Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κόφτης» από τις Βρυξέλλες στις διαφημίσεις των Big Tech και των Social Media

«Κόφτης» από τις Βρυξέλλες στις διαφημίσεις των Big Tech και των Social Media

Ποιοι τεχνολoγικοί κολοσσοί επηρεάζονται

Αντιμέτωποι με πιο αυστηρή εποπτεία ειδικά για τον τρόπο που παρακολουθούν τους χρήστες στο διαδίκτυο ώστε να τους στοχεύουν πιο αποτελεσματικά με διαφημίσεις βρίσκονται από την Παρασκευή οι τεχνολογικοί κολοσσοί.

Από τις αλλαγές αυτές φαίνεται ότι επηρεάζονται μέχρι τώρα τουλάχιστον 19 τεχνολογικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ πλατφορμών κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ειδικά αυτές των Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest και Snapchat. Υπάρχουν επίσης πέντε διαδικτυακοί όμιλοι αγορών που επηρεάζονται, η Amazon, η Booking.com, η κινεζική Alibaba AliExpress και η γερμανική Zalando.

Επιπλέον καταστήματα αγορών εφαρμογών για κινητές συσκευές Google Play και App Store της Apple υπόκεινται στους νέους κανόνες, όπως και η μηχανή αναζήτησης της Google και η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft. Επίσης οι Χάρτες της Google και η Wikipedia συμπληρώνουν τη μέχρι στιγμής λίστα της αυστηρότερης εποπτείας. Είναι ενδεικτικό ότι επικαλούμενη τους νέους κανόνες, η Meta Platforms είχε αναστείλει στην ΕΕ την κυκλοφορία του αντιπάλου της στο Twitter, του Threads.

Τι αλλάζει

Οι σαρωτικοί κανόνες αυστηρότερης εποπτείας περιλαμβάνουν την απαγόρευση της στόχευσης διαφημίσεων σε χρήστες με βάση τη θρησκεία, το φύλο ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Περιλαμβάνουν επίσης μηχανισμούς που αναγκάζουν τις πλατφόρμες να αποκαλύπτουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ή της προπαγάνδας. Επιπλέον περιλαμβάνουν νέα μέτρα προστασίας για ανηλίκους.

Με τη νομοθεσία που είναι γνωστή ως EU Digital Services Act, πλέον υπάρχουν πλέον απειλές για πρόστιμα πολλών δισ. ευρώ για μη συμμόρφωση και απαιτήσεις για μείωση στοχευμένων διαφημίσεων σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών. Ειδικότερα, η λίστα της ΕΕ βασίζεται στο πόσους χρήστες έχει μια πλατφόρμα τεχνολογίας . Όσες τέτοιες εταιρείες έχουν 45 εκατομμύρια (10% του πληθυσμού της ΕΕ) ή περισσότερο θα αντιμετωπίσουν το υψηλότερο επίπεδο ρύθμισης της νομοθεσίας DSA.

Κάνουν αλλαγές οι εταιρείες

Ήδη, εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Meta, η Snap και η TikTok έχουν λάβει μέτρα για να προσφέρουν σε εκατομμύρια χρήστες τους την επιλογή να απενεργοποιήσουν κάποιο εξατομικευμένο περιεχόμενο παρακολούθησης της δραστηριότητάς τους, που ήταν βασικό για την επιτυχία των πλατφορμών στην προσέλκυση χρηστών και διαφημιστών.

Αυτές οι εταιρείες μαζί με την Google έχουν ακόμη περιορίσει τις στοχευμένες διαφημίσεις για κάτω των 18 ετών, παρέχοντας παράλληλα στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί έχουν στοχοποιηθεί από συγκεκριμένες διαφημίσεις, όπως αναφέρουν οι Φαινλανσιαλ Τάιμς.

Η Meta του Facebook αναφέρει ότι ήδη πάνω από 1.000 άτομα εργάζονται επί του παρόντος για τη συμμόρφωση της εταιρείας στη νομοθεσία DSA.

Η TikTok ανακοίνωσε επίσης ότι έχει αναθέσει σε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους της να εργαστούν για τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους κανονισμούς DSA.

Οι αντιδράσεις από ομίλους

Ωστόσο, εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες για να μην εφαρμοστούν κάποιοι από αυτούς τους κανόνες. Η Amazon και η γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης στο Διαδίκτυο Zalando έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να θεωρούνται «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες» ώστε να υπόκεινται στη νομοθεσία αυτή σύμφωνα με τους ΦΤ.

Η Amazon πιστεύει ότι ο νόμος για αυστηρότερη εποπτεία και λιγότερες διαφημίσεις πρέπει να επικεντρωθεί σε εταιρείες που διανέμουν πληροφορίες και όχι φυσικά προϊόντα και για τις οποίες η διαφήμιση ήταν το κύριο έσοδό τους -και όχι οι λιανικές πωλήσεις. Η Zalando πιστεύει ότι πολύ λίγοι πελάτες επισκέπτονται τους ιστότοπούς της για να επηρεαστούν από τους νέους κανόνες.

Οποιαδήποτε επιχείρηση παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες σε Ευρωπαίους θα πρέπει τελικά να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία DSA. Οι μικρότερες θα αντιμετωπίσουν λιγότερη εποπτεία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, ωστόσο. Επίσης έχουν άλλους έξι μήνες πριν να πρέπει να συμμορφωθούν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024