Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μέχρι χθες κάηκαν περισσότερα από 55.000 στρέμματα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μέχρι χθες κάηκαν περισσότερα από 55.000 στρέμματα

Εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 75.089 στρέμματα καμένης γης

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.

Η αρχική εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την  υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.

Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων.Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση της καμμένης έκτασης, μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.

Μέτρα προφύλαξης από την εισπνοή καπνού

Τα μέτρα προφύλαξης από την εισπνοή καπνού που μπορούν να ακολουθήσουν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ όσοι πολίτες μένουν ή και βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, γνωστοποιεί με σημερινή της ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου- Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας.

«Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από  πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται ότι «σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού».

Στο πλαίσιο αυτό για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες την απομάκρυνσή τους από την περιοχή όπου επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, και αν δεν μπορούν να φύγουν, τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, παραμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρώντας τον εσωτερικό αέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο δροσερό και καθαρό.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να διατηρούν τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό μόνο εφόσον το μηχάνημα διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα, να αποφύγουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να αερίσουν  τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα και να αποφύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Εάν κριθεί απαραίτητο να μετακινηθούν οι πολίτες σε εξωτερικό χώρο, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95), αποφυγή σωματικής καταπόνησης και κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024