίσθωση.

Υπάρχουν προφανώς και υπερβολές για τα ποσά που λένε ότι συνέλεξαν ή για την αυστηρότητα που σε πολλές περιπτώσεις εξαντλείται ύστερα από πολλά χρόνια χαλάρωσης, ειδικά στους επιτόπιους ελέγχους. Αλλά και αυτά υπάρχουν στο παιχνίδι, όταν πας να αλλάξεις μια κατάσταση, να διαμορφώσεις μια νέα νοοτροπία μεγαλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης.

Κατά τα άλλα, όλα ευπρόσδεκτα. Καλά και τα νέα κίνητρα με όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που έρχονται. Πρέπει να γίνουν όσο γίνεται πιο γενναία. Καλύτερος ο στενός «κορσές» στους 150.000 οφειλέτες του Δημοσίου που ενώ είχαν το δικαίωμα να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αυτοί δεν το έπραξαν. Λογικά ήδη τρέχουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακινήτων και ποσών εις χείρας τρίτων.

Στην ίδια θετική κατεύθυνση και ο έλεγχος της εικονικής αποταμίευσης, μέσω της ανάλωσης κεφαλαίου από εισοδήματα παρελθόντων ετών. Ενα γνωστό γαϊτανάκι που νομιμοποιούσε συναλλαγές με προφανή χρήματα φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το διάστημα των 60 ημερών η Εφορία «πάτησε το πόδι της» σε νέους τομείς της οικονομίας, ενδεχομένως για πρώτη φορά. Οπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιστοσελίδες, Facebook, TikTok, Instagram, αποτελούν χώρους όπου διαπιστώνεται ανέλεγκτη φορολογική ύλη και λαμπεροί (ες) influencers διαπιστώνουν για πρώτη φορά ότι υπάρχουν και φορολογικές Αρχές. Η πρώτη μεγάλη ωστόσο αλλαγή που θα κλείσει πολλές από τις τρύπες της φοροδιαφυγής θα γίνει τους επόμενους μήνες, όταν θα συνδεθούν τα μηχανάκια των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε με κάρτα και να μην κόβεται καμία απόδειξη. Ολα αυτά μπροστά στα μάτια όλων μας. Προφανώς με την ανοχή μας. Από ό,τι γίνεται αντιληπτό, οι ιδέες περισσεύουν. Περισσεύουν ωστόσο και τα παλαιότερα νομοθετήματα που έμειναν στα χαρτιά.

Οπως επί 10 χρόνια η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, σημάδι ότι κοινωνικές ομάδες με ισχυρή πολιτική δύναμη συνεχίζουν να μπορούν να μπλοκάρουν μεταρρυθμίσεις. Επίσης δεν έχει βρεθεί ακόμα η λύση για τα παντελώς «μαύρα» εισοδήματα τα οποία γίνονται κατανάλωση, απλά γιατί επιτρέπονται οι συναλλαγές σε μετρητά έως 500 ευρώ. Μια τελευταία γενναία λύση θα ήταν η ελαχιστοποίηση του ορίου συναλλαγών με μετρητά…

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024