Σομαλία: Αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ – «Σκοτώθηκαν 13 τζιχαντιστές της Σεμπάμπ»
Διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο επιχειρήσεις εναντίον της Σεμπάμπ
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως πιστεύει ότι 13 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στη νότια Σομαλία που διεξήχθη στο πλαίσιο «αμυντικής» επιχείρησης κατόπιν αιτήματος της σομαλικής κυβέρνησης.
Σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα και συμμαχικές δυνάμεις διεξάγουν εδώ κι έναν χρόνο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να διώξουν τη Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, από τομείς στο κεντρικό τμήμα της χώρας στο Κέρας της Αφρικής.
Από την πλευρά της, η οργάνωση συνεχίζει να διαπράττει επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.
Το αμερικανικό μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM, «Διοίκηση Αφρικής») διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι το αεροπορικό πλήγμα έγινε κοντά στη Σεϊέρα, περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κισμάγιο.
Κατά την ανακοίνωση, εξαπολύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές Σάββατο (26η Αυγούστου) για να «υποστηριχθούν» δυνάμεις του στρατού που είχαν εμπλακεί σε μάχη με μέλη της Σεμπάμπ.
Η «αρχική εκτίμηση» της AFRICOM είναι πως «σκοτώθηκαν 13 μέλη της Σεμπάμπ» και «δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε κανένας άμαχος».
Την Παρασκευή, ο στρατός και συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την κοινότητα Ελ Μπουρ, προπύργιο της Σεμπάμπ στην κεντρική Σομαλία, εξέλιξη που οι αρχές χαρακτήρισαν σημαντική επιτυχία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων.
Αναλυτές θεωρούν πως η δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εξαλείψει την τζιχαντιστική οργάνωση δεν είναι ρεαλιστική.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- ΚΕΔΕ για αποκέντρωση, θεσμική αυτοτέλεια και ενίσχυση των Δήμων
- Χιλιάδες συλλήψεις σε επιχείρηση της Interpol για τη διαδικτυακή απάτη –
- Πέθανε η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη: «Αναπνέουμε πιο ελεύθερα χάρη σε εκείνη»
- Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο νεαρός που έκανε βουτιά στο νερό και έσπασε τον αυχένα του
- Ο Λεμπρόν… σκέφτεται τους Χιτ του Γιάννη: «Οι τρεις ομάδες που εξετάζει για το επόμενο βήμα»
- Το… δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ – Γιατί ο Στάρμερ δεν το πήρε μαζί του
- Άργος: Στο μικροσκόπιο της βαλλιστικής οι 13 κάλυκες και οι τρύπες από σφαίρες στον τοίχο – Βίντεο από το σημείο
- Θάλεια Ματίκα – Τάσος Ιορδανίδης: Επεισοδιακή παράσταση στο Κιλκίς λόγω μιας ακρίδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442