Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη αναζωπύρωση βόρεια του οικισμού Νίψα - Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη αναζωπύρωση βόρεια του οικισμού Νίψα – Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται να καίγεται η περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη, με χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων να έχουν γίνει στάχτη, ενώ στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ενώ ήδη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το πρωί της Δευτέρας εντοπίζεται στην περιοχή της Νίψας βόρεια του οικισμού, όπου και επιχειρούν σημαντικές δυνάμεις.

Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη σχηματίζουν μια πύρινη νοητή ευθεία που επικεντρώνονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, με τον εκπρόσωπο του Γιάννη Αρτοποιό, να διευκρινίζει στην ΕΡΤ ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό.

Από το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν εκ νέου τα εναέρια μέσα. Δέκα αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα δίνουν τη μάχη και όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ οι αναταράξεις είναι συνεχείς από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Ακόμα επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, με το έργο τους να δυσχεραίνεται από τους ανέμους, οι οποίοι πάντως δεν καθιστούν απαγορευτικό τον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων».

Το μέτωπο ανατολικότερα από το Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα τώρα είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε μάλιστα λόγο στο OPEN για ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής αναφερόμενους στους ισχυρούς ανέμους.

«Παλεύουμε με ακραίες καιρικές συνθήκες. Είναι δύσκολα από τη βόρεια πλευρά της Εγνατίας Οδού. Είχαμε εγκλωβισμό πυροσβεστών σε κτηνοτροφική μονάδα, υπάρχουν και τραυματίες. Ο αέρας ωθεί μακριά την πυρκαγιά και δημιουργεί νέες καυτές επιφάνειες που πρέπει να διαχειριστούμε. Αξιολογούνται τα δεδομένα, από λεπτό σε λεπτό.

Η πιο δύσκολη στιγμή

«Η πιο δύσκολη στιγμή της επιχείρησης ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής (20/8), καθώς, ενώ είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην περιοχή της Αμφιτρίτης μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έχοντας παρατάξει δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα σε μια γραμμή άμυνας για να μην περάσει η πυρκαγιά, τελικά λόγω των ισχυρών ριπών ανέμων και των θερμών μαζών, καύτρες πέρασαν πίσω από τα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε επιθετικά προς τις παρυφές της περιοχής, δηλαδή το Μαΐστρο και το Άβαντο, όπου δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη μέχρι στιγμής», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός

Συνολικά έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για 13 οικισμούς αυτές τις ημέρες ενώ οι φλόγες έφτασαν χθες το βράδυ στις παρυφές της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μείνουν πίσω για να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Ανησυχία έχει προκύψει και για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή με τον κ. Αρτοποιοιό να διευκρινίζει στο OPEN ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστες

Από τη μάχη στις φλόγες εννιά πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου Σπύρος Κούτρα, μετά από έντονη αδιαθεσία.

Οι πέντε παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ο ένας έφερε τραύμα στο κάτω άκρο που υπέστη επιχειρώντας στην περιοχή Αγνάντια, ένας παρουσίασε οφθαλμολογικό πρόβλημα, ενώ ένας έχει έγκαυμα στο χέρι.

Λόγω της τιτάνιας προσπάθειας που κάνουν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη αλλά και λόγω των πυκνών καπνών, η Εγνατία Οδός παραμένει κλειστή στα δύο ρεύματα από τον Κόμβο του Αρδανίου μέχρι το κόμβο της Αμφιτρίτης στην Αλεξανδρούπολη.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024