Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Liliana Cavani: Η 90χρονη σκηνοθέτης είναι η πρώτη γυναίκα που παίρνει Χρυσό Λέοντα

Liliana Cavani: Η 90χρονη σκηνοθέτης είναι η πρώτη γυναίκα που παίρνει Χρυσό Λέοντα

Συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο της από την ηθοποιό Σάρλοτ Ράμπλινγκ, που είχε σκηνοθετήσει το 1974, στην ταινία «The Night Porter».

«Είμαι η πρώτη γυναίκα που παίρνει αυτό το βραβείο. Υπάρχουν γυναίκες σεναριογράφοι και σκηνοθέτες που δουλεύουν εξίσου καλά με τους άντρες. Δεν είναι σωστό να μην τους δίνουμε την ευκαιρία να είναι ορατές. Νομίζω ότι το φεστιβάλ θα πρέπει να το λάβει υπόψη του αυτό. Ελπίζω ότι αυτή η αρχή θα έχει και συνέχεια στο βάθος του χρόνου».

Στα 90 της χρόνια η θρυλική Ιταλίδα σκηνοθέτης, Liliana Cavani, βρέθηκε στη σκηνή της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ Βενετίας για να παραλάβει τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα του κινηματογραφικού θεσμού για τη συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο. Η σκηνοθέτης με τη μεγάλη καλλιτεχνική διαδρομή απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη αναγνώριση των γυναικών συναδέλφων της στη βιομηχανία του σινεμά.

Η λαμπρή καριέρα

Η Λιλιάνα Καβάνι είναι Ιταλίδα σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος του κινηματογράφου. Ανήκει σε μια γενιά κινηματογραφιστών από την Εμίλια-Ρομάνια που άκμασε τη δεκαετία του 1970, όπως ήταν οι Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Πιερ Πάολο Παζολίνι και Μάρκο Μπελλόκκιο.

Η μεγάλη συγκίνηση

Το κοινό την καταχειροκρότησε όρθιο για αρκετή ώρα.  Το βραβείο παρέλαβε από την Σάρλοτ Ράμπλινγκ: «Μπορείς να πεις ότι η ταινία «The Night Porter» καθόρισε και τις δύο μας. Η Λιλιάνα δεν μάς έδινε απαντήσεις. Δεν προσπάθησε να το αναλύσει ή να το εκλογικεύσει. Γύρισε απλά την κάμερά της προς το τέρας», είπε η ηθοποιός για την ταινία που έδειχνε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η Καβάνι μάς ανάγκασε να αμφισβητήσουμε την ομορφιά, την ασχήμια και το δυσεπίλυτο».

View this post on Instagram

A post shared by Labodif (@labodif)

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024