Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από την απομόνωση στην κορυφή του κόσμου

Από την απομόνωση στην κορυφή του κόσμου

Πως η ΣαΚάρι Ρίτσαρσον σε δύο χρόνια άλλαξε ριζικά τη ζωή της.

Τη χρονιά που γεννήθηκε (2000) η ΣαΚάρι Ρίτσαρσον, νέα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στα 100 μέτρα, στον παγκόσμιο στίβου μεσουρανούσε μια άλλη Αμερικανίδα, η Μάριον Τζόουνς που κέρδιζε παντού μεταξύ άλλων και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ αφήνοντας δεύτερη την Κατερίνα Θάνου.

Αργότερα όμως ο μύθος της γκρεμίστηκε καθώς η Μάριον Τζόουνς ομολόγησε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών (ήταν μπλεγμένη και στην υπόθεση της Balco) και τιμωρήθηκε με εξάμηνη φυλάκιση ενώ επέστρεψε μόνη της τα μετάλλια που είχε κερδίσει το διάστημα εκείνο (1999-2001) μεταξύ των οποίων και το χρυσό του Σίδνεϊ στα 100 μέτρα το οποίο κακώς η ΔΟΕ δεν έχει δώσει στην Ελληνίδα αθλήτρια.

Η Ρίτσαρσον μεγαλώνοντας με τη θεία της και κυρίως με την αγαπημένη της γιαγιά Μπέτι Χάρπ, είχε μάθε από μικρή να τρέχει και ονειρευόταν κάποια στιγμή να γίνει η νέα Μάριον Τζόουνς των ΗΠΑ.

Το όνομά της ακούστηκε σε όλο τον κόσμο όταν στις 10 Απριλίου του 2021, η 21 χρόνη τότε ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον έτρεξε το 100άρι σε 10.72 (τότε έπεσε στην αγκαλιά της γιαγιάς και εισέπραξε ένα φιλί στο μέτωπο) και βρέθηκε στο Νο7 όλων των εποχών στο αγώνισμα. Τότε, πολλοί μίλησαν για ένα φοβερό ταλέντο των σπριντ που όμως χρειαζόταν ακόμα πολύ «ωρίμανση».

Οι προσδοκίες για εκείνη ήταν μεγάλες, αν και ο χαρακτήρας της ήταν αλαζονικός και δημιουργούσε ερωτηματικά. Η εκκεντρική εμφάνισή της αλλά και το… trash talk που έκανε ακόμα και σε αντιπάλους, την έκαναν ακόμη πιο γνωστή όχι για τις αθλητικές της επιδόσεις.

Αν και ήταν φαβορί ακόμα και για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Ρίτσαρντσον βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ για χρήση κάνναβης (που απαγορεύεται ξεκάθαρα από τη WADA) και αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πολλοί (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μπάιντεν) ήταν εκείνοι που τη στήριξαν για να μη χάσει τους Ολυμπιακούς ενώ η ίδια δικαιολογήθηκε λέγοντας πως έκανε χρήση μαριχουάνας για να αντιμετωπίσει τον θάνατο της βιολογικής της μητέρας, με την οποία ζούσαν χωριστά αφού η Ρίτσαρντσον είχε μεγαλώσει με τη γιαγιά της.

Ακόμα και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου και παλιός αθλητής Σεμπάστιαν Κόε μίλησε με τα καλύτερα λόγια:

«Λυπάμαι για την Ρίτσαρντσον. Έχουμε χάσει ένα εξαιρετικό ταλέντο από τους αγώνες του Τόκιο. Ελπίζω πως θα γυρίσει σύντομα». Μάλιστα ο Κόε ναι μεν υπεραμύνθηκε της τήρησης των κανόνων που ισχύουν αλλά για το μέλλον αποκάλυψε πως ζήτησε από την ανεξάρτητη Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητισμού να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ για την επανεκτίμηση της θέσης της μαριχουάνας στον απαγορευμένο κατάλογο. Σύμφωνα με τον Κόε υπάρχει πιθανότητα να χαλαρώσει ο κανονισμός για τιμωρία του αθλητή όταν έχει κάνει χρήση μαριχουάνας αρκετές ημέρες πριν τους Αγώνες και όχι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Περισσότερο ο Τύπος πάντως ασχολείται με την προσωπική σχέση της με την τζαμαικανή αθλήτρια Τζανίκ Μπράουν αν και η τελευταία είχε χαρακτηρίσει «τοξική» τη σχέση τους.

Η Ρίτσαρντσον είχε πάρει θέση: «Ήμουν σε σχέση μαζί της αν και αυτή ποτέ δεν νοιάστηκε για μένα. Με κακομεταχειρίστηκε και με έκλεψε, αν και εγώ την προστάτεψα από την κρίση της χώρας και της οικογένειάς της».

Πλέον αναθεώρησε και άρχισε να αλλάζει φιλοσοφία και όταν πλέον πέρυσι επανήλθε σε μεγάλες επιδόσεις μιλώντας στους συμπατριώτες της δημοσιογράφους ήταν απόλυτη:

«Δεν επέστρεψα, απλά είμαι καλύτερη. Αυτά τα τελευταία χρόνια έχω δείξει σε όλους σας τι μπορώ να κάνω. Ήταν απλά ο εαυτός μου που στεκόταν εμπόδιο. Τώρα, είμαι μαζί με τον εαυτό μου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα τώρα να είμαι στο στάδιο και να κάνω αυτό που ξέρουμε πως μπορώ να κάνω. Είμαι ενθουσιασμένη να συνεχίσω να ανεβαίνω.

Όπως έχουν δηλώσει πολλοί μεγάλοι αθλητές, το θέμα είναι να μπλοκάρεις τον θόρυβο, να μπλοκάρεις όσα έρχονται από “έξω”. Δεν προσπαθώ να πολεμήσω τον κόσμο πια. Το έχω αποδεχτεί αυτό. Πήρε λίγο χρόνο αλλά τώρα είμαστε εδώ και είμαι ευγνώμων που είμαι σε αυτή τη στιγμή, να νιώθω γεμάτη και ολοκληρωμένη ξανά.

Στην πραγματικότητα, δεν πίεσα καθόλου τον εαυτό μου. Μου αρέσει η πίεση. Είμαι ένα διαμάντι, λατρεύω την πίεση. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, και χωρίς να θέλω να φανώ ασεβής, έπρεπε να μάθω να σας αποκλείω, προκειμένου να κοιτάξω τον εαυτό μου και να βρω πρώτα τον εαυτό μου. Όταν το έκανα αυτό, οι άνθρωποι που προορίζονταν για μένα, έλκονταν από εμένα» είπε με νόημα και ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή είχε προαναγγείλει τη βραδιά θριάμβου που θα ερχόταν λίγους μήνες αργότερα το βράδυ της 21ης Αυγούστου στη Βουδαπέστη.

Αν και έτρεχε από τον 9ο διάδρομο, έκανε την καλύτερη κούρσα που έχει κάνει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση και έδειξε πως έχει όντως επιστρέψει για να κατακτήσει τον κόσμο των σπριντ. Τερμάτισε σε 10.65 με νέο ρεκόρ διοργάνωσης και με τρομερό φίνις άφησε πίσω τις δύο Τζαμαϊκανές, Σέρικα Τζάκσον (10.72) και την κορυφαία όλων των εποχών Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις (10.77).

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024