Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιχείρηση «Ελεύθερα Πεζοδρόμια»

Επιχείρηση «Ελεύθερα Πεζοδρόμια»

«ΤΑ ΝΕΑ» παρακολούθησαν από κοντά ελέγχους και αφαίρεση παράνομων τραπεζοκαθισμάτων από τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο

Ωρα πέντε παρά τέταρτο, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, απόγευμα Τετάρτης, στο Θησείο. Ενα δωδεκαμελές κλιμάκιο του Δήμου Αθηναίων, αποτελούμενο από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, Απόστολο Κόσυβα, έχει προσεγγίσει δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα που βλέπουν προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, προ επτά ημερών είχαν επιδοθεί πρόστιμα για παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου.

Προχθές ήταν η ώρα της κρίσεως, η μέρα του επανελέγχου κατά την οποία θα φαινόταν αν συμμορφώθηκαν μαζεύοντας τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα ή αν θα χρειαζόταν να τα μαζέψει για εκείνους ο δήμος.

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας δόθηκε το σινιάλο να πλησιάσουν τα φορτηγά, καθώς και οι δύο επιχειρήσεις είχαν αγνοήσει τα προειδοποιητικά πρόστιμα, η μία καταλαμβάνοντας 10 επιπλέον τ.μ. (με 3 μακρόστενους πάγκους και 21 καρέκλες) και η άλλη καταλαμβάνοντας 50 επιπλέον τ.μ. (με 14 τραπέζια, 29 καρέκλες και έναν τριθέσιο καναπέ) από τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.

Μία ώρα αργότερα, τα δύο φορτηγά ήταν γεμάτα και έτοιμα να πάρουν τον δρόμο για τις αποθήκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας. «Και τώρα ποιο μαγαζί έχει σειρά;» ρωτήσαμε τον επικεφαλής της επιχείρησης. «Για σήμερα, κανένα. Δεν θα χρειαστεί» απάντησε εκείνος, δείχνοντάς μας τους γύρω καταστηματάρχες που, ενώπιον έκπληκτων τουριστών, μάζευαν όπως όπως ό,τι προλάβαιναν από όσα παρανόμως είχαν απλώσει και εκείνοι στον ίδιο πεζόδρομο.

Οπως εξήγησε ο Απόστολος Κόσυβας, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις από όπου έγινε προχθές απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων θα επανελεγχθούν και αν και πάλι πιαστούν να καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο, τότε θα προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές σε σφράγιση.

Οι επόμενες κινήσεις

«Μακάρι να υπάρξει κι ένα «κίνημα τραπεζοκαθισμάτων». Θα ήθελα πάρα πολύ να το δω. Στην πραγματικότητα είναι ένα κίνημα για τη νομιμότητα» είχε αναφέρει μόλις ένα 24ωρο πριν από την επιχείρηση στην Αποστόλου Παύλου ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, προαναγγέλλοντας τρόπον τινά τις επόμενες κινήσεις του δήμου για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, σε μια απόπειρα να κλείσει το μάτι στους δημότες ώστε να αγκαλιάσουν την επιχείρηση απελευθέρωσης των αθηναϊκών πεζοδρομίων, στα πρότυπα του κινήματος που σαρώνει φέτος το καλοκαίρι τις ελληνικές ακτές για παραλίες ελεύθερες από ξαπλώστρες.

«Εντείνουμε τους ελέγχους για την αυθαίρετη κατάληψη μη παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα. Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε την παράνομη κατάληψη και να διασφαλίσουμε τους νόμιμους επιχειρηματίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παραβατών. Επιβάλλουμε στους παραβάτες πρόστιμα και στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, στη συνέχεια, αποσύρουμε τα τραπεζοκαθίσματα από τους κοινόχρηστους χώρους που παράνομα χρησιμοποιούν. Ταυτόχρονα, με το νέο νομικό πλαίσιο που εισηγηθήκαμε και έγινε νόμος, προχωράμε σε σφράγιση των επιχειρήσεων που παρανομούν από μία έως πέντε ημέρες. Οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν σε όλους μας. Η παραχώρηση τμημάτων στα καταστήματα εξυπηρετεί τη λειτουργία τους αλλά όταν κάνουν κατάχρηση παραβιάζουν τα δικαιώματα των υπολοίπων. Η προσπάθειά μας κατευθύνεται στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη» ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο Βασίλειος Κορομάντζος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης που θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα σε άλλες γειτονιές της Αθήνας.

Σφραγίσεις

Από την αρχή του έτους, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούνται σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) από κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, έως τις 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 3.653 Εκθέσεις Ελέγχου Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου, 1.312 Εντολές Αρσης, 192 Επιχειρήσεις Απομάκρυνσης, ενώ βάσει του νέου νόμου 28 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σφραγίστηκαν από μία έως πέντε ημέρες για παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024