Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταυτότητες: Συνεχίζονται τα ξενύχτια, οι ουρές και η ένταση έξω από τα αστυνομικά τμήματα - Αντιδράσεις για τις ψηφιακές ταυτότητες

Ταυτότητες: Συνεχίζονται τα ξενύχτια, οι ουρές και η ένταση έξω από τα αστυνομικά τμήματα – Αντιδράσεις για τις ψηφιακές ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες έχουν φέρει σωρεία θεωριών συνωμοσίας

Ουρές εξακολουθούν να σχηματίζονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και σε επαρχιακές πόλεις προκειμένου πολίτες να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους και να αποφύγουν αυτές του νέου τύπου που έρχονται από τον Σεπτέμβρη.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχο της ταυτότητας, υιοθετώντας τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από διάφορες σελίδες στα social media.

Ξενύχτια ένταση και ουρές

«Πήγα κι έπιασα σειρά από τις 2 τα ξημερώματα για να εξυπηρετηθώ, αλλιώς θα έτρωγα όλη τη μέρα στο περίμενε», είπε πολίτης της Πάτρας, στο pelop.gr.

Πάνω από 50 άτομα σχημάτιζαν ουρά το πρωί στο ΑΤ της πόλης, καθώς ήθελαν να ανανεώσουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες με νέες, αλλά παλαιού τύπου, για να αποφύγουν τις νέες που θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τις προηγούμενες μέρες έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, δεκάδες άτομα είχαν υπογράψει μια άτυπη λίστα προτεραιότητας και περίμεναν υπομονετικά, όπως γίνεται κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα.

Την περασμένη Δευτέρα 14 Αυγούστου, η  άτυπη λίστα είχε 100 ονόματα. Παρότι το γραφείο λειτουργούσε από τις 14:30 και μετά, πολλοί είχαν πάει από τις 5 το πρωί για να πιάσουν σειρά.

Δύσκολη κατάσταση

Μιλώντας στον Σκάι, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αχαΐας, Χάρης Τσίτσικας τόνισε ότι «τις τελευταίες μέρες βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση με αφορμή την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν άδεια, και παρά πολύς κόσμος, είτε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, ή άλλων προκαταλήψεων, έρχεται για να βγάλει ταυτότητες για να αποφύγει την έκδοση νέων, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρχει σύστημα εντοπισμού ή οτιδήποτε άλλο».

Τις τελευταίες εβδομάδες συμβαίνει αυτό, εξήγησε ο κ. Τσίτσικας, όλη τη νύχτα στην Πάτρα ήταν 30 με 40 άτομα στην αστυνομική διεύθυνση, από τις 12 με 1 το βράδυ, πήραν καρέκλες και κάθονται για να πάρουν σειρά.

«Το βράδυ είχαμε και διαπληκτισμούς, για το ποιος είναι πρώτος, υπάρχει ένταση, σε λίγο θα έχει και αύξηση της θερμοκρασίας», ανέφερε.

«Οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν για ένα θέμα που έχει πάρει υπερβολική διάσταση, μιλάμε απλώς για εναρμόνιση των ελληνικών ταυτοτήτων με τις ευρωπαϊκές. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πραγματικά ανάγκη να βγάλουν ταυτότητα γιατί τις έχουν χάσει και δυσκολεύονται» εξήγησε ο αστυνομικός.

Θεωρίες συνωμοσίας

Πολλά είναι τα βίντεο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κανείς ώστε να αποφύγει την έκδοση της ταυτότητας νέου τύπου αλλά και με τους «κινδύνους», γι΄ αυτούς που θα το κάνουν, καθώς μερίδα πολιτών-συνωμοσιολόγων θεωρεί πως οι καινούριες θα έχουν τσιπάκι παρακολούθησης. Όπως σημειώνουν οι «ειδικοί» του διαδικτύου, αν κάποιος εκδώσει τώρα νέα ταυτότητα παλαιού τύπου, αυτή θα έχει δεκαετή ισχύ και δεν θα υποχρεωθεί να «βγάλει» καινούργια τον Σεπτέμβρη.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που επικρατούν είναι πως σε δύο ημέρες στο Ρέθυμνο είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο κατά των νέων ταυτοτήτων, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η Θεσσαλονίκη και μια εβδομάδα αργότερα η Αθήνα.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024