Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: «Ιστορική» η απόφαση Δανίας και Ολλανδίας να μας δώσουν τα F-16

Ζελένσκι: «Ιστορική» η απόφαση Δανίας και Ολλανδίας να μας δώσουν τα F-16

«Πρόκειται για πολύ δυνατή υποστήριξη», είπε ο Ζελένσκι για την απόφαση της Δανίας και της Ολλανδίας να παραδώσουν στην Ουκρανία συνολικά 61 μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε χθες Κυριακή την κατ’ αυτόν «ιστορική» απόφαση της Ολλανδίας και της Δανίας να παραδώσουν στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας του συνολικά 61 μαχητικά αεροσκάφη F-16 (Lockheed Martin), δυο μέρες μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ.

Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση

«Οι πολεμιστές μας θα λάβουν 42 σούπερ μαχητικά αεροσκάφη» από την Ολλανδία, ανέφερε μέσω X ο αρχηγός του κράτους, ευχαριστώντας τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Αυτά τα 42 αεροσκάφη προστίθενται στα 19 που ανακοίνωσε πως θα προσφέρει η Δανία. Κοπεγχάγη και Αμστερνταμ, που υποδέχθηκαν τον ουκρανό πρόεδρο το Σαββατοκύριακο, δεσμεύθηκαν να διαθέσουν τα μαχητικά στο Κίεβο μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ουκρανών χειριστών.

Τον κ. Ζελένσκι υποδέχθηκαν το απόγευμα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και ο υπουργός Αμυνας Γιάκομπ Ελεμαν-Γένσεν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επιθεώρησαν F-16 και συζήτησαν για την έναρξη της εκπαίδευσης των ουκρανών πιλότων, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της πρωθυπουργού Φρέντεριξεν.

«Γνωρίζουμε πως χρειάζεστε περισσότερα [σ.σ. οπλικά συστήματα] και γι αυτό (…) αποφασίσαμε να δωρίσουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία», ανέφερε η κυρία Φρέντεριξεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Μέχρι το… 2025

Τα μαχητικά θα παραδοθούν προοδευτικά: έξι στα τέλη της χρονιάς, οκτώ το 2024, πέντε το 2025, διευκρίνισε η επικεφαλής της πρωτεύουσας της Δανίας.

«Πρόκειται για πολύ δυνατή υποστήριξη», είπε ο κ. Ζελένσκι στην ίδια συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η εκπαίδευση πιλότων και συντηρητών έχει ήδη ξεκινήσει στη Δανία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος βρισκόταν σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αϊντχόφεν κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μαρκ Ρούτε επισημοποίησε την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία.

Ο κ. Ρούτε διευκρίνισε πως η Ολλανδία σε αυτό το στάδιο διαθέτει 42 μαχητικά του τύπου που θα προσφέρει στην Ουκρανία, αλλά θα συζητήσει με άλλους εταίρους της ώστε να καταλήξουν στον αριθμό των μαχητικών που θα παραλάβει το Κίεβο.

«Είναι (…) ιστορικό, δυνατό» βήμα, που «μας τονώνει το ηθικό», πρόκειται για «νέο βήμα προς την ενίσχυση της αεροπορικής ασπίδας της Ουκρανίας», απάντησε ο κ. Ζελένσκι.

Η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στο αμερικανικής κατασκευής μαχητικό πολλαπλών ρόλων έχει αρχίσει από συμμαχία δυτικών κρατών. Το βασικό της στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024