Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στο «επιτελικό» κράτος «βάζουν» οι πυρκαγιές - Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση

Φωτιά στο «επιτελικό» κράτος «βάζουν» οι πυρκαγιές – Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση

Στο ίδιο έργο θεατές κάθε καλοκαίρι - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης για τις μεγάλες φωτιές που μαίνονται στη χώρα - Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών

Για μία ακόμη φορά βλέπουμε την Ελλάδα να καίγεται από άκρη σε άκρη και το κράτος να «τρέχει» πίσω από τις καταστάσεις, καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση, για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα και τη διαχείρισή τους από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν έχει περάσει πάνω από ένας μήνας, άλλωστε, από όταν «βομβάρδιζαν» το «επιτελικό κράτος» για τις απανωτές αποτυχίες: αιματηρά επεισόδια και δολοφονία 29χρονου φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, αν και η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε εκ των προτέρων όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να τα αποφύγει, πολύωρος εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην εθνική Αθηνών – Κορίνθου, εξαιτίας μιας φωτιάς που εκδηλώθηκε σε βυτιοφόρο και, φυσικά, ξανά και ξανά πυρκαγιές – στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια και, πάνω απ’ όλα, στη Μαγνησία, που κατέληξε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας εκρήξεις στην περιοχή και σε… όσα πιστεύαμε για την εθνική μας ασφάλεια.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούν την κυβέρνηση στη Βουλή

Οι νέες πυρκαγιές που καίνε την Αλεξανδρούπολη, την Πάρνηθα και την Ροδόπη, τις τελευταίες μέρες, οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δια του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου, να υποβάλει αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τις φωτιές, κάτι που ζητάει για δεύτερη φορά, καθώς το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει η αξιωματική αντιπολίτευση και στις 24 Ιουλίου, δίχως να εισακουστεί από την κυβέρνηση.

Το ίδιο αίτημα υπέβαλε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με νέα, ολοκληρωμένα και σύγχρονα σχέδια.

Σημειωτέον δε, πως και οι δύο πολιτικοί, στα κείμενα των επιστολών τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην «ανεπάρκεια» του κρατικού μηχανισμού, παραθέτοντας όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, δηλαδή τις καταστροφικές πυρκαγιές, από τις οποίες απειλήθηκαν – όπως τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος – «βασικές και κρίσιμες δομές της χώρας, όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά και πολλές ακόμα στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Όσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και τους συμπολίτες μας, αποδείχθηκε ότι δεν δίδαξαν τίποτα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα».

Την Πέμπτη, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον Έβρο και τη Ροδόπη για τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο ΠΓΝΑ και το Κέντρο Πληροφόρησης στη Δαδιά.

Στην Ροδόπη θα βρεθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης την Πέμπτη, ο οποίος θα μεταβεί στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές και, στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα χωριά Σώστης και Πολύανθος του Δήμου Ιάσμου.

Κουτσούμπας: Αντί να σπαταλά δημόσιο χρήμα ο Μητσοτάκης…

Στην πυρόπληκτη Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και με τις αρμόδιες πυροσβεστικές αρχές.

Ο κ. Κουτσούμπας επέρριψε «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» στην κυβέρνηση για το ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «σπαταλά δημόσιο χρήμα» σε άλλες «επικίνδυνες» για τη χώρα δραστηριότητες, αντί να το διοχετεύει στην ενίσχυση Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αντί να σπαταλά το δημόσιο χρήμα που πληρώνει ο ελληνικός λαός με ιδρώτα, κόπους και θυσίες μέσα απ’ την μεγάλη φορολογία, αντί να στέλνει οπλικά συστήματα στον Ζελένσκι, στους Ναζί του Αζόφ, να εκπαιδεύει πιλότους Ουκρανούς στα F-16, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, αντί να συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές και να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνεται ορμητήριο για πολεμικές στρατιωτικές αποστολές στην περιοχή με μεγάλο κόστος – που αυτή δεν είναι ανάπτυξη, αλλά είναι ανασφάλεια για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για το λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – θα πρέπει να το δώσει για να ενισχυθεί η Πυροσβεστική με προσωπικό, με πυροσβεστικά οχήματα, με πυροσβεστικά αεροπλάνα, να φτιαχτούν υποδομές, το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές, το φθινόπωρο και τον χειμώνα για τις πλημμύρες, για τις χιονοπτώσεις».

«Δεν μας φταίνε ο ‘στρατηγός άνεμος’ και η κλιματική αλλαγή»

«Δεν μπορούμε να στρέφουμε τα πυρά μας ούτε στον ‘στρατηγό άνεμο’, ούτε στην κλιματική αλλαγή, αυτά πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα, η κατάσταση έτσι είναι κάθε καλοκαίρι και θα χειροτερεύει από ‘δω και πέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως δεν μπορούμε επίσης «να τα ρίχνουμε στην αμέλεια διαφόρων πολιτών, που κι αυτή υπάρχει και θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν τα μέτρα τους, ούτε σε μετανάστες, πρόσφυγες, που φεύγουν από τις χώρες τους και έρχονται εδώ».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο πρωτοφανές περιστατικό στον Έβρο, που ανέδειξε το in, με την «σύλληψη» μεταναστών από αυτόκλητους «πολιτοφύλακες», και υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να δημιουργούνται μίση, αντιπαλότητες και ο ελληνικός λαός να συμμετέχει σε τέτοιες ‘πρωτοβουλίες’ που παίρνουν διάφοροι απαράδεκτοι, φασίστες και εδώ στην περιοχή, ακροδεξιά μορφώματα, όπως του κ. Βελόπουλου και άλλοι, γύρω απ’ αυτό το ζήτημα», ξεκαθαρίζοντας πως «είμαστε κάθετοι σε όλα αυτά τα ζητήματα!».

Μαρινάκης: Μετά τις πυρκαγιές προ ημερησίας

Απάντηση στους Φάμελλο και Ανδρουλάκη έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαμηνύνοντας πως «την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό ‘ακτιβισμό’» και προσθέτοντας πως «θα έρθει η ώρα του απολογισμού».

«Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων», προανήγγειλε ο κ. Μαρινάκης.

«Τώρα προέχει η κατάσβεση και όχι η σύγκρουση», σημειώνει η κυβέρνηση, η οποία, σε κάθε περίπτωση, από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου για μια δεύτερη θητεία έχει βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο» ουκ ολίγες φορές.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024