Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ως αποδιοπομπαίος τράγος της διάλυσης του Λιβάνου

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ως αποδιοπομπαίος τράγος της διάλυσης του Λιβάνου

Οι ομοφοβικές πολιτικές που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από την κοινωνικοοικονομική κρίση του Λιβάνου.

Όταν οι χριστιανοί εξτρεμιστές του Soldiers of God εξαπέλυσαν ομοφοβικές απειλές σε μπαρ της Βηρυτού κατά τη διάρκεια ενός drag show, τα μέλη του είχαν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα για τους θαμώνες: «Σας έχουμε προειδοποιήσει εκατό φορές… αυτή είναι μόνο η αρχή».

Η ομάδα, τα μέλη της οποίας μερικές φορές φέρουν όπλα, έχει επανειλημμένα απειλήσει άτομα που συνδέονται με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Λιβάνου, κατηγορώντας τους ότι «προωθούν την ομοφυλοφιλία» εν μέσω αύξησης της ομοφοβικής ρητορικής από τους πολιτικούς της χώρας.

Ο Λίβανος θεωρείται εδώ και καιρό προπύργιο σχετικής ανοχής σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, με κλαμπ, μπαρ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που είναι φιλικά προς τους ομοφυλόφιλους στην πρωτεύουσα.

Αποδιοπομπαίος τράγος

Οι χώροι σχετικής ασφάλειας άκμασαν παρά την αυξανόμενη πίεση από συντηρητικά στοιχεία σε όλη τη λιβανική κοινωνία. Ωστόσο, τα άτομα LGBTQ+ λένε ότι έχουν παρατηρήσει μια μετατόπιση από μια δυσάρεστη ανοχή σε αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματα της χώρας.

Αντί να διορθώσουν την οικονομία ή να απαιτήσουν δικαιοσύνη στον απόηχο μιας θανατηφόρας έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, ορισμένες από τις πιο συντηρητικές προσωπικότητες του Λιβάνου έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ο ακτιβιστής Tarek Zeidan, μιλώντας στον Guardian, σχολίασε με ένα καυστικό σχόλιο όταν ρωτήθηκε πώς ένιωθε για τον νέο ζήλο των πολιτικών να στοχοποιήσουν την κοινότητά του. «Ποιος κατέστρεψε τις οικογένειες μας – ήμασταν εμείς; Ή μήπως ήταν οι πολιτικές που προκάλεσαν την πλήρη διάλυσά της, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να εργαστούν αλλού.

«Ποιος κατέστρεψε την κοινωνία; Εμείς, που είμαστε μέρος της κοινωνίας από την ίδρυσή της, ή αυτοί;».

Ο Zeidan, ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας για τα δικαιώματα LGBTQ+ Helem, πρόσθεσε: «Αυτή είναι η κατασκευή ενός ηθικού πανικού για να δικαιολογηθεί μια καταστολή και να αποσπαστεί η προσοχή του κοινού από τις αντιδημοφιλείς πολιτικές τους».

«Είναι απειλή»

Ο ηγέτης του ισχυρού κινήματος της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, χρησιμοποίησε αρκετές πρόσφατες ομιλίες για να επικρίνει την κοινότητα LGBTQ+, δηλώνοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να σκοτώνονται, κατηγορώντας τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία και περιγράφοντας την κοινότητα ως «άμεση απειλή για την κοινωνία».

Στη συνέχεια, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε αύξηση του αριθμού των διαδικτυακών απειλών, ωθώντας την εφαρμογή γνωριμιών Grindr να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των χρηστών.

Εν τω μεταξύ, ο εν ενεργεία υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου, Mohammad Mortada, είπε ότι η ταινία «Barbie» πρέπει να απαγορευτεί για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» καθώς και για «αντίθεση με θρησκευτικές αξίες και ηθική».

Ο βετεράνος ακτιβιστής Georges Azzi, ο οποίος ίδρυσε το Helem καθώς και το Αραβικό Ίδρυμα για τις Ελευθερίες και την Ισότητα χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νασράλα ως τρόπο ώστε η ομάδα «να επιτεθεί στην κοινωνία μας και να δημιουργήσουν έναν πόλεμο που μπορούν να κερδίσουν».

Θεωρεί τα σχόλια του Νασράλα ως τρόπο αποσπάσεως της προσοχής του κοινού, ιδίως από την επέτειο μιας καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από τρία χρόνια που σκότωσε περισσότερους από 220 ανθρώπους, τραυμάτισε χιλιάδες και κατέστρεψε περιοχές της πρωτεύουσας. «Οποιοδήποτε θέμα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων από αυτό, θα το δεχτούν», είπε.

«Υπηρετούν τον διάβολο»

Ο Νασράλα έχει επανειλημμένα επικρίνει τους ομοφυλόφιλους μαζί με τους αντιπάλους των παιδικών γάμων τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι «καταστρέφουν τις κοινωνίες» και οι ομάδες που εργάζονται για την καταπολέμηση του πρόωρου γάμου «υπηρετούν εν αγνοία τους τον διάβολο».

Ο Zeidan έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της κλιμάκωσης της ομοφοβίας στον Λίβανο και των τακτικών που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ένας Ιρακινός βουλευτής πρότεινε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει τη θανατική ποινή σε όσους έχουν καταδικαστεί για σχέσεις ομοφυλοφίλων και να φυλακίσει οποιονδήποτε κατηγορείται για «μίμηση γυναικών» έως και τρία χρόνια.

Οι πολιτικές αυτές, είπε, «αποπροσανατολίζουν από τα προβλήματα όπως το ρεύμα, το νερό, την υποτίμηση της λίρας και την κρίση που ο Λίβανος βρίσκεται, ώστε να μιλάμε για μια αόρατη άυλη απειλή ομοφυλοφιλίας που έρχονται για τα παιδιά σας».

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024