Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανίσχυρη παγκόσμια κλεπτοκρατία

Πανίσχυρη παγκόσμια κλεπτοκρατία

Οι πολιτικοί κρατούμενοι περιφρονούσαν ιδεολογικά το σοβιετικό σύστημα και επιζητούσαν κάποιον τρόπο ανατροπής του

Το ισχυρότερο υπόγειο σύστημα εξουσίας στον κόσμο αναπτύχθηκε μέσα στη Ρωσία από τα χρόνια των Τσάρων, της σοβιετικής απολυταρχίας αργότερα και με ισχυρότατα πλοκάμια μέχρι και σήμερα. Η διαβόητη ρωσική μαφία, με ρίζες στα τρομερά γκουλάγκ της απόμακρης Σιβηρίας, έχει σήμερα επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι «ληστές εντός νόμου» (Βορ-βι-ζακόνε), δηλαδή οι ηγέτες της μαφίας, που είχαν οργανωθεί σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χώρας, είχαν ουσιαστικά τον έλεγχο των εκεί εγκαταστάσεων έχοντας δημιουργήσει πειθαρχημένες ιεραρχίες με δικούς τους αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό οι «Βόρι» μέσα στα στρατόπεδα κανόνιζαν τα καθήκοντα των κρατουμένων επιλέγοντας και ποιοι από τους «πολιτικούς» φυλακισμένους μπορούσαν να περάσουν τη ζωή τους εκεί με λιγότερους κινδύνους για τον εαυτό τους. Το ζήτημα ήταν πως οι δύο αυτοί τύποι κρατουμένων ήσαν μεν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, μοιράζονταν όμως κάποιες κοινές αρχές.

Αυτή ήταν βασικά το ότι δεν πειθαρχούσαν στο κράτος. Για διαφορετικούς βέβαια λόγους, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Οι πολιτικοί κρατούμενοι περιφρονούσαν ιδεολογικά το σοβιετικό σύστημα και επιζητούσαν κάποιον τρόπο ανατροπής του. Οι Βόρι, από την άλλα πλευρά, θεωρούσαν τον εαυτό τους έντιμους, σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους. Με τον δικό τους τρόπο βέβαια. Με γροθιές και με πονηριά. Περιφρονούσαν αυτούς που θεωρούσαν «απατεώνες με στολές», που χρησιμοποιούσαν τους νόμους για να προωθήσουν τις κομπίνες τους.

Οι κλέφτες αποτελούν μέρος της μυθολογίας στη Ρωσία, όπως για παράδειγμα η μαφία στην Αμερική έχει ηρωοποιηθεί μέσω του κινηματογράφου. Η μουσική τους και το ιδιαίτερό τους λεξιλόγιο έχουν ευρεία διάδοση στη χώρα. Αλλο όμως πράγμα είναι οι μύθοι κι άλλο η πραγματική ιστορία. Στη διάρκεια των σοβιετικών στρατοπέδων αιχμαλωσίας αναπτύχθηκε η ιδιαίτερή τους κουλτούρα. Και κλονίστηκε με τον θάνατο του Στάλιν. Τότε οι πολιτικοί διωκόμενοι και εκτοπισμένοι απελευθερώθηκαν. Κι έγινε προσπάθεια από τις Αρχές να εξαρθρωθούν οι μαφιόζοι. Τότε δημιουργήθηκαν σύνθετες και περίεργες σχέσεις.

Με τη χρησιμοποίηση πληροφοριοδοτών έσπασε ο κωδικός της μη συνεργασίας. Εκτοτε οι μαφιόζοι των συμμοριών άρχισαν να έρχονται σε στενή συνεργασία με τα όργανα του νόμου βοηθώντας οι μεν τους δε ανάλογα με τις ανάγκες. Λαθραία προϊόντα και εξασφάλιση πολυτελών ανέσεων έγιναν αντικείμενο αυτών των συναλλαγών. Που για κάποιους σήμανε την απόκτηση τελικά μεγάλων περιουσιών. Κάτι που επιτάθηκε με την πτώση του σοβιετικού συστήματος. Τότε οι «Βόρι» βρέθηκαν στο κέντρο των εξελίξεων χρησιμοποιώντας και πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών για ασφάλεια, προστασία και εξαναγκασμό. Σε λίγο επεκτάθηκαν στο εξωτερικό. Παίζοντας κρίσιμο ρόλο σε δράσεις σε άλλες χώρες, επιχειρηματικές ή με πολιτική στόχευση. Επαιξαν ρόλο στην κατάληψη της Κριμαίας αλλά και στον συντονισμό hackers για έλεγχο πληροφοριακών συστημάτων και επιρροή σε εκλογές.

Ενα πανίσχυρο σύστημα κλεπτοκρατίας με πλοκάμια πλέον παντού…

Πηγή: Εντυπη εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024